Hastane Çantasında Neler Olmalı?

mother organizing maternity bag 2021 09 02 10 31 00 utc scaled

Hastane çantası doğum sonrası hastane çantasında neler olmalı? Bu sorunun cevabı aslında oldukça basit: Herhangi bir bebek doğurma hastanesinden çıkarken gerekli olan tüm eşyalar. Ancak, bu konuda uzmanlaşmış birisi olmadan, sadece bir listeyle başa çıkmanın zor olduğunu biliyoruz. Bu yüzden sizin için hazırladığımız blog yazısına bir göz atmanızda fayda var.

Bu, anne adaylarının çoğu zaman unuttukları veya bilmedikleri şeyleri kapsar. Aşağıdaki liste, doğum sonrası hastane çantasında bulunması gereken her şeyi kapsamaktadır.

Hamileliğin son haftalarına gelindiği zaman anneleri heyecanla birlikte tatlı bir telaş sarmaya başlar. Bu telaş esnasında doğumda gerekli olanların unutulmaması için hazırlıklar önceden yapılır. Bebek için yapılan hazırlıkların dışında doğum çantası hazırlığı da önemli bir yere sahiptir. Çünkü doğum sürecinde hastane ortamında pek çok eşyaya ihtiyaç duyulur. Doğum çantası hazırlığında anne, bebek ve refakatçi için alınması gerekenler titizlikle seçilerek planlanır. Bu yazımızda doğum çantası hazırlama, doğum çantası içinde olması gerekenler ve doğum çantası hazırlarken nelere dikkat edilmeli gibi konular hakkında merak edilenleri yazımızın devamında okuyabilirsiniz.

 

Hastane Çantası
Hastane Çantası

 

 Doğum Çantası Nasıl Hazırlanır ve İçeriği Nasıl Olmalıdır?

Doğum çantası hazırlarken hem annenin hem de bebeğin ihtiyaçlarını doğru bir şekilde tespit etmek önemlidir. Çanta hazırlamadan önce doğum yapacağınız hastanenin şartlarını ve sunduğu imkanları detaylı bir şekilde öğrenmelisiniz. Bu sayede yanınızda ihtiyaç duymayacağınız eşyaları taşımamış olursunuz. Çünkü her hastanenin kendi bünyesinde yer alan imkanlar farklılık gösterebilir. Ayrıca doğumun ne şekilde gerçekleşeceği ve hastanede ne kadar süre kalınacağı da göz önünde bulundurulmalıdır.

Doğum için hastanede kalacağınız süre az olabilir. Hastanede kalma süreniz az bile olsa doğum sonrasında giymek için rahat edebileceğiniz pijama takımlarına ihtiyaç duyacaksınız. Rahat edebileceğiniz pijama takımlarını mevcut mevsim şartlarını göz önünde bulundurarak tercih edebilirsiniz. Ama doğumunuz kış ayına bile denk gelse genellikle hastane içi hafif serin olabilir ancak yine de çok kalın kıyafetlere ihtiyaç duymazsınız. Pijama takımı seçerken sabahlığı da bulunan takımlar tercih ederseniz hastane içerisinde dolaşırken daha rahat edebilirsiniz. Genellikle çantaya koymak için 2 veya 3 pijama takımı yeterli olacaktır. Eğer doğum sonrası bir fotoğraf çekimi planlanıyorsa 3. takımın şık olmasına özen gösterilmelidir. Şık pijama takımıyla oluşturulan tarz, başa takılan bir kurdele veya taç ile süslenebilir. 

