Anne ve baba adayı için çifte mutluluğun yaşandığı ikiz gebelik!
İkiz gebelik, rahimde iki fetüsün bir arada bulunması anlamına gelir. Tek bebekli gebeliklerde yaşanan belirtilerle benzer özellikler gösterse de ikiz gebelikte ayırt edici işaretler gözden kaçmaz.
İkiz bebek sahibi olmak her ne kadar heyecan verici olsa da iki bebeğin aynı anda idare edilecek olmasının verdiği zorluk endişeyi beraberinde getirir. Peki, ikiz gebelik belirtileri nelerdir?
İkiz Gebelik Ne Zaman Belli Olur?
Hamilelik şüphesi, anne adayının adetinin gecikmesiyle ortaya çıkar. Hekim tarafından gebelik kesesinin izlenmesiyle birlikte müjdeli haber kesinleşir.
- Son adet tarihinden sonra ortalama 7.haftada
- Adet gecikmesinden sonraysa ortalama 3.haftada gebelik kesesi ya da keseleri ultrasonografik görüntülemeyle belirlenebilir.
İkiz gebeliklerde bebekler tek yumurta veya çift yumurta ikizi olabilir. Bebeklerin aynı plasentayı paylaşıp paylaşmadığına göre durum tespiti yapılabilir. İkiz gebeliklerde bebeklerin sağlık durumu ayrı ayrı değerlendirilir.
- Bu aşamada anne adayının günlük beslenme planı vitamin, mineral ve protein bakımından zengin tutulmalıdır.
İkiz gebelik yaşayan anne adaylarının her türlü ihtiyacının tekli gebeliğe göre çok daha fazla olduğu unutulmamalıdır!
İkiz Gebelik Belirtileri
Her hamileliğin kendine özel olduğu ve belirtilerin anne adayına göre değişikler gösterebileceği bilinmelidir. Gebelikte ikiz bebek belirtileri yaygın şekilde;
- Koku hassasiyeti
- Bulantı
- Kusma
- İştah artışı
- Göğüslerde ağrı ve şişme olarak karşımıza çıkar.
Bulantının tekli gebeliğe nazaran çok daha hissedilir olmasının en temel sebebi Beta HCG değerinin çok daha yüksek olmasıdır. İlk üç aylık dönemde bulantı ve kusma daha fazla yaşanabilir. Genellikle 14.haftadan sonra bu süreç hızla iyileşir ve anne adayının iştahı düzelir.
İkiz bebek bekleyen annelerde; sırt ağrısı, midede ekşime ve uyku sorunları daha sık görülür. Yine bu dönemde anne adayının günlük demir, folik asit, kalsiyum, protein ve kalori ihtiyacı tekil gebeliklere göre daha fazladır.
İkiz Gebelik Nasıl Fark Edilir?
Ultrason taraması ikiz gebeliğin belirlenmesinde kullanılan en geçerli yöntemdir. İkiz gebelikte anne adayının yaşadığı belirtiler ve fiziksel değişim tek gebeliğe göre çok daha yoğundur. İkiz gebelikte yaşanan bulantı, kusma, aşerme, iştah kaybı veya göğüsler hassasiyet hissedilir seviyededir. Özellikle deneyimli anneler bir önceki hamileliklerini referans alabilirler.
- Tekil gebeliklerde bebek hareketinin hissedilmesi 25.haftayı bulurken bu durum çoğul gebeliklerde 15.haftaya kadar düşebilir.
- Hareketlerin hissedilmesi erkene çekilirken yoğunluğu da artacaktır.
Anne karnının daha çabuk büyüyor olması ikiz gebelik belirtisi arasında sayılabilir. Annenin yaşı, ailede çoğul gebelik olup olmadığı ikiz gebelik ihtimalini artırır. Normalden yüksek çıkan HCG değeri ikiz gebeliğin fark edilmesi için bir işaret olsa da kesin doğrulama değildir.
İkiz Gebeliğin Riskleri Nelerdir?
İkiz gebelikte düşük riski tekil gebeliğe oranla daha yüksektir. Bebeklerdeyse anomali ve gelişim geriliği görülme ihtimali artar. Yine gebelikte ortaya çıkan hipertansiyona daha sık rastlanabilir. İkiz gebelik yaşayan anne adaylarında;
- Diyabet
- Kanama veya
- Preeklampsi görülebilir.
Anne karnındaki ikizlerde kan kaynakları veya plasenta eşit seviyede kullanılamayabilir. Bu durumda ikizlerden biri yeterli besini alamaz ve gelişimi geri kalabilir. Doğum öncesi süreçte hekim kontrollerinin aksatılmaması komplikasyon riskini azaltılabilir.
