Birinci ayın sonuna kadar bebek ağlamalarının en yaygın nedeni karın ağrısıdır. Bu nedenle bebeklerde karın ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabı anne ve babalar için son derece önemlidir. Sebepsiz yere ağlayan veya huzursuzluk belirtisi gösteren bebeklerin karnı ağrıyor olabilir. Gaz, kolik veya mide rahatsızlıkları karın ağrısı nedenleri arasında ilk akla gelenlerdir.
Bebeklerin Neden Karnı Ağrır?
Bebeklerde karın ağrısı nedenleri çeşitlidir. Sindirim sistemi sorunları veya gaz karın ağrısına neden olurken bu durum nadiren ciddi hastalıkların belirtisi olur.
- Gaz sıkışması
- Beslenme esnasında yutulan hava
- Mide rahatsızlıkları veya
- Kolik aşırı ağlamaya neden olabilir.
Bebeklerin ağlamasına ek olarak ayaklarını yukarı doğru çekmesi, uyuyamaması, karında şişlik belirtisi ve huzursuzluk karın ağrısına işaret eder. 4.ay tamamlandıktan sonra karın ağrısı devam eden bebeklerin rutin kontrollerinde durum gelişimi takip eden hekime belirtilmelidir.
Bebeklerde Karın Ağrısı ve Sağlıklı Beslenme
Bebeklerde karın ağrısı alerjik bir besin tüketimine bağlı olarak görülebilir. Belli bir yemekten sonra sürekli sıkıntı yaşanıyorsa bebeğin beslenme planından bu çeşidin çıkarılması ağrıları hafifletebilir.
- Bebeklerde sağlıklı beslenme sindirim sistemi kaynaklı karın ağrılarının giderilmesinde etkili rol oynar.
Yaş ve gelişime uygun bir diyet ilk aylarda anne sütü ve formül mamayla desteklenmelidir. 6.ay itibariyle ek gıdalara geçiş sürecinde çeşitli yiyecekler etap etap beslenme düzenine dâhil edilebilir. Bu aşamada bebeğin ihtiyacını tespit edecek ve ilave besinler önerecek kişi sadece hekimdir.
Bebeklerde Karın Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Karın ağrısı belirtileri sorunun kaynağı hakkında ön bilgilendirme yapar.
Uzun süreli ağlama: Bebeğin bir rahatsızlığı olduğunu gösterir. Normalden uzun süren ve şiddetli ağlamaların sebebi genellikle karın ağrısıdır.
Uykusuzluk: Karın ağrısı bebeklerde uykusuzluğa neden olur. Uyku düzeninin bozulması karın ağrısına eklendiğinde bebeğin huzuru tamamen bozulur.
Gaz çıkarma, hıçkırma veya geğirme: Biriken gaz karında ağrı yapar. Yemek sonrasında sürekli gaz çıkarma, hıçkırma veya geğirme yaşanıyorsa altında yatan neden muhtemelen karın ağrısıdır.
İştahsızlık: Karnı ağrıyan bebekler yemek yemek istemez. Acıkmasına ve normalde sevdiği yemekler verilmesine rağmen buna itiraz eden bebeklerde karın ağrısı yaşanıyor olabilir.
Bebeklerde Karın Ağrısı Nedenleri ve Tedavi Önerileri
Bebeklerde karın ağrısı ve tedavi önerileri doğru uygulandığında yaşam konforu artırılabilir. Ağrının çeşidi ve şiddetine göre ne yapacağını bilen ebeveynler bebekleri rahatlatarak sosyalleşmesini veya uykuya dalmasını sağlayabilirler.
Kolik
Yenidoğandan 4.aya kadar devam edebilen, günün belli saatlerinde görülen, ıkınmaya ayakları karna çekme ve iştahsızlığın eklendiği durumlar akla kolik sorununu getirir. Atak anında rahatsız ataklardan sonra huzurlu olan bebekler için;
- Emzirme sonrası gaz çıkartmak
- Karna masaj yapmak
- Kucaklayıp sıcak tutmak
- Sakinleştirici müzik açmak iyi gelebilir.
Atak anında hekim onayıyla kullanılacak bitkisel veya medikal gaz ilaçları ya da rezene gibi bitki çayları rahatlatıcı etki gösterebilir.
Gıda Alerjisi
Yenidoğan döneminde başlayıp devam eden gaz sancıları akla gıda alerjisini getirir. Dışkıda mukus, pişik, artan kusma ve yeşil renk dışkı annenin yediği besinlerden kaynaklı olarak bebeğin alerjik reaksiyon vermesi olabilir. Bu durumda;
- Alerji yapma ihtimali olan besinin kesilmesi
- Özel mama kullanılması
Hekimin uygun görmesi halinde alerji testi bebekteki şikâyetlerin gerilemesini sağlar.
