Hamilelikte Bacak Kasılmasına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte bacak kasılması en az ayaklar ve bileklerde oluşan ödem kadar normal kabul edilir. Hamilelikte bacak kasılmasına ne iyi gelir sorusunun cevabı sürecin daha konforlu geçmesi için son derece önemlidir.

Hamilelikte bacak kasılmaları 2.trimesterda başlar ve son aylarda yoğunluğu artar. Gün içinde tekrarlayan kramplar yoğun bir günün ardından geceleri de rahatsızlık verir. Bacaklardaki kasılmalar anne adayının hamilelik sürecinde yaşadığı pek çok farklı sağlık sorunundan sadece birisidir.

  • Geceleri olan hatta uykudan uyandıran krampların hafifletilmesi için hekim tarafından verilen tavsiyelere harfiyen uyulmalıdır.

Kramp nedir? Kasların istem dışı kasılmasına kramp denir. Kasılmalara çoğu zaman ağrı da eşlik eder. Genellikle birkaç saniye süren kramplar şiddete bağlı olarak 1-2 dakikaya kadar uzayabilir.

Hamilelikte Bacak Krampları

Gebelik ilerledikçe ve bebeğin sağlıklı büyüyüşü devam ettikçe vücudun ağırlık merkezi değişir.

  • Bacaklara fazla yük binmesi
  • Hareketsizlik
  • Vitamin eksikliği ve
  • Metabolizmada yaşanan değişiklikler hamilelikte bacak krampları nedenleri arasında sayılabilir.

Kramplara neden olan kalsiyum ve magnezyum eksikliği doğru bir beslenme planıyla hafifletilebilir. Gebeliği takip eden hekimin tavsiyesine göre uygun vitamin desteği alınabilir. Gün içinde aşırı yorgunluk, ayakta kalma, aşırı kilo alımı ve varisler kramp sayısı ve şiddetinin artmasında etkilidir.

Hamilelikte Bacak Krampları Nedenleri

Kasılmaların gerçek sebebinin bulunması doğru ve etkili tedavinin planlamasına yardımcıdır. Uzun süre sabit kalmak, hatalı bir pozisyonda yatmak geçici kasılmalara neden olur. Uykuyu bölen en önemli faktör olan kramplar, baldır kaslarında ve ayaklarda aniden ortaya çıkar.

  • İrileşen göğüsler
  • Büyüyen karın
  • Gebeliğe bağlı kilo alımı ilk akla gelen bacak kasılması nedenleri arasında sayılabilir.

Yorgunluk, bacak damarlarında oluşan baskı, gebelik hormonları, yeme alışkanlıklarındaki değişiklikler, magnezyum, kalsiyum ve fosfor eksikliği damarlarda baskıya, ödem oluşumuna ve sonuç olarak kasılmalara neden olur.

Hamilelikte Bacak Kasılması Nasıl Tedavi Edilir?

Kasılma başladığı anda yapılması gerekenler sıkıntının hafiflemesine yardımcı olur. Bacak kasılması olduğu an kalça kaslarını gerici egzersizler yapılabilir. Hamilelikte kramp ve kasılmaların tamamen önlenmesi mümkün olmasa da şiddeti hafifletilebilir.

Bacak egzersizleri

Bu aşamada diz düz pozisyona alınırken bacak kalçadan gövdeye doğru yumuşak hareketlerle bükülür. Aynı anda ayak bileği ve parmaklarda da hareket sağlanmalı, kıvırma hareketi uygulanmalıdır.

Soğuk veya sıcak uygulama

Sert bir zeminde ağrılı bölgeye soğuk baskı uygulamak kasılma şiddetini azaltabilir. Germenin ardından soğuk baskı uygulanmış bölgeye ağrıyı biraz daha azaltmak için sıcak baskı yapılmalıdır.

Masaj

Ağrı tamamen geçtikten, kasılma gevşedikten sonra hafif ve düzenli hareketlerle bölgeye masaj yapılabilir. Bu görevi baba adayının üstlenmesi halinde iletişimin güçlenmesi de sağlanmış olur.

Hamilelikte Bacak Kasılması İçin Egzersiz Önerileri

Genç anne adayları hamile pilatesi ve hamile yogası ile bacak kasılmalarını olmadan geçirebilir veya etkisini azaltabilirler. Pek çok sorunun egzersizle çözüme kavuştuğu düşünüldüğünde özellikle yatmadan önce esneme hareketleri yaparak kesintisiz bir uyku için gerekli önlemler alınabilir.

