Anne adayları hamilelik döneminde bölgesel veya vücudun tamamında görülen ağrılar, halsizlikler ve uyuşmalar yaşayabilmektedir. Anne adayları ve çevresinde bulunan yakınları genellikle bu yaşanılanların hamileliğin doğal bir getirisi olduğunu düşünür. Ve anne adayının önemsemesi gerektiğini ifade edebilirler. Kimi zaman haklılık payları olsa da yaşanılan bu ağrı ve uyuşuklukların sebepleri birbirinden ayrı incelenmesi gerekir. Ayrıca vücudunu en iyi şekilde tanıyan anne adaylarının yaşadıkları rahatsız edici durumların hamilelikten mi yoksa farklı bir rahatsızlıktan mı olduğunu ayırt edebilirler. Ama yine de anne adayının rutin kontrollerini ihmal etmemesi ve yaşadığı bu durumlarla ilgili mutlaka doktorunun tavsiye ve önerilerini takip etmelidir.
Hamilelikte Yaşanılan Parmak Uyuşmalarının Alt Yapısında Ne Olabilir?
Birçok uzman hamilelikte yaşanılan değişimler ve rahatsızlıklar hakkında çokça bilgi akışı sağlamaktadır. Gebelik döneminde parmak uçlarında, ellerin de ve ayaklarında yaşanılan uyuşuklukların en önemli sebebi olarak,
- El ve ayak bileklerinde biriken fazla sıvıların uyuşukluklara neden olabildiği ifade edilmektedir. Eklem bölgelerine biriken fazla sıvı zamanla bu bölgelerden geçen sinirlere baskı uygulamaya başlayabilir. Bu basınç sonucunda da sinirlerde sıkışmalar ortaya çıkabilmektedir.
- Anne adayının el bileklerinde karpal tünel sendromu rahatsızlığından kaynaklı uyuşmalar oluşabilmektedir.
- Bazı anne adaylarında çok hızlı ve düzensiz olan nefes düzeni de parmaklarda uyuşmalara neden olabilmektedir. Hamilelik dönemin de dönemsel olarak yaşanılan panik atak sorunları, yoğun kaygı ve stres sonucu nefes alış-veriş düzenleri bozulabilmektedir. Bunun sonucunda da eklemler de uyuşma hissi ortaya çıkabilmektedir.
El ve parmaklarda yaşanılan uyuşmalar anne adayını en çok gece uykusundan uyandırması sebebiyle zorlamaktadır. Gebelik devam ederken uyku düzenlerini zor sağlayan annelerin bir de farklı nedenlerle uykularından uyanmaları gün içindeki performanslarını ve motivelerini etkilemektedir.
Bazı anne adaylarında uyuşukluk sonrasında el ve bilek çevresinde kuvvetsizlik oluşabilmektedir. Bu yaşanılan kuvvetsizlik örneklendirilecek olunursa gündelik işlerini yaparken, yemek hazırlarken veya herhangi bir nesneyi tutarken aniden parmakların açılması şeklinde ifade etmektedirler.
Yaşanılan bu uyuşma rahatsızlığını normal yaşantısında yoğun bir şekilde ellerini kullanan anne adaylarının diğer annelere göre daha fazla yaşadığı belirlenmiştir. Meslek hayatında yoğun klavye, daktilo kullanımı yapan, spor alanı olarak voleybol, tenis gibi alanları seçmiş anne adayları, hobi olarak gündelik hayatında çok fazla örgü ören, bahçe işleri ile uğraşan anneler risk grubunda yer alan anneler için örnek olarak verilebilir.
Hamilelik Döneminde Yaşanılan Uyuşmaların Belirtileri Nelerdir?
Anne adaylarının yaşadığı bu uyuşma rahatsızlıkları ufak ama ayırt edici belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler sıralanacak olsa şöyle bir liste ortaya çıkar,
- Avuç içinde yaşanılan yoğun hassasiyet uyuşmanın habercisi olabilir.
- El parmaklarını bükmekte zorlanma,
- Büktükten sonra ise yaşanılan kilitlenmeler de uyuşma ile birlikte yaşanabilir.
- Anne adayının herhangi bir nesneyi kavrar konumdayken aniden yaşanılan güçsüzlüklerde belirtiler arasında yer alabilmektedir.
Teşhis ve tedavi için mutlaka doktora başvurulması önerilir. Doktora başvurduktan sonra tedavi de genellikle ılık kompres ve atel kullanımı önerilmektedir. Atel kullanımı ile eklemlerde sıkışma yaşayan sinirler doğru bir duruş ile daha fazla sıkışmayacaktır. Eğer bölge de ödem oluşumu var ise ödem rahatsızlığı için gereken tedavi yöntemleri takip edilmektedir. Gerekli görüldüğü durumda ise fizik tedavi desteği önerilebilmektedir.
Yaşanılan Uyuşmaların Önlenmesi İçin Neler Yapılabilir?
Hamilelik döneminde yaşanılan uyuşmalara için alınabilecek önlemler şöyle sıralanabilir.
- Günlük yaşamda klavye ve daktilo kullanması gereken anne adaylarının el ve bileklerini destekleyerek uygun bir pozisyon bulmaları önerilmektedir.
- Uzun süren çalışma saatlerinde uygun vakitlerde molalar vererek el ve bilekler dinlendirilebilir.
- Bunun yanı sıra egzersiz yaparken uygulanan yanlış duruşlar sonucunda uyuşmalar yaşanabilmektedir. Bu sebeple egzersiz yaparken dikkatli olunması tavsiye edilebilir.
- Egzersiz öncesi vücut ısındırma hareketlerine ve egzersiz sonunda kasların ve eklemlerin soğuması için yeterli vakit verilebilir.
Covit 19 dönemi devam ederken kendi sağlığını ve sevdiklerinizin sağlığını korumak amacıyla doktor kontrolleriniz esnasında maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymanız önemle rica olunur.