Annenin ihtiyaç duyabileceği diğer şeyler kişisel bakım malzemeleridir. Hastanede kaldığı sürede kullanabileceği diş macunu, diş fırçası, tarak, toka, bakım kremi ve isteğe göre birkaç makyaj malzemesi alınabilir. Doğum sürecini ve sonrasını anne için konforlu bir hale getirirken onun rahat edebileceği ürünler tercih edilir. Bu sebeple hastanede rahat yürüyebileceği terlikler de olmazsa olmazlar arasında yer alır. Doğum sonrası ayaklarda şişlik görülebileceği için geniş terlikler tercih edilmesi önerilir. Eğer kış aylarında gerçekleşen bir doğum ise çorap da alınır. Doğum çantasına, kolay emzirmeye yardımcı olacak emzirme sütyeni veya atleti gibi iç çamaşırlarını koymayı da unutmamak gerekir. Doğru emzirme teknikleri kullanılsa da göğüs uçlarında çatlama ve yaralar oluşabilir, o yüzden ilk andan itibaren göğüs ucu merhemi kullanarak önlem almak önemlidir. Hastanede ped ve emici külot bezleri genellikle verilir ama eğer rahat edemeyeceğinizi düşünüyorsanız kendi pedlerinizi ve bezlerinizi götürebilirsiniz. Emici külot bezleri terleme yapabileceğinden özellikle sezeryan ile doğum yapanlarda enfeksiyon riski oluşturabileceği için 2-3 günden fazla kullanmamak gerekir.

Anneye olduğu gibi bebeğe de 2-3 takım kıyafet yeterli olacaktır. Bebek takımlarının içerisinde zıbın, şapka, eldiven, çorap, battaniye, alt ve üst kıyafet olabilir. Takımın battaniyesinin yanı sıra özellikle kış aylarında doğum yapıldıysa ek bir battaniye daha konulması yararlı olur. Bebeklerin tükürüğüne ve eğer olursa kusma ihtimaline karşı ağız silme bezleri bulundurmak da gerekebilir. Bebeğin en çok ihtiyacı olan ürünlerden biri de bebek bezleri olduğu için çantaya en az on tane koymak gerekir. Çantaya koyduğunuz pişik önleyici merhemi bez kullanarak bebeğinizin pişik olmaması için önlem alabilirsiniz. Doğum çantasına, bebeğin altını temizlemek için yenidoğan ıslak mendilleri veya paketli bebek temizleme pamuklarından koyabilirsiniz. Ayrıca bebeğin altını değiştirirken kullanılan alt değiştirme örtülerinden de yanınıza alabilirsiniz. Yenidoğan bebeklerde, anneyi emmeye alışması için genellikle emzik ve biberon kullanılması önerilmez. Eğer anne sütü yeterli gelmiyorsa enjektör ile beslemek tercih edilir. Yine de isterseniz her ihtimale karşı çantanızda emzik ve biberon bulundurabilirsiniz. Anne sütünün yeterli gelmediği durumda bebek, yenidoğan mamaları ile beslenebilir. Mamaların hastane şartlarında bulunma ihtimali olsa da çantanızda küçük bir paket bulundurulmasında yarar vardır. Süt yeterince gelmediğinde ve bebek emmekte zorlandığında ilk tercih mama değildir. Önce süt pompası yardımı ile süt toplanır ve sütün gelmesi teşvik edilmiş olur. Eğer bu yöntem de sonuç vermiyorsa mama kullanılır.

gebelik uzmana sor

Doğum Çantası Hazırlarken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Doğum çantası hazırlarken anne ve bebek için dikkat edilmesi gereken pek çok detay vardır. Bunlar şöyle sıralanabilir:

