Kış aylarında dünyaya gelen bebeklerin bakımında anneleri en tedirgin eden şey bebeklerinin üşümeleridir. Kış aylarında bebekler nasıl giydirilmeli konusunda sürekli tereddüt yaşayan anneler bazen yanlış yaklaşımlar sergileyebilir. Bebeği kat kat giydirmek, sıkı kundaklar yapmak ya da battaniyelerin altına sarıp sarmalamak gibi soğuktan koruyacağına inanılan yöntemleri seçebilirler.
Yenidoğan bebekler yetişkinlerden daha çok soğuğa duyarlıdır fakat bu daha fazla giydirerek bebeği soğuktan korumak anlamına gelmez. Yenidoğan bebeğinizi soğuktan korumak oldukça önemlidir. Bebeğinizi vücudunu saran ince pamuklu kıyafetler ile soğuktan korumaya yardımcı olabilirsiniz. Ev içerisinde bebeğinizin vücut sıcaklığını ölçerek üşüyüp üşümediğini anlayabilirsiniz. 36 ve 37 derece bebekler için de ideal vücut sıcaklığıdır. Bu değerlerin altında ise bebeğinizin üşüyüp üşümediğini ya da bu değerlerin üstünde ise terleyip terlemediğini kontrol edebilirsiniz.
Kış Aylarında Bebekler Nasıl Giydirilmeli ve Hangi Ürünler Tercih Edilmeli?
Soğuk havalarda bebekler çok kalın giydirilebilir. Ancak doğru olan bebeklerin çok kalın ya da üst üste giydirilmeleri değil, bebek giyiminde hava almayan kıyafetleri tercih edilmesidir. Bu şekilde bebeğiniz kendi ısısını koruyabilir. Doğal içeriğe sahip olmayan ve sentetik kumaştan üretilen kıyafetler hem bebeğinizin cildini tahriş edebilirken hem de bebeğinizi soğuktan korumayabilir. Bu da bebeğinizin üşümesine neden olabilir. Polyester kıyafetler bebeğinizin daha çok terlemesine ve sonunda daha sık hasta olmasına davetiye çıkarabilir. Doğal içeriklere sahip, pamuk ya da yün içerikli kıyafetler ise hem bebeğinizi terletmez hem de soğuğa karşı çok daha koruyucudur.
Eğer bebeğiniz için kışlık kıyafet alışverişine çıkacaksanız tulum, ayaklı altlar ve çorap ya da yün patikler listenizde yerini alabilir. Bebeğinizin uyurken üşümesinden endişeleniyorsanız pamuklu ve uzun kollu pijama takımı da tercih edebilirsiniz. Dışarıya çıkacağınız zamanlar içinse mutlaka şapka ve eldiven almayı unutmayın.
Kışın Bebekler Evde Nasıl Giydirilmeli?
Yenidoğan bebeklerin metabolizması hızlı çalışır ve kat kat giydirilen bebekleri terletebilir. Bebeğinize yaz ve kış aylarında pamuklu kıyafetler giydirmeniz, bebeğinizin vücudunu sıcak tutmaya yardımcı olabilir. Bu şekilde de bebeğinizin terlemesini önle yenilirsiniz. İnce bir kat alttan çıtçıtlı pijama hem kolay alt değiştirme hem de kullanım açısından rahatlığı ile tercih edilebilir. Yenidoğan bebeği rahat ettirecek bir tulum ya da pijama takımı ile de ev içerisinde bebeğinizin vücut sıcaklığını koruyabilirsiniz.
Kış aylarında bebeklerin yetişkinlerden bir kat daha fazla giydirilerek vücut sıcaklığını korumasına yardımcı olunabilir. Ancak bebeğiniz terliyorsa kıyafetlerden bir katını çıkarabilirsiniz. Terleyen bebeğiniz daha çabuk hasta olabilir ve ter hassas cildini tahriş edebilir. Pamuklu kıyafetler bebeğin terlemesini önlediği gibi terini emerek üşümesini engelleyebilir.
Kışın Dışarı Çıkarken Bebekler Nasıl Giydirilmeli?
Kış bebekleri için dışarı çıkmak kısıtlı olsa da günlük ya da belirlenecek bir rutinde bebeğin temiz hava almasını sağlamak, bebeğinizin sağlığı için oldukça önemlidir. Yenidoğan bebekler vücut ısılarını dengeleyemez. Vücutta ısının çoğu baş bölgesinden kaybedilir. Bunun için bebeğinizin kulaklarını örten bir şapkadan mutlaka yararlanmanız gerekir. Bunların yanında, ellerini korumak için eldiven ve ayakları için de kalın çorap giydirebilirsiniz.
Bebek arabası ile hava almaya çıkardığınız bebeğinizi sarmak için pamuklu bir battaniye ve bebek arabası üzerinden soğuğu engelleyecek ikinci bir battaniye kullanabilirsiniz. Araba ile yolculuğa çıkan bebeğinizi terleme olasılığına karşı ise üzerindeki bir kat kıyafeti çıkarabilir ya da battaniyeyi kaldırabilirsiniz. Bu sayede bebeğinizin terlemesini önleyerek hasta olma olasılığının da önüne geçmiş olursunuz.
Yenidoğan bebeğinizin D vitamini alabilmesi gelişimi için oldukça önemlidir. Havanın daha iyi ve yağışsız olduğu günlerde dışarı çıkarmanız faydalı olabilir. Yenidoğan bebeğinizin hareketlerinde azalma, el ve ayaklarında üşüme, yorgunluk belirtileri varsa bebeğinizin üşüdüğünü düşünebilirsiniz. Bebeğinizin göğsünü ve sırtını kontrol edebilirsiniz. Bebeğinizin ayaklarını sıcak tutmak vücut ısısının artmasını sağlayabilir. Ayağındaki çorapları yenisi ile değiştirerek, terleyen ayaklarının kurumasına ve normal ısıyı yakalamasına yardımcı olabilirsiniz.
Kış aylarında bebeğinizin üşümesini engellemek için neler yapabileceğinizi artık biliyorsunuz. Böylece günlerin tadını çıkarabilir birlikte dışarı çıkmanın tadına varabilirsiniz. Bebeğinizi büyütürken aklınıza takılan tüm sorulara da MobiBaby ile yanıt bulabilirsiniz.