Bebeklerde Reflü

bebeklerde reflu scaled

Bebeklerin dünyaya geldikleri ilk aylarında aileler fazlasıyla meraklı ve tedirgin olurlar. Onların yaptıkları her hareketi yakından inceleyerek, bir farklılık olması durumunda çeşitli araştırmalara başlarlar. Bebeğin yaptığı şeyler acaba normal mi yoksa bir hastalığın habercisi mi düşüncesi ile bu süreçte sık sık karşılaşılır. Reflü ise bebeklerde çok sık karşılaşılması nedeni ile ailelerin endişe edeceği rahatsızlıklardan biridir.

Mide ve yemek borusunu ayıran noktada bulunan kas, bebeklerin ilk 4-5 aylık döneminde çok daha gevşek olur. Mideye baskı olması durumunda mide içerisinde bulunan gaz, gevşek olan bu noktadan yukarı çıkar. Bu gaz çıkarken bebeğin emdiği süt yada mama yani midenin içindekiler de gazla birlikte yukarı çıkabilir. Bu durum bebeklerde kusmaya neden olur. Bazen mide içeriğinin tükürük şeklinde ağza gelmesi bazen de fışkırarak kusma şeklinde olabilir. 

Bebeklerde reflü fizyolojik ve patolojik olmak üzere ikiye ayrılır. Fizyolojik reflü, bebeğin gelişmesini ve kilo almasını engellemeyecek ancak kusmasına neden olabilecek bir durumdur. Bebeklerin bir çoğunda az miktarda da olsa görülür. Endişelenmeye gerek yoktur ancak bebek 4-5 aylık olmasına rağmen hala kusuyorsa patolojik reflüden şüphelenilebilir. Eğer bebek prematüre ise bu süre biraz daha uzayabilir. 

Bebeklerde Reflü Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde reflünün en çok bilinen belirtisi elbette kusmadır ancak buna eşlik eden farklı belirtilerde bulunabilmektedir. Farklı bir durumda ise bebekte kusma olmasa dahi reflü gelişebilmektedir. Eğer bebek beslenmeyi reddediyor ve bu sırada kendini geriye itiyorsa, iştahsızsa, beslenme sırasında yada sonrasında normalden daha fazla öksürüyorsa, gelişimi yavaşsa ve kilo alamıyorsa, bunlara eşlik eden sebepsiz ağlamaları varsa, hıçkırırken ağzına mide sıvısı geliyorsa, beslenmediği zamanlarda bile sık sık yutkunuyorsa reflüden şüphelenilebilir. Bunun haricinde sık hıçkırması ve geceleri uyumaması da belirtiler arasındadır ancak bebeklerin bir çoğunda bu durumlar sıklıkla görüldüğü için tek başlarına bir belirti sayılmazlar. Bebeğin reflüsü varsa aşırı beslenmesi, fazla ağlaması nedeniyle bu sırada hava yutması, fazla ıkınması ile karın kaslarını sıkması, kabızlık gibi nedenler reflüyü arttırabilir.

Bebeklerde Reflü Neden Olur?

Bebeklerde reflünün ana nedeni midelerinin küçük olmasıdır. Doğduklarında tıpkı bedenleri gibi mideleri de çok küçüktür ve kapasitelerinin çok dar olması nedeni ile fazla besleme yapılması durumunda bebek, fazlalığı kusarak dışarı atar. Aynı zamanda yatarak beslendiği ve kucakta kimi zaman pozisyon değiştirirken midesine baskı olduğu için aniden kusmalar meydana gelebilir. Emerken hava yutması gaza neden olur ve yemek borusu ile mide arasındaki kas zayıf olduğu için gazla birlikte mide içeriği de dışarı çıkabilir. İlk ayların atlatılması ile reflünün zamanla azalması ve yok olması beklenir. Aynı zamanda annenin yediği hiçbir şey reflüyü tetiklemez ancak annenin yediği şeye karşı bebeğin alerjisi varsa o zaman reflüden bağımsız kusma olabilir. 

gebelik uzmana sor

Bebeklerde Reflünün Tedavisi Nasıl olur?

Bebeğin ilk 4-5 aylık sürecinden sonra kusma ve diğer belirtiler devam ediyorsa patolojik reflü söz konusu olabilir. Aynı zamana bu sürenin öncesinde bebek yeteri kadar gelişim gösteremiyor, kilo kaybediyorsa, sık sık akciğer enfeksiyonu geçiriyorsa, kusmasında yada kakasında kan varsa  fizyolojik reflü diye düşünülen şeyin altında farklı bir sorun olabilir. Böyle bir problemle karşılaşılması durumunda vakit kaybetmeden çocuk doktoruna danışılmalıdır.

İlk aylarda bu sorun yaşanıyorsa ve fizyolojik reflü tanısı konmuşsa bebeği rahatlatmak için yapılabilecek şeyler bulunmaktadır. Öncelikle reflüsü olan bebekler için yapılmış, baş kısmı yukarıda kalacak şekilde yatmasını sağlayacak, eğimli reflü yatakları önerilmektedir. Yatak almayı tercih etmeyen aileler bebeğin yatağının altına, baş kısmını 30 derece yukarıda tutacak şekilde bir yükselti yerleştirebilirler. Aynı zamanda bebek sırt üstü yatırılarak kafası hafif yana dönük olacak şekilde uyutulmalıdır.  Bu sayede bebeğin uyurken kusma ihtimali azalacaktır. Bebek beslenirken mide kapasitesini aşmayacak şekilde az az ama sık sık emzirilmelidir. Emzirdikten sonra muhakkak gazı çıkarılmalıdır. Gaz çıkartma işlemi, reflüsü olmayan bebeklerde de ilk aylarında her beslemeden sonra yapılmalıdır. Bebek kucakta emzirilirken başı yukarıda kalacak şekilde biraz daha dik bir pozisyonda ve midesine baskı yapmadan tutulmalıdır. Mideye baskı olmayacak ve vücudu sıkmayacak şekilde bezi bağlanmalı ve buna uygun kıyafetler seçilmelidir. 

 

Leave a Reply