  • Doğum yapacağınız mevsime uygun olarak anne ve bebek için kıyafet seçimi yapılmalıdır. Ayrıca bebek için alınacak battaniyenin kalınlığına da mevsime göre karar verilir.
  • Yenidoğan bebeklerin ısı kaybettikleri unutulmayarak bebek kıyafetleri tam takım olarak hazır olmalıdır. Bebekler özellikle başlarından ısı kaybettiği için şapka, eldiven gibi aksesuarlar unutulmamalıdır.
  • Çanta içerisinde bebek çorabı ve eldiveni gibi küçük eşyalar çantanın içinde kaybolmaması için ayrıca poşetlenerek koyulabilir. 
  • Doğum çantası hazırlarken anne-bebek ürünleri haricinde refakatçi için de eşyalar hazırlanmalıdır.
  • Eşyalar doğum çantası içine anne, bebek ve refakatçi için ayrı bölümlere konularak düzenli bir şekilde yerleştirilmelidir. Böylece istenilen eşya kolayca bulunabilir.
  • Doğum çantası hazırlarken yanınızda, hastanede size refakat edecek kişi veya kişiler olmalıdır. Böylece hangi eşyanın olup olmadığını ve nerede olduğunu bilerek ihtiyaç duyduğunuzda size verebilirler.
  • Doğum çantasını hazırladıktan sonra çantayı kolay ulaşabileceğiniz bir yere koymalısınız. Çünkü doğum ani bir şekilde başladığında telaşlanıp unutmamak ve hızlıca alıp çıkmak için kolay ulaşılabilir bir yerde olması önemlidir.

Doğum Çantası Ne Zaman Hazırlanır?

Doğum çantası hazırlamak için hamileliğin 30. haftası ile 34. haftası arası ideal zamandır. Normalde doğum 38. hafta ile 42. hafta arası gerçekleşse de erken doğum ihtimaline karşı en geç 34. haftada hastane çantası hazırlamak gerekir. Erken doğum harici başka beklenmeyen durumlar olabileceğini unutmayarak tedbirli olup erken hazırlık yapmakta fayda vardır. Eğer doğum çantası hazırlığı son ana bırakılırsa koyulması gereken önemli şeyler unutulabilir. Hamilelik haftaları ilerledikçe annenin daha çabuk yorulması ve hazırlıklara yeterince ilgi gösterememesi söz konusu olabilir. Bu yüzden zamanında doğum çantası hazırlanırsa doğum sürecinde ve sonrasında eksikliklerle karşılaşılmamış olur. 

Doğum Çantasının Olmazsa Olmazları Nelerdir?

Doğum çantası içinde mutlaka olması gereken eşyalar, anne için olanlar ve bebek için olanlar şeklinde listelenebilir.

Doğum çantasında anne için gerekli eşyalar şunlardır:

  • Giyilecek Kıyafetler
  • Diş Macunu ve Diş Fırçası
  • Kişisel Bakım Ürünleri (tarak, krem vb.)
  • İç Çamaşırı (emzirme sütyeni vb.)
  • Çorap
  • Terlik
  • Ped veya Emici Külot Bezi
  • Göğüs Ucu Merhemi
  • Havlu
  • Göğüs Pompası

Doğum çantasında bebek için gerekli eşyalar ise şunlardır:

  • Kıyafetler (zıbın, şapka, eldiven vb.)
  • Ağız Silme Bezi
  • Battaniye
  • Bebek Bezi
  • Emzik ve Biberon
  • Pişik Önleyici Krem
  • Yenidoğan Islak Mendili
  • Bebek Pamuğu
  • Alt Değiştirme Örtüsü
  • Bebek Maması
  • Havlu

Ayrıca hastaneye giriş için gerekli evraklar ve hastane çıkışı için ana kucağı/puset götürülmesi unutulmamalıdır.

Doğum çantası hazırlamak anne-baba için keyifli ve heyecanlı bir uğraştır. Dünyaya getirecekleri bebeklerinin ilk ihtiyaçlarını özenle seçerler. Seçimlerini yaparken hiçbir şeyden eksik kalmamalarını isterler. Bu yüzden akıllarda doğum çantasının nasıl hazırlanacağı ile ilgili sorular oluşur. Doğum çantası hazırlama ile ilgili hazırladığımız videoda merak ettiğiniz tüm sorulara cevap bulabilirsiniz. Hamilelik süreci, doğum ve anne-bebek içeriklerini kaçırmamak için kanalımızı takip etmeyi unutmayın!

Leave a Reply