Reflü
Karın ağrısına sık kusma, uyuklama hali, ağlayarak uyanma ve hıçkırık atakları ekleniyorsa akla gelen sağlık sorunu reflüdür.
- Bebeği doğru pozisyonda beslemek
- Yatak başını yükseltmek geçici rahatlama sağlar.
Medikal reflü tedavisi gerektiren durumlarda uygun planlama hekim tarafından yapılmalıdır.
Akut Gastroenterit
Nedeni virüs, bakteri veya parazit olabilen sorunda sürece kusma, ateş, dışkılamada renk ve kıvam farklılığı eklenebilir.
- Probiyotik kullanımı ve
- İhtiyaca uygun medikal tedavi planı sıkıntıları hafifletebilir.
Bu aşamada ishalin varlığında sıvı takviyesi gerekebilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu
Karın ağrısına ağlama, kusma, kilo alımında azalma ve ayakları karna doğru çekme reklefsi eklenir.
- Tanıya göre antibiyotik tedavisi gerekebilir.
Doğru teşhis için idrar tahlili veya üriner sistem ultrasonu gerekebilir.
Kabızlık
Karın ağrısı belirtilerine sert ve ağrılı dışkılama şikâyeti eklenir. Beslenme problemleri ve yeterli sıvı alamama bu duruma neden olur.
- Beslenme planında değişiklik
- Probiyotik kullanımı ve
- Gerekli görülmesi halinde medikal tedavi hızlı iyileşme sağlar.
Dışkılamada gecikmenin tespiti için kaka takibi özenle yapılmalıdır.
Bağırsak Tıkanıklığı
Aniden başlayan karın ağrısına şişkinlik, kusma, ağlama ve genel durumun bozulması eşlik eder.
- Lavman veya
- Cerrahi müdahale hekim kararıyla uygulanabilir.
Muayene ve karın filmiyle hastalığın teşhisi ve tedavi planlaması yapılır.
Çocuklarda Karın Ağrısı ve Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Bebeklerde çok sık rastlanan karın ağrısı çocuklar ve yetişkinler arasında da yaygın bir sağlık sorunudur. Çocuklarda karın ağrısı nedenleri arasında;
- Bağırsak mikrobiyatasında dengesizlik
- Bağırsak enfeksiyonu ve
- Gıda zehirlenmesi sayılabilir.
Ağrının şiddeti kadar karnın hangi bölgesinde olduğu da önemlidir. Konuşabilecek yaşta olan çocuklar ağrının yerini tam olarak gösterebilir. Henüz derdini anlatamayan bebeklerde ağrıya eşlik eden bulgular arttığında zaman kaybetmeden uzman doktordan yardım alınmalıdır.
- Bölgesel karın ağrısı
Ağrılar karında belli bir bölgeyle sınırlıdır. Akıllara mide, apandisit ve safra kesesi sorunlarını getirir.
- Kramp şeklinde karın ağrısı
Bu tür ağrılar çoğu zaman zararsızdır. Gaz ve hazım sorunları karında kramp şeklinde ağrıya neden olur. 24 saatten uzun süren kramplarda en yakın sağlık kurumuna gitmek gerekir.
- Kolik tarzı karın ağrısı
Giderek şiddetlenen tepe noktaya geldikten sonra hafifleyen ve tekrar artan ağrılara kolik neden olabilir. Böbrek ve safra kesesi kaynaklı sorunlarda da bu tarz karın ağrısı görülür.
- Karnı ağrıyan çocuklar dinlendirilmelidir.
- Sık aralıklarla ılık su içmek, karna nazik hareketlerle masaj yapmak, ılık duş aldırmak ağrıyı hafifletebilir.
Düzenli probiyotik kullanımıyla çocuk ve yetişkinlerde bağırsak kaynaklı karın ağrıları giderilebilir. Karın ağrısına bir besinin neden olduğu düşünülüyorsa gün içinde tüketilen besinler takip edilmelidir.
Bebeklerde ve Çocuklarda Karın Ağrısında Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?
Bebeklerde karın ağrısına ne iyi gelir sorusuna verilen tedaviler sıkıntının geçmesini sağlamıyorsa altta yatan farklı sağlık sorunları olabilir. Karın ağrısı belirtilerine düşmeyen ateş, fışkırır tarzda kusma, dışkıda renk değişikliği, kanama, mukus, şişkinlik ve ruhsal gerginlik ekleniyorsa zaman kaybedilmeden bir sağlı kuruluşuna başvurulmalıdır.