Bebeklerin Aşı Takvimi

cropped shot of medical worker making injection fo 2022 12 16 20 55 31 utc scaled

Önerilen aşı programına uyulması, çocuğunuza potansiyel olarak ciddi hastalıklara karşı en iyi korumayı sağlar. Bu nedenle bebeklerin aşı takvimi mutlaka bilinmelidir.

Bebeklerin Zorunlu Aşılar Nelerdir?

Bebekler için zorunlu aşılar:

  • Hepatit B aşısı
  • Verem aşısı
  • 5’li karma aşı
  • Zatürre aşısı
  • KKK aşısı
  • Suçiçeği aşısı
  • Çocuk felci aşısı
  • Hepatit A aşısı

Bebekler İçin Özel Aşılar Nelerdir?

Bebekler için özel aşılar şunlardır:

  • Rota virüs aşısı
  • Menenjit aşısı

Bebek Aşı Takvimi Nedir?

Bebeğinizin ilk aşısı: Doğumdan kısa bir süre sonra bebeğiniz Hepatit B hastalığına karşı korunmaya yardımcı olması için Hepatit B aşısının ilk dozunu almalıdır.

1.ay aşı takvimi: Aşı takvimine uygun şekilde Hepatit B aşısının ikinci dozu yapılır. 

2.ay aşı takvimi: Bebek rutin kontrolü esnasında çocuğunuzun üç farklı olması lazımdır. Bunlar verem aşısı, 5’li karma aşı ve KPA şeklindedir. 

4.ay aşı takvimi: Bebek verem aşısı haricindeki bir önceki aşı çeşitlerinin ikinci dozları vurulmaktadır. KPA ve 5’li karma aşı bebeğinize uygulanmaktadır. 

6.ay aşı takvimi: Bu ayda bebeğiniz Hepatit B aşısının üçüncü dozunu vurulur. Ayrıca, dördüncü ayda uygulanan KPA aşısı ile 5’li karma aşılarının üçüncü dozlarını yeniden alır. Ek olarak; bu ayda OPA ile İPA aşıları yani ağızdan damla şeklinde verilen aşılar da uygulanır. 

12.ay aşı takvimi: Çocuğunuz KPA aşısının son dozunu alır. Aynı zamanda bebeğinize KKK aşısı yapılır. Suçiçeği aşısı da bebeğinize on ikinci ayda yapılır. 

18.ay aşı takvimi: Beşli karma aşının son dozu uygulanır. OPA’nın ikinci dozu tekrarlanır. İlk olarak Hepatit A aşısı yapılır. 

24.ay aşı takvimi: Bu ayda yalnızca Hepatit A aşısının ikinci dozu bebeğinize yapılır.

gebelik uzmana sor

Bebek Aşılarının Yan Etkileri Var Mı?

Aşıların bebeklere yan etkileri de sıklıkla araştırılan bir konu. Aşılar, diğer ilaçlar gibi bazı yan etkilere neden olabilir. Bu yan etkilerin çoğu, enjeksiyon bölgesinde ağrı, çocukta sinirlilik veya düşük dereceli ateş gibi çok hafiftir. Genellikle bu yan etkiler sadece birkaç gün sürer ve tedavi edilebilirler. Örneğin, rahatsızlığı azaltmak için ağrıyan bölgeye soğuk, ıslak bir bez koyabilirsiniz.

Aşılar Bebeklerin Bağışıklık Sistemini Güçlendirir Mi?

Aşıların bebeklerin bağışıklık sistemi üzerine etkisi bilinmelidir. Çocuklar ikinci yaş günlerine kadar birkaç aşı olmaya devam etseler de bu aşılar bağışıklık sistemini yüzde yüz güçlendirmez. Çocuklar her gün binlerce mikroba maruz kalıyor. Bu, yedikleri yiyecekler, soludukları hava ve ağızlarına koydukları şeyler aracılığıyla olur. Bebekler çoğu mikropla savaşabilen bağışıklık sistemleriyle doğarlar ama baş edemedikleri bazı ciddi ve hatta ölümcül hastalıklar da vardır. Bu yüzden bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için aşılara ihtiyaçları olur. Aşılar, çocuğunuzun bağışıklık sisteminin ciddi hastalıkları tanımasına ve bunlarla savaşmayı öğrenmesine yardımcı olmak için çok az miktarda antijen kullanır. Antijenler, vücudun bağışıklık sisteminin çalışmasına neden olan mikropların parçalarıdır.

Bebeğiniz Neden Aşı Olmalı?

Bebekler neden aşı olmalı sorusunun cevabı da merak edilmektedir. Farklı aşı çeşitleri, koruma sağlamak amacıyla farklı şekillerde çalışır. Her türlü aşıyla, vücudunuz gelecekte o virüsle nasıl savaşılacağını hatırlayacaktır. Aşıdan sonra vücudun bu korumayı oluşturması genellikle birkaç hafta alır. 

Bağışıklık, vücudun hastalıkları önleme yoludur. Bebeğinizin bağışıklık sistemi doğumda tam olarak gelişmemiştir. Bu da bebeğinizi daha büyük bir enfeksiyon riskine sokabilir. Aşılar, hastalığa karşı korumayı güvenli bir şekilde geliştirmeye yardımcı olmak için vücudun doğal savunmasıyla birlikte çalışarak çocuğunuzun enfeksiyon riskini azaltır.

Aşılar, birçok bebek, çocuk ve yetişkini öldüren veya onlara zarar veren ciddi hastalıkları önleyebilir. Aşılar olmadan, çocuğunuz kızamık ve boğmaca gibi ciddi hastalıklar ve hatta ölüm riski altındadır. Bir hastalığı önlemek, ortaya çıktıktan sonra tedavi etmekten her zaman daha iyidir.

  • Aşı, ailenizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olacak son derece etkili, güvenli ve kolay bir yoldur.
  • Aşılama zamanlaması, çocuğunuzun bağışıklık sisteminin çeşitli yaşlarda aşılara nasıl tepki verdiğine ve çocuğunuzun hastalığa maruz kalma olasılığına bağlıdır.
  • Aşılar, çocukların tavsiye edilen yaşlarda almaları için güvenli ve etkili olduklarından emin olmak için test edilir.

Bebek Aşıları Nerede Yapılır?

Belirlenen tarihlerde ve bebek aşı takvimi dahilinde bebeklere aşıları yapılmalıdır. Bebek aşıları, hastanelerde yapılabileceği gibi aynı zamanda aile hekimliğinde de yapılabilir. Bu yüzden hastanelerde ya da sağlık ocaklarında bebeğinizin aşısını güvenle yaptırabilirsiniz. 

Leave a Reply