BLW Nedir?

babys first solid food solid food for little chil 2022 06 13 15 30 07 utc scaled

Bebek liderliğinde sütten kesme şeklinde bilinen BLW, bebeğin anne sütü ya da bebek maması düzenine tamamlayıcı gıdalar eklemeye yönelik bir tür yaklaşımdır. Peki, BLW’nin faydaları neler? BLW tekniği hakkında bilinmesi gerekenleri hep birlikte inceleyelim.

BLW Ne Demek?

Açılımı baby-led weaning olan BLW; bebeğin, ailenin diğer üyeleri ile beraber, herhangi bir aracı olmadan, kendi elleriyle besinleri alması ve kendi öz çabası ile beslenmesini açıklayan bir yöntemdir. Bu yöntemdeki amaç ise geleneksel kaşıkla beslenme tekniğinin aksine, çocuğun pasif bir alıcı konumundan sıyrılarak, gıdalara kendi çabasıyla erişmesi, beslenme güdüsünü teşvik etmesi ve kendi davranışlarıyla beslenmesini gerçekleştirmesidir.

Bebeğin kendi kendine düzenlediği bu beslenme yöntemi, bebeğin 6. aydan itibaren katı yiyeceklerle emzirmeyi birleştirerek beslenmesinden oluşur. Yani, tamamlayıcı beslenmeye geçildiğinde ezilmiş ve püre kıvamına getirilmiş yiyecekleri değil de katı yiyecekleri ona sunmanıza izin veren bir tekniktir. 

Amerika Birleşik Devletleri’nde onlarca yıldır yaygın olan ve son yıllarda Avrupa’da ve ülkemizde de çok iyi karşılanan, saygılı ebeveynliğin özelliği olan tamamlayıcı bir besleme yöntemidir.

BLW yöntemi, kendi kendini düzenleyen tamamlayıcı beslenme ve talep üzerine tamamlayıcı beslenme şeklinde bilinir. Çocuğun ellerini kullanarak kendi kendini beslediği, püre haline getirilmiş gıdalar aşamasına geçmeden bebeğin beslenme düzenine katıları dahil etmenin bir yoludur.

Adından da anlaşılacağı gibi ek gıdadır, anne sütü (veya formül süt) yerine geçmez. 12 aya kadar, tamamlayıcı beslenme, ana besin kaynakları anne sütü (veya formül mama) olmaya devam ettiğinden, beslemekten çok eğitici bir yöntemdir.

BLW Tekniğinin Yararları Nelerdir?

BLW’nin faydaları oldukça fazladır. BLW, bebeğin yiyeceklerdeki tatları, dokuları, renkleri ve kokuları keşfetmesini sağlar. Bu da yemekle çok daha uygun bir ilişki kurmayı destekler. Küçüğün, zamanlarına saygı duyarak kendi hızında yemek yemesine de izin verilir.

BLW’nin bir diğer büyük avantajı da, bu sayede çocukların yetişkinler tarafından yenen aynı yemeği deneme içgüdüsü ve doğal eğilimine saygı duyulması, iyi bir tüketim  alışkanlığını ve dengeli beslenmeyi teşvik etmesidir. BLW, saygılı yetiştirmeye dayalı bir besleme yöntemidir. 

Çok sayıda çalışma tarafından da desteklenmektedir. Bebeğin açlık ve tokluk ritmine saygı duyarak, ihtiyacından fazlasını yemesini de engeller ve çocukluk çağı obezitesinin önüne geçer. Sağlıklı ve çeşitli yiyecekler sunularak, bebeğe dengeli beslenmesi öğretilir.

Ayrıca BLW, bebeklerin el-göz koordinasyonu ve çiğneme geliştirmelerine yardımcı olur. Duyuların gelişimini teşvik eder ve kendi kendine yeterlilik konusunda bebeği eğitir. Kendini düzenleyerek bebek, kontrolü elinde tutmayı, karar vermeyi ve yemek için ebeveynlerine bağımlı olmamayı öğrenir. Böylece özerklik kazanmayı ve kendi kişiliğinin gelişimini destekler.

