Hamilelik süreci içerisinde vücudundaki değişimlere alışmaya çalışan anne adayları, hormonlarında artışlar ile birlikte psikolojik olarak da kendini sıkıntıya sokabilir. Özellikle de hamilelik süreci ilk kez yaşanıyor ise anne bebeğine dışarıdan gelebilecek her türlü etkinin zarar vereceğini düşünerek cinsel ilişkiye girmek istemiyor olabilir. Bu anne adaylarında oldukça sık rastlanan bir sorundur. Fakat anne adaylarının düşündüğü gibi bir durum elbette söz konusu değildir. Hamilelik süresi boyunca herhangi bir tehlike söz konusu değil ise cinsel ilişkinin herhangi bir sakıncası da bulunmamaktadır.
Anne adayının psikolojik olarak değişim göstermesi ve hormonlarının da etkisi ile bebeği üzerindeki aşırı korumacı tavrı eşler arasındaki cinsel ilişkiyi sekteye uğratabilir. Fakat bu durumun da geçici olduğunu bilmek ve sabırlı olmak bu süreçte en önemli unsurdur.
Anne adayları ve bu süreci beraber yaşayan baba adaylarının merak ettiği konular arasında yer alan hamilelik sürecinde cinsellik ile ilgili merak ettiğiniz soruların cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz. Hamilelik sürecinde her konuda bilinçli olmak dışarıdan gelecek batıl inançlara karşı sizleri koruyup bu evreyi olması gerektiği gibi atlatmanızı sağlayacaktır. Bunun için de her konuyu bilmek ve en önemlisi doğru bir biçimde öğrenmek önemlidir.
Hamilelikte Cinsel İlişki Bebeğe Zararlı mı?
Halk arasında gezip dolaşan bir söylenti sebebi ile hamilelik sürecindeki cinsel ilişkinin bebeğe zarar vereceği, sakat bırakacağı hatta daha kötü durumlara dahi neden olabileceğinden bahsedilmektedir. Kesinlikle yanlış bilgi olan bu söylentinin hiçbir anlamı yoktur. Hamilelik sürecinde herhangi bir sorun yoksa cinsel ilişkinin bebeğe herhangi bir zararı dokunmaz. Bu dönemi sağlıklı bir şekilde atlatabilmeniz adına lütfen söylentilerden uzak durunuz.
Her şeyin normal olarak seyrettiği bir hamilelik sürecinde cinsel ilişki son 4 haftaya kadar devam edebilir. Son 4 haftada yaşanacak cinsel ilişki sürecinde ilişkinin yaşanmamasının sebebi ise erkeğin ejakulasyon sıvısı içerisinde yer alan bir bileşenin rahim kasılmalarını başlatabilme ihtimalidir.
Hamilelikte Hangi Durumlarda Cinsel İlişkiden Kaçınılmalıdır?
Daha önceden tekrarlanmış olan bir düşük öyküsü var ise veya hamilelik sürecinin ilk 2 ayında cinsel ilişki kısıtlanabilmektedir.
Bununla birlikte hamilelik sürecinde ister 2. ister 6. ister 8. Ayında olsun anne adayında düşük tehlikesi, vajinal kanama gibi sorunlar söz konusu ise cinsel ilişki doktorunuz tarafından yasaklanacaktır. Bu yasak ise düşük riskinin kesin olarak ortadan kalktığı anlaşılıp emin olunana dek devam eder. Erkek veya kadında rastlanılabilecek genital enfeksiyon varlığında ise genital enfeksiyon tedavisi gerçekleşip sonlanana dek cinsel ilişkiye ara verilmelidir.
Doktorunuz tarafında riskli hamilelik sınıfına konulmuş iseniz hamileliğiniz boyunca cinsel ilişkinizde kısıtlama olabilir. Bu konuda sizlere en doğru bilgiyi doktorunuz verecektir.
Hamilelikte Psikoloji Çok Önemli
Hamilelik sürecinde bedenindeki değişiklikler, yeni bir bebek, aile içerisindeki çeşitli sorunlar gibi etkiler ile birlikte anne adayı, hormonlarının da etkisi ile psikolojik olarak oldukça yıpranabilmektedir. Bu süreç içerisinde en önemli destekçisi ise elbette baba adayı olacaktır. Bu dönem içerisinde anne adayının partnerinin desteğini alması, psikolojik olarak ona en çok yardımcı olarak etkenler arasında baş sıralarda yer almaktadır. Psikolojik açıdan da zor bir dönem geçiren anne adayının yanında olmayan bir partner bu sorunların daha fazla büyümesine sebep olabilir. Bu zaman zarfında baba adaylarına düşen en önemli görev ise sabırlı ve anlayışlı olarak anne adayının yanında olduğunu hissettirmektedir.
Hayatınıza eklenecek olan yeni bir aile bireyi ile birlikte bambaşka deneyimler ve duygular ile yine birlikte karşılaşacağınızı düşünerek bu dönemde partnerlerin aralarında bağı daha da kuvvetlendirmesi oldukça önemlidir.