Bebeklerde Kaka Renklerinin Anlamları Nelerdir?

mother changing baby s diaper on white top view 2022 12 16 07 55 03 utc scaled

Başlıktaki soru anne babalık duygusunu ilk kez yaşayan ebeveynlerin belki de en enteresan bulduğu konudur aslında. Bebeklerdeki kaka rengi bebeğinizin sağlık durumu hakkında aslında size sunduğu ipuçlarını fark ederseniz doğal bir sağlık raporu bile diyebiliriz. Bu ipuçları bebeğinizin rahatsızlıklar, varsa bir besin alerjisi hakkında bile sizlere ipuçları verebilir. Bu ipuçlarının içine bebeğinizin kaka renkleri de girmektedir. Bu bilgileri bilmek özellikle ilk kez anne- baba iseniz sizlere büyük yarar sağlayacak, bilinçli birer ebeveyn olmanıza yardımcı olacaktır.

Bu yazımızda Mekonyum nedir, bebeklerde kaka rengi nasıl olmalıdır? Kaka renkleri ve yapılarının verebileceği ipuçlarından bahsedeceğiz.

Mekonyum Nedir?

bebeklerde kaka rengi 1

Mekonyum bebeğin yaptığı ilk kakaya verilen isimdir. Bebeğin anne karnında beslendiği besinleri dışkılaması durumudur. Bu kaka siyah ile yeşil renk arasında bir renkte olup yapışkan bir kıvamdadır. Bebeklerin doğumdan sonraki en geç ilk iki günde mekonyumu, 8-9 saat içerisinde de çişini yapmaları gerekmektedir. Yapmadıkları taktirde idrar yollarında veya böbreklerde bir sıkıntı olduğunun göstergesi olabilir.

Mekonyumu vücudundan dışarı atan bebekler daha sonra bağırsaklarındaki geçici dışkıları atmaya başlarlar. Bu geçici dışkılar ise mekonyuma göre daha sıvı ve partiküllü bir yapıya sahiptirler. Anne sütü ile beslenmesini sürdüren bebeklerin de dışkıları bu şekilde sıvı ve partiküllü olarak görülür. 3-4 gün boyunca devam eden geçici dışkılardan sonra bebeğin beslenme şekline, kullandığı mamalara göre kaka rengi ve miktarı değişkenlik gösterebilir.

gebelik uzmana sor

Bebeklerde Kaka Renkleri ve Anlamları Nelerdir?

bebeklerde kaka rengi 3

Hayata yeni gözlerini açmış bebeklerin günde 6-10 kez arası kaka yapmaları normal görülmektedir. Yeni doğduğu andan itibaren anne sütü ile beslenen bebeklerin ise günde 3 defa kakalarını yapmaları ideal olarak görülür. Günde 6-10 arasında olan kaka miktarı bebeğiniz büyümesiyle birlikte azalmaya başlayacaktır.

Yeni doğan bir bebeğin en büyük koruyucusu annesi ve onun sayesinde beslendiği anne sütüdür. Özellikle ilk altı ayda anne sütü ile beslenmek bebekleri olası hastalık ve enfeksiyonlara karşı koruma görevi üstlenir. Bebeklerdeki kaka renkleri ise bebeğinizin vücudu ve sağlık durumu hakkında sizlere önemli ipuçları verebilir. Bu renkler ve anlamlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bebeğinizin kaka rengi yeşil ise: Yeşil kaka bebeğinizin üşüttüğü anlamına gelebilir. Aynı zamanda safranlı kaka da kaka renginin yeşil olmasına sebep olabilir. Annenin yediği besinlerin de süte geçmesiyle kaka rengini değiştirebilmektedir.
  • Bebeğinizin kaka rengi siyah ise: Siyah kaka, bebeğinizin sindirim sisteminde bir sorun olduğunu gösterebilir. Aynı zamanda dışarıdan demir takviyesi alınıyor ise bu da kakanın renginin siyah olmasına sebep olabilir.
  • Bebeğinizin kaka rengi sümüksü yapıda ve sarı ise: Sarı ve sümüksü yapıya sahip kaka rengi, bebeğinizin inek sütüne alerjisi olduğunun göstergesi olabilir. Ayrıca sümüksü yapıdaki kaka bebeğinizin vücudunda enfeksiyon olduğunu gösteriyor olabilir.

Bebeklerde Kanlı Kaka Tehlikeli midir Sebebi Nedir?

Bebeklerde görülebilen kaka içerisindeki kan, kabızlık, alerjik durumlar, enfeksiyonlar ya da makat çevresinin tahriş olmasından kaynaklanıyor olabilir. Çoğunlukla enfeksiyondan kaynaklı kanlı kaka, bebeklerde görüldüğü taktirde mutlaka bir doktora danışılması gerekmektedir. Gerçek teşhisi elbette uzman doktorunuz verecek, tedavisine ona göre başlayacaktır.

Doktora danışmanız gereken bir durum ile karşı karşıyaysanız pandemi süreci boyunca doktorunuza danışmak için ilk tercihiniz mümkünse online veya telefon yoluyla olmalı, doktorunuz sizleri hastaneye davet ediyor ise Covid-19 önemleri kapsamında tedbirinizi alıp, maske ve sosyal mesafenize dikkat ederek hastanelere başvurmanız, sizin ve çevrenizdekilerin sağlığı için büyük önem arz etmektedir. Unutmayın, bu bir süreç ve bu süreci birlik olursak atlatırız.

Leave a Reply