Çocukların sadece püreli beslenmeyi kabul etmelerini de engeller. Pek çok küçük çocuğun ortak bir sorunu, beslenmeye pürelerle başladıklarında, daha sonra katıları kabul etmekte ve yönetmekte çok zorlanmalarıdır. Açıkçası, tüm bu avantajlar er ya da geç beslenmelerine pürelerle başlayan çocuklar tarafından da elde edilir. Ancak BLW, bebeğin bunları en başından doğru ve doğal bir şekilde benimsemesine izin verir.

Bu besleme yöntemi tüm ailenin beslenmesini iyileştirir. Çünkü bebeğin yetişkinlerle aynı yemeği yemesine izin verilirse, tüm aile beslenme düzenini hem bebek hem de kendisi için iyi olan sağlıklı ve besleyici yiyeceklerle zenginleştirir.

gebelik uzmana sor

BLW Tekniğinin Zararları Nelerdir?

BLW’yi uygulamak için hem bebek hem de aile hazırlıklı olmalıdır. Bunu güvenli bir şekilde yapmak önemlidir. BLW’nin zararları ve dezavantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Boğulma: BLW ile beslenmenin en büyük risklerinden biri boğulmaktır. Bundan dolayı ebeveyn kontrolünde bebeğin beslenmesi ve olası bir boğulma durumunda ilk yardım uygulamak şarttır. 
  • Kilo alımı: Bebeğin aşırı beslenmesinin önüne geçilmemesi durumunda bebeğin kilo alma riski bulunmaktadır.
  • Beslenme ve enerji eksiklikleri: Sağlıksız gıdaların bebeğe sunulması sonucunda bebek, ihtiyaç duyduğu besin bileşenlerini alamaz ve bu da sağlıksız beslenmeye neden olur. 

Ne Zaman BLW Tekniği Uygulanmalı?

Çocuk doktorunuz ek gıdaya başlamanıza izin verdiğinde BLW tekniğine başlamak için uygun zaman gelmiş demektir. Altı aylıktan itibaren anne sütü veya bebek maması haricinde ek gıdaya geçilmesiyle beraber bu yöntem de uygulanabilir. Ek gıdaya geçiş aşamasında bebeğe katı gıdaların verilmesi, yutma ve çiğneme için güçlü oral motorun gelişimini teşvik eder. Bu nedenle BLW için de çok uygun bir dönem başlamış olur.

BLW Tekniğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

BLW yönteminde dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Özellikle başlangıçta biraz öğürme söz konusu olabilir. Ve o anki tavrımız müdahale etmek değil, hazır ve dikkatli olmak ve onları cesaretlendirmek olmalıdır. Yiyecekleri iyi yönetmek için bu sürece ihtiyaçları var.
  • Bebeğiniz beslenirken dik ve rahat oturmalıdır. 
  • İlk birkaç ay boyunca yalnızca ellerini kullanarak yemek yemelidir.
  • Bebeğiniz beslenme zamanlarında huzurlu olmalıdır. Aşırı aç veya sinirli olursa, beslenme esnasında zorluk yaşayabilir.
  • Bu süreçte ebeveyn olarak sabırlı olmalısınız. Çünkü amacınız çocuğunuzun doymasından ziyade bu yönteme alışabilmesi.
  • Bebeğinize sunabileceğiniz besinler aşırı yumuşak veya aşırı sert olmamalıdır.
  • BLW’nin ilk dönemlerinde kesilmiş ve uzun gıdalarla başlangıç yapmanız, çocuğunuzun gıdaları kavraması ve tutması bakımından daha kolay olacağı için tercih edilir.
  • Bebeğinize vereceğiniz gıdaları bebek mama kapları, bebek tabağı gibi materyaller aracılığı ile ona sunmalısınız. Aynı şekilde bebek çatalı ve bebek kaşığı gibi malzemeler de kullanılmalıdır. Böylece güvenli, pratik ve sağlıklı bir yeme deneyimi teşvik edilecektir.

 

Leave a Reply