Hamilelik döneminde değişim yaşayan vücut bazı fizyolojik ağrı tepkileri gösterir. Anne adayının vücudunun gösterdiği tepkilerin içinden en sık rastlananlardan birisi de rahim ve vajinal ağrılardır. Hemen her hamilenin yaşadığı bu ağrılar yaygın olan hamilelik belirtilerinden kabul edilmektedir. Yaşanılan bu rahim ağrıları çoğunlukla regl döngüsünün gecikmesinden kaynaklı olarak hamileliğin ilk dönemi kabul edilen 2. ve 3. Haftalarda görülmeye başlar. Ağrıların kendisini tam anlamıyla belli ettiği ve anne adayının kimi zaman uykularını bölme zaman dilimi olarak da 12. ve 16. Haftalar arasında ortaya çıkar.
Hamilelik dönemin başlamasıyla kendisini bebeğe uygun bir yer haline getirmeye çalışan rahim kasılmaya ve gerilmeye başlar. Bu kasılmalar ve gerilmeler anne adayında vajinal ağrılar ve batmalar şeklinde hissedilir.
‘Peki Ama Bu Ağrıların Sebebi Nedir, Neden Kaynaklanıyor Olabilir?’
Bu ağrılardan mustarip annelerin aklına gelen ilk sorulardan birisidir. Rahim ağrılarının nedenlerini anne adayları için aşağıda listeledik. Bu ağrıların sebeplerinden bazıları şu şekildedir,
- Genellikle ilk hamileliğini yaşayan annelerde daha fazla görülür. Bunun sebebi de rahim daha önce hiç genişleyerek içinde bir bebek büyütmediğinden dolayı ilk kez genişlemeye başlıyor oluşu rahim ağrılarına sebebiyet vermektedir.
- Daha önce hamilelik yaşamış annelerde ise gebeliğin ilerleyen dönemlerinde ağırlaşan bebekten kaynaklı olarak rahim ağrıları ortaya çıkabilmektedir.
- Hamilelik döneminde vajinaya olan kan akışı normal zamanlardan daha yoğundur. Bunun sonucunda anne adayları yoğun kan akışını vajinal batma ve ağrı olarak hissedebilmektedir.
- Gebelik döneminde görülen rahim ağrılarının en temel sebeplerinden birisi de değişen hormon seviyeleridir. Özellikle pregesteron ve relaksin hormonlarındaki artış annenin vücudunda rahimsel ağrılar şeklinde yansıyabilir.
- Gebeliğin ilk haftalarında bebeğin anne rahmine yerleşmesi sonucunda ufak kanamalar ve ‘yerleşme ağrıları’ olarak bilinen ağrılara neden olabilmektedir.
- Anne adayının hızlı ve kontrolsüz aldığı kiloların vajinaya fazla yüklenmesi sonucunda rahim ağrıları ortaya çıkabilir.
- Hamilelik dönemi devam ederken anne adayının yaşadığı idrar yolu enfeksiyonları da vajina da ağrı ve yanmalara neden olabilmektedir.
- Özellikle anne adayının ani hareket etmeleri de kimi zamana rahim ağrılarına neden olabilmektedir.
Hamilelik Döneminde Yaşanan Rahim Ağrılarını Hafifletmek İçin Neler Yapılabilir?
Hamilelik döneminin son dönemleri rahmin kasılmaları ve genişlemesi en üst noktaya geldiği dönemdir. Bu kasılma ve genişlemenin neden olduğu rahim ağrıları anne adaylarına zor zamanlar yaşatabilmektedir. Yaşanılan bu rahim ağrılarını hafifletmek için şu hususlara dikkat edilmesi önerilir,
- Gün içerisinde anne adaylarının aniden ters hareketler yapması yaşanılan ağrıları şiddetlendirebildiği için ani veya ters hareketlerden mümkün olduğunda kaçınılması tavsiye edilir.
- Rahim ağrıları anne adayının yaşam kalitesini etkileyecek kadar yoğunlaştığında alınan ılık bir duş rahatlamasına yardımcı olabilir. Alınan ılık duştan sonra da mümkün olduğunca hareket etmeden uzanarak dinlenildiği takdirde anne adayının oldukça rahatladığı söylenilebilir.
- Anne adayının yapacağı küçük nefes egzersizleri yaşanılan ağrı seviyesini kontrol altına alabilir.
- Hamilelik dönemi devam ederken birçok nedenden dolayı karın çevresini sıkıca saran kıyafet seçimlerindense daha geniş ve rahat kıyafet seçimleri yapılması önerilir. Yaşanılan rahim ağrılarının da kimi zaman fazla sıkı kıyafetlerden kaynaklanabildiği bilinmektedir.
- Hamileliğinizi yaz aylarında geçiriyorsanız sıcaklar sizi son derece rahatsız edecektir. Ama yine de klima yerine doğal serinleme yöntemleri seçmeniz tavsiye edilir. Çünkü anne adayının soğuk alması da rahim ağrılarına sebep olabilmektedir.
Rahim ağrısı çeken anne adaylarının dikkat etmesi gereken birkaç önemli detay da şu şekildedir,
Yaşadığınız ağrıları dindirmek için kasıklarınıza direkt ısı akışı sağlayan sıcak su torbalarını mümkün olduğunca kullanmamanız önerilir. Birçok konuda olduğu gibi rahim ağrıları yaşarken doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç kullanımı yapmamaya özen göstermekte fayda vardır. Yine bitki çay tüketiminizde de doktorunuzun tavsiyelerini almayı unutmayınız.
Covit-19 pandemi dönemi devam ederken doktorunuzu ziyaret etmeniz gereken durumlarda hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymanız tavsiye edilir.