Gebelik süreci herkese göre farklılık gösteren bir durumdur. Herkesçe tek tip olarak yaşandığı asla söylenemez. Her anne ve bebeğinin hikayesi kendine özeldir. Kimi anne adayları bu süreçte oldukça zorlanırken kimileri de normal hayat standartlarında gibi atlatabiliyor. Hamileliğinin zor geçtiğini söyleyen anne adaylarının en çok şikâyet ettiği sorunların başında ise hamilelikte yaşanan ayak ve bileklerdeki şişmeler yani vücutta oluşan ödemler gelmektedir.
Birçok annenin şikâyeti olan bu konu hakkında yeterli bilgi sahibi olarak gerekenleri yapmak sizlerin hayat konforu açısından oldukça önemlidir. Yani dememiz o ki bir sorun ile karılaştığımızda bu şikâyeti çekmek yerine üzerinde çalışmalar yaparak konforumuzu geri kazanmalıyız. Unutmayın mutlu anne beraberinde mutlu bir bebek demek. Bu sebeple hayat konforunuz iyi olmalı ki bebeğiniz de siz de mutlu olabilin değil mi?
Yazımızın devamında hamilelikte sıklıkla karşılaşılan sorunlar arasında yer alan hamilelikte ayak şişmesi sorunundan bahsedeceğiz. Bu sorunun neden oluştuğu, hafifletilmesi veya yaşanmaması için neler yapılabileceği gibi konulara açıklık getirerek siz değerli anne adaylarımıza tavsiyelerde bulunacağız.
Hamilelikte Ayak Şişmesi Neden Olur?
Anne adaylarının özellikle 7. Aylarından sonra yani bebeğin gelişiminin hız kazanıp kilosunun artama başladığı aylarda ayaklarda şişme oldukça sık görülmektedir ve beraberinde ağrı da getirmektedir. Anne adayının hayat konforunu oldukça olumsuz yönde etkileyen bu durum psikolojisi zaten oldukça hassas olan gebelerde fiziksel kaygı sorunlarına da yol açmaktadır.
Peki bu ayaklarda şişmeler ve ağrılar neden olur diye sorarsanız şu şekilde cevaplayabiliriz:
- Fazla uzun süre ayakta kalmak ve ayakta iş yapmak,
- Yeteri kadar su tüketmemek,
- Yeteri kadar sağlıklı ve düzenli öğünler ile beslenmemek,
- Uzun süre ayakları aşağı doğru sallayarak oturmak,
- Protein bakımından eksik bir beslenme biçimi benimsemek,
- Besinler ile birlikte aşırı tuz tüketmek,
Vücutta ödem oluşturup hücreler arasındaki sıvıyı arttıracağından şiş bir görüntü ortaya çıkar.
Hamilelikte Yaşanan Ayak Şişmelerine Ne İyi Gelir?
Hamilelikte yaşanan ayak şişmelerine ne iyi gelir veya yaşanmaması için neler yapılabilir? Sorularına verilecek cevap aslında sağlıklı bir hamilelik süreci için nelere dikkat edilmelidir? Sorusuna vereceğimiz cevap ile aynı olacaktır. Bu sebeple ilk olarak hamilelik sürecinizi sağlıklı bir biçimde geçirmek için elinizden geleni yapmalısınız. Unutmayın ki artık bir değil iki vücudun besin ihtiyacını karşılıyorsunuz. Bebeğiniz sizin vücudunuza aldığınız besinler aracılığı ile beslenerek gelişimini sürdürüyor. Bu sebeple mutlaka sağlıklı olmaya özen göstermelisiniz. Bu hem sizin hem de bebeğiniz için oldukça fazla bir önem arz etmektedir.
Peki bu şişmelere ne iyi gelir ve yaşanmaması için neler yapılabilir? Sorusuna tekrar dönecek olursak sizlere şu şekilde tavsiyelerde bulunabiliriz:
- İlk yapmanız gereken şüphesiz bol bol su içmek olacaktır. Hem vücudunuzdaki ödemi atıp şişliklerden kurtulmanız hem de sağlıklı bir hamilelik için ilk adım ‘Su’dur.
- Bol bol sıvı tüketmelisiniz. Özellikle de meyve suları vitamin bakımından da yarar sağlayacaktır. Fakat bu yararı sağlayacak olanlar evde sıktıklarınız olacaktır😊
- Çok tuzlu bir beslenme biçiminden kaçınmalısınız. Tuz vücutta ödem toplamaya sebep olur. Bu sebeple her şeyin dengelisi yarardır.
- Bol baharat tüketiminden de kaçınmalısınız. Baharatlar da içerlerinde yüksek tuz oranlarına sahiptirler.
- Düzenli ve sağlıklı öğünler ile beslenmelisiniz.
- Yoğun şeker tüketiminden de uzak durmalısınız.
- Doktorunuzun size önermiş olduğu egzersizleri yapmanız oldukça fayda sağlayacaktır.
- Uzun süre oturur veya ayakta şeklinde durmamalısınız. Düzenli bir yaşam en ideali olacaktır
- Ayaklarınızın içlerinde rahat edeceği ayakkabı tercihleri yapmalısınız.
Önce Sağlık
Gebelik döneminde yaşadığınız şişlik ve ağrılar dayanılmaz boyutlarda devam ediyorsa doktorunuza danışmanızda fayda var. Bunun için de Covis-19 pandemisi sebebi ile mümkünse ilk olarak online veya telefon yoluyla doktorunuza iletişime geçmeniz daha sonrasında gerekli görürse doktorunuz o şekilde hastanelere müracaat etmenizi tavsiye ederiz.