34 Haftalık Hamilelik

34

Gebelikte 34. Hafta

Gebeliğinizin 34. haftasına ulaştığınızda bebeğiniz artık 2200 – 2300 gram ağırlığında olacaktır. Bebeğiniz şu anda sizi, duş dünyayı çok daha iyi duyuyor. Tırnakları ve saçları fazlasıyla uzadı. Anne karnı içerisinde sık sık gözlerini açıp kapatıyor. Eğer şanslıysanız bu görüntülere ultrasondan bile denk gelebilirsiniz.

Bebeğinizin beyni ve sinir sistemi gelişimine devam ediyor ve hatta doğum gerçekleştikten sonrada bu gelişim devam edecek. Beyin gelişimi bir yaşına kadar 3 katına çıkacak. Bebeğinizin akciğerlerinin gelişimini tamamlamasına çok az bir zaman var. 34. hafta içerisinde doğan bebeklerin bir çoğu yeni doğan yoğun bakımında kalarak tedavi görebilir. Tedaviden kısa bir süre sonra normal zamanında doğan bebekler gibi sağlıklarına kavuşabilirler.

Bebeğinizin kemiklerinin daha da sertleştiğini söylemiştik. 33. haftada bu sertleşme durumundan bahsettik. Ancak sadece kafatası kemikleri doğumda yardımcı olabilmek adına halen yumuşaklığı korumaktadır. 

Bebeğiniz 34. haftada artık iyice büyüdü ve alanı daraldı. Bu yüzden sık sık hareket edemez taklalar atamaz. Ancak güçlü tekme ve yumruklarını daha sık hissetmeye başlayabilirsiniz.gebelik uzmana sor

Sevgili anne adayları gebelik süresince beyin ve sinirlerin gelişimi için omega 3 kullanmanız sizin yararınıza olacaktır. Balık yağı içeren ürünler hamsi, uskumru, somon gibi küçük balıklar bu dönemde önerilmektedir. Derin sularda  bulunan civa oranı yüksek olan  balıklar bebeğinizde sinir sistemi hasarına neden olabilmektedir. Bu nedenle pek fazla önerilmezler. Eğer balık yemek istemiyorsanız omega 3 kaynaklarını yeşil yapraklı sebze, meyve ve gğnlük yiyeceğiniz 2-3 adet ceviz ihtiyacınızı karşılayabilir. Yeteli miktarda omega 3 tüketemiyorsanız doktorunuzun önerisiyle omega 3 tabletlerini kullanmayı deneyebilirsin.

Sevgili anne adayları, tam bu zamanlarda parmaklarınızda, el ve ayak bileğinizde sıvı tutulması nedeniyle uyuşukluk ya da karıncalanma hissi yaşayabilirsiniz.

Artık doğuma çok az zaman kaldı. Bu yüzden enerji depolamalı bol bol dinlenmelisiniz. Geceleri yattığınız zaman rahat edebileceğiniz bir  pozisyon bulabilmek için sık sık dönmeniz ya da sık sık idrara çıkmanız uyku kalitenizi olumsuz bir şekilde etkiler. Bu haftalarda yine gebeliğinizin başlarında olduğunuz gibi yorgun ve halsiz hissediyor olabilirsiniz. 

Ağırlık merkeziniz değiştiğinden bel ve sırt ağrılarınızda artış gözlemlenebilir. Bu nedenle yine uykularınızda bölünme yaşanabilir. Sıcak ya da soğuk uygulama bu ağrılara iyi gelebilir. Ayakları yukarı kaldırmak ya da sola dönüp yatarak bacakların arasına yastık koymak iyi gelebilir. Tüm bu belirttiğimiz hareketleri doktorunuza danışarak yapmalısınız. 

Aynı zamanda ayakkabı seçimlerinize dikkat edin. Bu haftalarda yerden bir şey almak istediğinizde mutlaka yere çömelerek almak istediğiniz eşyayı alın. Ani hareketlerden kaçının.

Doğumunuza çok az bir zaman kaldı ve büyük ihtimalle şu an doğum çantanız hazırdır. Doğum çantanızı kontrol etmek her şey yerli yerinde mi bakmak faydalı olacaktır. Doğum yapacağınız hastane güzergahını, mesafesini önceden bilmeniz de sizin yararınıza olur. Çünkü bunları bildiğiniz zaman acil bir durum yaşanırsa bu durumda da soğukkanlı olabilirsiniz.

Leave a Reply