Bebeğinin müjdesini yeni almış çiçeği burnunda, içleri kıpır kıpır olan anne adayları, bebeklerin gelişimlerini her an takip etmek isterler. Ne zaman ne kadar büyüyecek? Şu an neresi gelişti? Beni duyabiliyor mu? Hissede biliyor mu? Ne zaman tekmelemeye başlayacak? Doğum ne zaman gerçekleşecek? gibi onlarca soru sorabilirler. Bu soruların cevaplarını öğrenmek için öncelikle bebeğin kaç haftalık olduğunun öğrenilmesi gerekmektedir.
Bebeğin kaç haftalık olduğu öğrenildiği taktirde, bebeğin gelişimi, büyümesi ile ilgili ve en önemlisi kaç hafta sonra doğumun gerçekleşebileceği gibi konularda bilgi sahibi olunur. Fakat şu unutulmamalıdır ki, her hamilelik ve doğum kendine özel bir hikayedir. Bu hikayeler başkalarının hikayeleri ile benzer olabilir fakat birebir aynı olmaz. Mutlaka bir yerinde sizin ve bebeğinizin hikayesinde size özel bir parça olur. Örneğin doğumlar 38 ile 40. Haftalar arasında gerçekleşir fakat tüm doğumlar bu haftalar arasında gerçekleşecek diye bir kaide yoktur. 38. Haftadan önce erken bir doğum da 38-40 haftaları içinde bir doğum da veya 40. Haftadan sonra geç bir doğum da sizi bekliyor olabilir.
Burada önemli olan tek nokta sizin ve bebeğinizin sağlığıdır. Bu detay akıllardan çıkarılmamalı ve doğum süresi tek odak haline getirilmemelidir. Hamilelik süreci boyunca hormonlar elbette birçok yönden farklılık gösterecektir. Bazen duygusal, bir anda neşeli, sonra tekrar duygusal olabilirsiniz. Bu durum hormonlarınıza bağlı bir durumdur. Bu süreçte hiç olmayacak bir konuyu bile en ince ayrıntısına kadar kafanıza takabilirsiniz. Unutmamalısınız ki sizi üzen strese sokan her durumu canınızdan bir parça olan minik bebeğiniz hissedecektir. Bu yüzden olabildiğince sakin ve mutlu bir hamilelik geçirmeye özen göstermeniz sizlerin ve bebeğinizin yararına olacaktır. Peki bu hamilelik sürecinde hafta hesaplaması nasıl yapılır, nelere dikkat edilmesi gerekir? Bu yazımızda sizlerle bu konuyu paylaşacağız. Detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Gebelikte Hesaplama Nasıl Yapılır?
Gebelik hesaplaması için öncelikle hamile olan anne adayının son adet tarihini net bir biçimde bilmesi gereklidir. Son adet tarihine aynı zamanda “sat” da denmektedir. Gebelik hesaplaması son adet tarihinden itibaren 280 gün yani 40 hafta sayılarak hesaplanır. Burada önemli olan bilgi anne adayının son adet tarihini net bir biçimde bilmesidir. Aksi halde tutarlı bir hamilelik hesaplaması imkanlar dahilinde yapılamaz. Bebeğinizin haftasını öğrenmek için ultrasonu beklemeniz gerekir. Doktorunuz size bebeğinizin kaç haftalık olduğu net bir şekilde söyleyecektir.
Hamilelikte Hafta Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Hamilelik haftası hesaplaması ‘Negele Yöntemi’ denilen bir yöntem yardımıyla hesaplanabilmektedir. Bu yöntem anne adayının son adet tarihinin birinci gününe 7 eklenmesi ile 3 ay geriye gidilerek hesaplanabilmektedir. Biraz karışık bulduğunuzu varsayıyoruz ve hemen bir örnekle açıklıyoruz:
Örneğin hamile bir kadının son adet tarihinin ilk gününün 6 Ocak 2019 olduğunu düşünelim. 6 Ocak’a 7 gün eklendiğinde 13 Ocak 2019 sonucuna ulaşırız. Ocak ayından 3 ay geriye gidildiğinde Kasım ayına ulaşılır. 2019’a da bir yıl eklendiğinde de bebeğin tahmini doğum tarihi ortaya çıkacaktır.
6 Ocak+7: 13 Ocak
(6.Ay) Ocak-3: Kasım
2019+1: 2020
Tahmini doğum tarihi: 13.11.2020 olarak hesaplanır.
Anne adayının gebeliğinin haftasını/ayını doğru bilmesi kendisinin araştırma yapmasını da kolaylaştırır. Örneğin 2 haftalık bir gebe ile 8 aylık bir gebenin alması gereken önlemler farklılık gösterecektir.
Hamilelik süreci elbette heyecanlı ve benzersiz duyguların yaşandığı bir süreçtir. Bebeğinizin her anını takip edip sağlığının iyi olduğunu bilmek elbette en büyük hakkınız. Fakat pandemi sürecinde doktorunuza gideceğiniz zaman sizin ve sevdiklerinizin sağlığı için Covid-19 tedbirleri kapsamında maske ve sosyal mesafe kuralına ekstra dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz. Bebeğinizle sağlıklı ve mutlu günler.