Bebeklerde burun tıkanıklığı ile anneler bebeklerinde burun tıkanıklığına çare aradıklarında, zaman zaman olası bir çözüm olarak burun temizliğini denerler. Bebeklerde tuzlu burun irrigasyonu, bebeğin ve annenin rahatlama düzeyini olumlu yönde etkileyebilir. Burun tıkanıklığını en aza indirmeye yardımcı olmak için bebeğin odası daha nemli hale getirilebilir.
Anneler için yeni doğanlarda burun tıkanıklığı bir kabus olabilir. Tıkanıklık nedeniyle nefes almakta zorlanan ve sürekli huzursuz ve huzursuz olan bebekler annelerin farklı çözümler aramasına neden olur. Burun tıkanıklığı operasyonları sırasındaki kaygı, çözüm süreci uzadıkça gelişir ve bazen çare bulma umuduyla akıl dışı çözümler aranır. Burun tıkanıklığı nasıl açılır sorusunun cevabıyla karşılaşmamış bir anneye nadiren rastlarsınız.
Burun Tıkanıklığı Nedir ?
Burnun morfolojik, fizyolojik ve fonksiyonel yönleri, burun tıkanıklığı ile yakından ilişkilidir. Solunum işlevini yerine getirmek için solunum organı görevi gören burun, solunan havayı akciğerlere girmeden önce ısıtır, filtreler ve nemlendirir. Bunu yapmak, solunum sisteminin daha derin dokularını etkilemeden önce toz, polen ve mikroplar da dahil olmak üzere çok sayıda zararlının ortadan kaldırılmasını sağlar.
Ayrıca ortamdaki soğuk hava, özellikle kış aylarında doğrudan akciğerlere girmeden vücut sıcaklığına yakın bir dereceye kadar ısıtılır.
Daha önceki görevler yapılırken, daralma ve engellemelerle kapasite azalır. Bazen tıkanıklık o kadar kötüleşir ki burundan nefes almak zorlaşır. Burun tıkanıklığı olarak bilinen durum, nedenlerine ve etkilerine göre farklı yollar izlemekte ve çeşitli eradikasyon yöntemleri gerektirebilmektedir.
Burun yukarıda sayılan görevleri yerine getirirken konka burun boşluklarından yararlanılır. Burun tıkanıklığı, mukus salgılayan ve titrek tüylerle kaplı olan burun etindeki veya boşlukların etrafındaki yumuşak dokulardaki şişliklerden kaynaklanır.
Alerjik burun tıkanıklığı, burun tıkanıklığının en yaygın nedenlerinden biridir. Bu şikayetlerin, özellikle bahar aylarında polen seviyeleriyle doğru orantılı olarak sıklığının arttığını söylemek kolaydır. Burun akıntısı, burundaki hücrelerden salgılanan mukus miktarındaki artışı yansıtır. Bunun yanı sıra yeni doğanlarda anatomik ve gelişimsel faktörlere bağlı olarak burun tıkanıklığı olabilir.
Bir bebeğin burun akıntısı kalıcı bir şikayet haline geldiyse, nedeni belirlenmeli ve burnun neden tıkandığına dair olası tüm açıklamalar düşünülmelidir. Ek olarak, hamilelik sırasında alerji veya soğuk algınlığı olmadığında bile burun tıkanıklığı oluşabilir. Hamilelik riniti olarak da bilinen hamilelik gribi, genellikle hamileliğin sonunda gelişir ve iki hafta sonra kendi kendine geçer.
Burun Tıkanıklığının Neden Olduğu Sorunlar Nelerdir?
Sürekli burun tıkanıklığı olan bebeklerin ağızdan nefes alma olasılığı daha yüksektir, bu da farenjit ve boğaz enfeksiyonları gibi sorunlara yol açar. Postnazal akıntı yaşayan bebekler de bu zorluklardan şikayet ederler.
Bebeğin burun temizliği karmaşık olduğundan, benzer sorunlardan kaçınmak için burun temizliği için farklı ürünler kullanılır. Nefes alma sorunu olan bebekler, burunları temizlenmezse durmadan ağlayabilir, bu da huzursuzluk ve diğer çeşitli sorunlara yol açabilir. Banyodan sonra bebeğinizin burnunu temizlemenin en iyi zamanıdır.
Bebeğin burnundaki mukus kalıntıları küvetten sonra yumuşar ve küvete zarar vermeden temizlemenizi sağlar.Ek olarak, mukusu inceltmek için fizyolojik tuzlu su çözeltileri kullanılabilir. Burundan nefes almanın temel faydalarından biri olan derin nefes alma, akciğerlerin kapasitesini genişletir.
Ağızdan alınan nefesin çok sığ ve yetersiz olması nedeniyle solunum kasları harekete geçer. Bu kasların yaptığı çalışmalar sonucunda çocuklarda duruş (duruş) bozukluğu gelişebilir. Bununla birlikte, birkaç potansiyel sağlık sorunu gözlenmektedir.
Bebek Burun Tıkanıklığına Ne Yol Açar?
