Gebelikte 36. Hafta
Koca bir serüvenin sonuna yaklaşmanıza çok az bir zaman kaldı, şuan karışık duygular içeresinde olabilirsiniz bunlar gayet normal, gebeliğinizin 36. haftasına geldiniz. Yani gebeliğinizin 9. Ayına girdiniz.
Artık bebeğinizin bütün organları işlevlerine yerine getirebildiği için bu haftadan sonra boyu uzayacak ve yağ tabakası artmaya yani kilo almaya devam edecek.
Belki de bilemiyorum bebeğiniz herhangi bir nedenden dolay bu haftada birazcık erken aranıza katilmiş olabilir ya da katılacaktır. Ama endişelenmeyin eğer bebeğiniz bu hafta doğarsa belki hiç yoğun bakim ihtiyacı bile olmayacak yani artık bebeğiniz doğsa bile prematüre statüsünde olmayacaktır. Belki bazı nedenlerden dolayı kısa bir süreliğine yeni doğan yoğun bakimi ziyaret edebilir ama sonucunda büyük ihtimalle kısa surede sağlıcakla yanınıza gelecektir.
Bebeğiniz ortalama bu haftadan sonra doğuma kadar artık nerdeyse 200 250 gram alacaktır. Bu haftadan sonra doğumunuzda az bir zaman kaldığı için bebeğiniz yerleşme hareketleri yapacağından karniniz biraz daha aşağıya inebilir ve sizde biraz baskı hissedebilirsiniz. Bu nedenle bu dönemde bel ağrısı kas ağrısı, kasık ağrısı gibi durumlar yaşayabilirsiniz. Ama iyice aşağıya indiğinde bedeninizin üst bolumu biraz daha rahatlayacaktır. Nefes almanız biraz daha kolaylaşmış olabilir.
Fakat ayni zamanda aşağıya inen bebeğin mesanenize yaptığı baskı nedeniyle daha çok idrarınız varmış gibi hissedebilirsiniz bu nedenle sık sık uykunuzdan uyanabilirsiniz bu nedenle gece belli bir saatten sonra sivil alımını kısıtlamanızda fayda var.
Ama tabi ki gün içeresinde sık sık tuvalet ihtiyacı hissediyorsunuz diye sıvı alımınızı kısıtlamayın. Sağlıklı kan dolaşımının sağlanabilmesi için, atıklarla beraber vücudumuzdan atılan suyun geri yerine konulabilmesi için ve idrar yolu enfeksiyonlarını önlemek için günlük sıvı alımını asla kısıtlamayın.
Eğer bas ağrınız, bas dönmeniz, ağızda kuruluk, koyu idrar gibi semptomları hissediyorsanız susuz kalmış olabilirsiniz. Bu hafta doktor kontrolüne gittiğinizde doktorunuz nst ile bebeğinizin kalp atımlarını inceleyecektir ve ayni zamanda kasılmalarınız var mı yok mu bunu görecektir çünkü bazen yeri geliyor siz o kalmaları hissetmeyebiliyorsunuz. Ayni zamanda bebeğinizin hareketlerine, amniyon sıvının miktarına ve pozisyonuna da bakacaktır.
Sevgili anne adayları bebeğinizin iyice büyümüş olması rahminizin iyice büyümüş olması sebebi ile damarlarınızda ki baskı artacağı için ödemli olmanız ayalarınız şişmesi normaldir ama elleriniz yüzünüzde çok şişiyorsa tansiyonunuza baktırmanızda fayda var.
Ve daha önce de yalancı kasılmalardan bahsetmiştik sevgili anne adayları. Sona doğru yaklaştıkça bu yalancı kasılmaları hissetmeniz normal. Siz de acaba doğuruyor muyum hissi yaratan rahim gerilmeleri sıkışması gibi şeyler hissedebilirsiniz.
Ama daha önce de söylemiştik eğer dinlediğinizde ,pozisyon değiştirdiğinizde, uzandığınızda, sıvı aldığınızda ya da ılık bir duştan sonra bu kasılmalar geçiyorsa bunlar sizin gerçek doğumdan önce ki provalarınızdır.