İkiz Bebekler Anne Karnında Nasıl Gelişir?
Ultrason kontrollerinde ikiz bebeklerin kalp atışları duyulur, göz, el, kol ve bacak hareketleri takip edilebilir.
- 18.haftaya kadar bebeklerin saçları uzarken
- 22.haftaya gelindiğinde parmak emme hareketi başlar
- 26.hafta civarında göz kapakları hareket eden bebekler
- 32.hafta civarında ebeveyn sesine tepki verir
- 34.haftaya gelindiğinde gelişim yavaşlar ve
- Akciğerler nefes alma yeteneği kazanır.
Erken doğum ihtimalinin olduğu çoğul gebeliklerde gelişen akciğerler doğumdan sonra solunum problemleri yaşama riskini ortadan kaldırır.
İkiz Gebeliklerde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tüm gebeliklerde olduğu gibi ikiz gebeliklerde de doktor kontrolleri aksatılmamalıdır. Beslenme ve dinlenme en önemli konu başlığıdır. Fetüslerin pozisyonunu kontrol etmek için ultrason en güvenilir yoldur.
İki bebeği aynı anda karnında taşıyan anne adayı için hekim kontrolünde kas ve omurgayı güçlendirecek hareket planlaması yapılabilir. Yine gebeliği takip eden doktor tarafından önerilen ek bakımlar ve varsa ilaç tedavi planına harfiyen uyulmalıdır.
İkiz Gebelikte Önerilen Doğum Yöntemi Hangisidir?
Her iki fetüsün beklenen baş aşağı pozisyonda olması halinde normal doğum gerçekleşmesi için engel yoktur. Bununla birlikte özel durumlarda hekim sezaryenle doğum önerebilir. Gebelik ve anne adayının genel sağlık durumuna en uygun yöntem kadın doğum uzmanıyla konuşularak belirlenmelidir. Bazı özel durumlardaysa ilk bebek normal ikinci bebek sezaryenle doğabilir. Karar gebelik riskleri düşünülerek alınmalıdır.
İkiz Gebeliklerde Anne Sütü Beslenme İçin Yeterli mi?
Doğum sonrasında ikiz bebeklerin temel besin kaynağı anne sütüdür. Annenin süt miktarı ve emzirebilme süresi farklılık gösterse bile iki bebeğin beslenmesi oldukça zor ve zahmetlidir. Düzenli kilo artışı olan bebeklerde anne sütünün yeterli olduğu düşünülürken mama gereksinimi olup olmadığına çocuk doktoru karar verebilir.
- İkiz bebekler genç anne üzerinde ağır bir sorumluluk duygusu oluştursa da bu keyifli zamanın tadına varabilmek için çaba sarf edilmelidir.
Çeşitli emzirme pozisyonları deneyecek olan anneler en kısa sürede uygun pozisyonu keşfedebilirler.
İkiz Bebeklerde Emzirme Pozisyonları
Bir anne ve bebekleri için uygun olan emzirme pozisyonu başka bir anne için uygun olmayabilir. Annelerin en çok tercih ettikleri emzirme pozisyonları şu şekilde listelenebilir.
- Ayrı ayrı emzirmek
Bebekleriyle ayrı ayrı zaman geçirmek isteyen annelerin tercihidir. En büyük dezavantajı acıkan ve sırasını bekleyen bebeğin sabırsızlanmasıdır.
- Aynı anda emzirmek
Bebeklerden biri bir göğse diğeri boşta kalan göğse yerleştirilir. Her iki bebeğin beslenme zamanının aynı olması annenin kendine zaman ayırmasına imkân tanır.
- Çift beşik tutuşu
Sırt ve kollar bir yastıkla desteklenir ve oturur pozisyona geçilir. Bebekler dış taraftan memeyi emmeye başlar.
- Futbol tutuşu
Bebekler bir yastık üzerine yerleştirilerek memeye verilir.
- Yatarak emzirme
Anne sırtüstü uzanır ve bebekler beşik pozisyonunda tutulur.
- Paralel pozisyon
Bebekler aynı yöne paralel şekilde yerleştirilir. Bebeğin başı göğüste ve bedeni kolun alt kısmında kalır.
İkiz bebek emziren annelerin bir yardımcıya ihtiyaç duyacağı bilinmeli ve ikiz babalarının bu mucizevi anlara ortak olabilmesi için uygun zemin hazırlanmalıdır.