  • Yatmadan hemen önce anne adaylarının duvara 60 cm mesafede kalarak ellerini dayamaları istenir.
  • Duvardan destek alınarak esneme yapılır ve ellerle duvara itme basıncı uygulanır.
  • Topuklar yerden kaldırılır. Baldırlardaki gerginlik 10 saniye hissedilir, 5 saniye gevşemeye geçilir.
  • Her gece 3-4 pratik yapılması önerilir.

Kramp girdiğinde bacak düz pozisyona alınır. Ayak, parmaklardan doğru yavaş hareketlerle yukarı doğru kıvrılır. Bu aşamada parmaklar asla öne doğru itilmez. Ağrı hafifleyene kadar tekrar edilir. Gece yatmadan önce bu pratiğin yapılması olası krampları engelleyebilir.

Hamilelikte Bacak Kasılması Önlenebilir mi?

Hamilelikte kramplar tamamen önlenemez ancak pratik öneriler ve uygulamalarla kasılmanın şiddeti hafifletilebilir. Kasılmaya eklenen ağrı bazı durumlarda anne adayına hayatı zindan eder. Hamilelikte bacak kasılmasına ne iyi gelir krampların önlenmesi için yapılması gerekenler nelerdir?

Düzenli egzersiz

Düzenli yürüyüş ve imkânı olanlar için yüzme hamilelikte yaşanması muhtemel sağlık sorunlarının önlenmesinde etkilidir. Kramp için tavsiye edilen hafif bir egzersiz; sağ ayak 10 kere sağa ve sola döndürülür ardından sol ayağa geçilir. Bacaklar sırayla dizden bükülerek 30 kere aşağı ve yukarı çekilir.

İstirahat halinde ayaklar yukarı

İstirahat ederken ayakları hafif yüksek bir yere koymak kan dolaşımını düzene sokar. Bu pozisyonun anne adayına iyi gelmesi halinde gece uyurken de ayakların altına hafif bir yükselti konabilir.

Yarım topuklu ayakkabı tercihi

Ayakkabı tercihi bebeğin büyümesiyle oluşan bacak ve bel kaslarındaki gerilimi azaltır.

Varis çorabı

Varis çorabı bacaklardaki kan akışını düzeltir. Bu nedenle hekime danışarak özellikle uzun süre ayakta kalınacak günlerde varis çorabı takılabilir.

Masaj

Temel olarak kan akışını düzenlemeyi hedefleyen hafif masajlar günün yorgunluğunu da alır. Masaj yaparken anne adayının stresten arınması için hoş kokulu yağlar kullanılabilir.

Yeterli ve dengeli beslenme

Hamilelikte alınan istenmeyen her kilo bacaklara kuvvet olarak geri döner. Kalsiyum ve magnezyumdan zengin bir beslenme planıyla vücut desteklenebilir. Dengeli ve yeterli beslenirken sıvı alımına da dikkat edilmelidir.

Hamilelikte Bacak Kasılması Olduğunda Doktora Danışmak Gerekir mi?

Bacakta kasılmanın sık tekrar etmesi ve ağrının uzun süre geçmemesi akıllara farklı hastalıkları getirir.

  • Yürüyüş esnasında bacakta kramp yaşanması halinde
  • Krampa eşlik eden şişlik, kızarıklık, bölgede ısı artışı ve dayanılmaz ağrı olduğunda
  • Kan değerlerinde kalsiyum ve magnezyum ihtiyacı görüldüğünde gebeliğe takip eden hekime danışmak gereklidir.

Kalsiyum açısından zengin besinler; Anne adaylarının alması gereken günlük kalsiyum miktarı 1000-2500 mg arasındadır. İçeriğinde bol miktarda kalsiyum barındıran besinler yumurta, incir, ıspanak, haşhaş tohumu, fasulye, mercimek, süt ve süt ürünleridir.

Magnezyum açısından zengin besinler; Anne adaylarının alması gereken günlük magnezyum miktarı 350 mg civarındadır. İçeriğinde bol miktarda magnezyum barındıran besinler kabak çekirdeği, muz, susam, badem, kaju ve ıspanaktır.

Hamilelikte bacak kasılmasına ne iyi gelir sorusuna kasların gevşemesini sağlamak için ılık bir banyo önerisiyle cevap verilebilir. Bacaklardaki dolaşımın desteklenmesi için anne adaylarının sol yanlarına yatması önerilir.

Leave a Reply