Burun ve burun geçiş yollarındaki gelişimsel anormallikler, bebeklerin burun tıkanıklığının önde gelen nedenleri arasındadır. Tıkanmaya neden olan ana faktör, erken çocukluk döneminde sıklıkla adenoid olarak bilinen adenoid hipertrofisidir.
Sinüzit, bebeklerde burun tıkanıklığına önemli bir katkıda bulunan faktördür. Zaman alıcı ve yorucu bir iyileşme süreci gerektirmesi ve fizyolojik serum benzeri tedavilere dirençli olması nedeniyle önemli bir konudur.
Bunlara ek olarak yeni doğanlarda özellikle belli bir seviyenin üzerindeki çocuklarda tek taraflı burun tıkanıklığı varsa nesne obstrüksiyonundan şüphelenilmeli ve bu alanda uygun araştırmalar yapılmalıdır.
Bebekler Burun Tıkanıklığından Nasıl Kurtulur?
Tıkalı burun nasıl açılır sorununa çözüm bulmak annelerin karşılaştığı en önemli sorunlardan biridir. Burun tıkanıklığı tedavi edilirken nedene yönelik olmalıdır.
Burun tıkanıklığı, alerjiler, geniz eti, kuru hava ve burunda kan birikmesi gibi çeşitli durumlar nedeniyle ortaya çıkabilir. Burun tıkanıklığı oluştuğunda uzman bir hekime başvurulmalı ve tıkanıklığın kaynağı araştırılmalıdır.
Burun spreyleri genellikle burun tıkanıklığını tedavi etmek için kullanılır. Ek olarak, doğal bileşenlerden yapılan göğüs balsamı, cildi nemlendirir ve yumuşatır, canlandırıcı kokuları ile nefes almayı destekler ve kalıcı olmayan tıkanıklıkların giderilmesine yardımcı olabilir.
Anneler bebeklerinde burun tıkanıklığına çare aradıklarında, zaman zaman olası bir çözüm olarak burun temizliğini denerler. Bebeklerde tuzlu burun irrigasyonu, bebeğin ve annenin rahatlama düzeyini olumlu yönde etkileyebilir. Burun tıkanıklığını en aza indirmeye yardımcı olmak için bebeğin odası daha nemli hale getirilebilir.
Bebeğin odasını daha konforlu hale getirmek için buharlı nemlendirici kullanabiliriz ve bazen bir çocuğun burun tıkanıklığının nasıl tedavi edileceği gibi sorunların çözümleri arasında cerrahi seçenekler de vardır.
Diyelim ki, tıkanıklık kaynaklarının tespiti için yapılan inceleme ve testler sonucunda böyle bir yargıya varıldı. Bu durumda, bebeğin büyümesini kısa devre edebilecek sorunu çözmek için acil cerrahi müdahale yapılmalıdır.
Bebeklerin burnu günlük olarak nasıl temizlenmeli?
Sağlıklı bir bebek için düzenli temizlik gerekli değildir. Banyo sırasında buruna giren su ile burundaki birikimler yumuşatılıp giderilebilir. Banyodan sonra bu kirlilikler yumuşak doku, tülbent veya burun aspiratörleri kullanılarak giderilebilir.
Bu adımlar sağlıklı yeni doğanlar için yeterlidir. Ancak bebek ağlarsa ve nefes alırken emmeyi bırakırsa, uykuya dalmada güçlük çekiyorsa, sık sık uyanıyorsa veya yukarıda sayılan diğer belirtilerden herhangi birini gösteriyorsa burun temizliği yapılmalıdır.
Burun tıkanıklığı olan bebeklerde burun temizliği için eczanelerde satılan okyanus suyu veya deniz suyu olarak bilinen 5 ml’lik plastik şişelerde steril, vücuda uyumlu tuz solüsyonu veya eczanelerden satın alabileceğiniz “izotonik” olarak bilinen 100 ml steril tuz solüsyonu ve 5 ml şırınga kullanılmalıdır.
Bebeğin burnunu asla yüksek basınçlı spreyler, ilaç içeren spreyler veya yaşamın ilk altı ayında ev yapımı tuzlu su ile temizlemeyin.
Burun temizliği için iki teknik önerilir.
1. Burun deliğine okyanus veya izotonik su damlattıktan sonra aspirasyon.
2- Okyanus suyunun veya izotonik solüsyonun burun deliklerinden girip pislik ve pislik ile birlikte akmasını sağlamak için bebeği bir elinizle tutarken bebeği baş aşağı (yüz aşağı gelecek şekilde) çevirin ve bir dakika boyunca bebeğin sırtını hafifçe okşayın.
Daha başarılı olacağına inandığım için annelere ikinci yaklaşımı tercih etmelerini tavsiye ediyorum. Burnunuza su damlatırken veya sıkarken gözünüze veya kulağınıza kaçmasında bir sakınca yoktur.
Bebeklerde özellikle yaşamın ilk üç ayında burun tıkanıklığı yaşandığında hemen bir doktora başvurulmalıdır. Hastalık yaşamın ilk üç ayında hızla ilerleyebileceğinden, bebek doktor tarafından günlük veya gün aşırı kontrollere çağrılabilir. Doktorunuzun tavsiyelerine uyun ve gerekirse kontrollerinizi ertelemeyin.