Hamilelik döneminde anne adayları birçok sorun ile karşı karşıya kalabilmektedirler. Bu sorunlar bazen psikolojik bazen de fiziksel, fizyolojik olabilmektedir. Östrojen ve progesteron hormonlarının hamilelik döneminde anne adayını hamileliğe ve anneliğe hazırlaması adına artış gösteren bu hormonların beraberinde bu tarz durumlar yaşanması gayet normaldir. Normal olmayan ise bu durumların anne adayının hayat konforunu oldukça olumsuz etkilemesidir.
Hamilelikte yaşanan kilo alımı ise her anne adayında mutlaka olan bir durumdur fakat tehlikeli olanı anne adayının tehlikeli derecede kilo almasıdır.
Yazımızın devamında Hamilelikte yaşanan kilo alımı hakkında merak edilen soruları sizler için cevapladık. Keyifli okumalar dileriz!
Hamilelikte Neden Kilo Alınır?
Hamilelikte kilo alımı kadar normal bir durum olamaz elbette. Bebeğinizin büyüyüp gelişmesi, oluşumu, kilo alması derken elbette kilo artacaktır. Bu durum normaldir. Hamilelik dönemi boyunca yalnızca bebeğinizin gelişimi değil sizin de değişiminiz söz konusudur. Göğüslerde büyüme, bebeğin oluşum gösterdiği plasenta içerisinde de 1 kg civarında amniyon sıvısı söz konusudur. Daha birçok etkenden kaynaklanan kilo alımını çok fazla büyütmemek gereklidir. Unutmayın ki bebeğiniz dünyaya gelirken çoğunu yanına alacaktır😊
Hamilelikte Ne Kadar Kilo Alınır?
Hamilelikte net şu kadar kilo alınır gibi bir ifade kullanmak elbette yanlış olacaktır. Hamilelikte alınan kilolar annenin bünyesine, doğum öncesi durumuna göre farklılık gösterebilir fakat ortalama bir kilo aralığı söyleyecek olursak anne adayının vücudundaki değişimlerle birlikte yaklaşık olarak 11-14 kg arasında bir kilo alması hamilelik döneminde sağlıklı olarak adlandırılabilir.
Hamilelikte Hangi Ay Ne Kadar Kilo Alınır?
Hamilelik döneminiz boyunca kilo artışları dönem dönem bebeğinizin gelişimi ile birlikte artış gösterebilecektir. Bunun yanı sıra hamileliğin ilk 3 ayında bebeğiniz daha yeni oluşum gösterdiği için ir kilo alımı söz konusu olmaz. 3 ayın sonuna geldiğinizde ise bebeğiniz tüm organları bulunan minyatür bir insan şeklini alır. Bundan sonraki evrede organları gelişim göstererek büyümeye devam eder. Kilo alımı asıl bu zamandan sonra başlar. 7. Ay ve sonraki aylarda ise bebek artık dünyaya gelmek üzere iken anne adayı hızlı bir kilo artışına gider. Bu sebeple ‘Hamilelikte şu ay şu kadar kilo alınır’ demek yerine kilo artışınız bebeğinizin gelişimi ile doğru orantılıdır dememiz daha doğru olacaktır.
Hamilelikte Yaşanan Kilo Artışı Tehlikeli mi?
Hamilelik dönemi içerisinde kilo artışınız normal seviyelerde olmalıdır. Yani bu demek oluyor ki ne çok aşrı kilo almalı ne de ünlülerin trendlerine uyacağım derken düşük kilo ile doğuma girmelisiniz.
- Hamilelik dönemi öncesinde anne adayının vücut kitle indeksi 18.5 altında yani zayıf olarak adlandırılıyorsa bu dönem içerisinde 15 kilo civarında bir kilo alımı anne adayı için normal görülebilmektedir.
- Hamilelik dönemi öncesinde kilo artışı var ise ve o şekilde hamile kalındıysa anne adayının yaklaşık olarak 8-9 kg civarında bir kilo alması normal görülebilmektedir.
- Bir de son zamanların trendlerinden biri vardır ki hamilelik döneminde ünlüleri örnek alarak 5-6 kg alarak doğuma girmek. Ancak anne adayları bu noktada büyük bir hata yapmaktadırlar. Unutulmamalıdır ki sizin bedeniniz demek bebeğinizin besleneceği tek kanal demektir hamilelik döneminde. Böyle bir dönemde bebeği besinsiz bırakarak kilo almamaya çalışmak beraberinde erken doğum riski gibi sorunları da getirebilmektedir.
Hamilelikte Dengeli Beslenmek Önemli
Bu dönem içerisinde sağlıklı beslenmek her zamankinden çok daha fazla önem taşımaktadır. Hem gereksiz kilo almamak hem de doğru besinler ise bebeğinizin gelişimine destek olmak sizin elinizdedir. Bu sebeple hamilelik dönemi içerisinde size ve bebeğinize zarar verebilecek besinlerden uzak durup sağlıklı bir yaşamı benimsemeniz oldukça önemlidir.