Anne Karnında Bebek Hareketleri

Hamilelikte bebek hareketleri anne adaylarını heyecanlandırırken endişeye de sevk eder. Bebek hareketlerinin ilk ne zaman hissedildiği veya anne karnındaki bebek hareketleri düzenli sayılmalı sorularının cevapları merak konusudur.

  • Hamilelik sürecinin kuşkusuz en heyecan verici anı ilk tekmedir.

Anne ve bebek arasındaki ilk bağın kurulmasını sağlarken aynı zamanda bir iletişim biçimi olan hareketler, ebeveynler için tarifsiz bir mutluluk kaynağıdır. Henüz görülemeyen, dokunulmayan, sesi duyulmayan o minicik bedenle tekmeler aracılığıyla haberleşilir.

İlk Tekme ve Hareket Ne Zaman Hissedilir?

İlk hareketlerin hissedilmesi 20.haftayı bulabilir. İlk üç ay içinde bebek hareketi olarak algılanan şey genelde anne adayının kendi bağırsak hareketleridir. Anne karnında ortalama 25 veya 65 dakika boyunca uykuya dalan bebek uyandığında hareket eder. Sadece bebeklerine odaklanan anne adayları 5.aydan itibaren hareketleri hissedebilirler.

  • Bebeğin çok fazla hareket etmesi de uzun süre hareketsiz kalması da son derece doğaldır.

Bebek hareketlerini saymak yerine hareketliliği genel olarak hissetmek yeterlidir. Kimi bebek 1 saat içinde 10 kere oynarken kimi bebek uzun süre hareketsiz kalabilir.

Anne Karnındaki Bebeğin Gün İçindeki Hareketliliği

12 saatlik ultrasonografik takipte anne karnındaki 20 haftalık bir bebeğin tam 550 kez hareket ettiği tespit edilmiştir. Bu hareketlerin tamamı anne tarafından hissedilemez. İş yaparken, başka bir şeyle meşgulken ya da yürürken bebeğin anne karnındaki hareketleri algılanamaz.

  • Bebek hareketinin hissedilmesi için anne adayının oturur pozisyonda olması ve başka bir işle meşgul olmaması gerekir.

12 saatlik ultrasonografik takipte anne karnındaki 40 haftalık bir bebeğin tam 250 kez hareket ettiği tespit edilmiştir. Annenin karnı tok olduğunda ya da şekerli beslendiğinde bebeğin hareketinde artış olması doğaldır.

  • Gebe yorulunca bebek hareketsizleşirken gebe dinlendikçe bebek hareketlenir.

Anne adayının günün yorgunluğunu atmak için dinlenme pozisyonu geçmesiyle birlikte bebek de hareketlenmeye başlayacaktır. Hafif uykusu olan anne adayları genellikle bebeğin tekmesiyle uyanmak zorunda kalırlar.

Bebeklerin Anne Karnında Yapabildiği Hareketler Nelerdir?

Bebekler gebeliğin 7.haftası itibariyle karın içinde zıplayabilirler. Yine 10.haftadan itibaren bacaklar ve kollar vücuttan ayrı hareket edebilir. 12.haftadan itibaren ağız açıp kapama ve parmak emme hareketi başlar. 15.haftadan itibaren amniyon sıvısını içen bebek ultrasonda görüntülenebilir. Zaman ilerledikçe;

  • Hıçkırma
  • Gerinme
  • Tekme atma
  • Ayak parmağı kıvırma
  • El parmağı tutma
  • Bisiklet çevirme
  • Tam yer değiştirme ve
  • Dönme hareketleri belirginleşir.

Tekme, annenin hissettiği ilk harekettir. İkinci veya daha sonraki hamileliklerde anne adayları bebek hareketlerini daha erken fark ederler. 6.aydan itibaren bebeğin hareketleri dışardan da gözlenebilir. Her ne kadar birbirinden çok farklı olsa da hıçkırık ve tekme hareketi karıştırılabilir. Zayıf anne adayları bebeğin hareketlerini daha fazla hisseder.

Anne Karnında Bebek Hareketleri

Bebek hareketleriyle ilgili olarak anne adaylarının bilmesi gerekenler şu şekilde listelenebilir.

  1. 22.haftaya kadar bebek hareketleri düzensiz olabilir.
  2. En sık görülen bebek hareketleri tekme, geğirme, yumruk ve hırlamadır.
  3. Hıçkırık istem dışı gerçekleştiği için rutin bebek hareketleri arasında sayılmaz.
  4. Bebeğinin normalden daha uzun süredir hareketsiz olduğunu düşünen anne adayları durumu doktorlarına bildirmelidir.

Bebeğin sessiz ve sakin olması iyi bir şeydir. Bebeğinin uzun süre hareketsiz olduğunu fark eden anne adayları çikolata yiyerek hareketlilik sağlayabilir. İçerideki hareketlilik anne ve baba adayının bebeğiyle güçlü bir bağın temelinin atılmasında etkilidir. Bebek hareketlerinin gebeliğin son aylarında azalmasının en temel sebebi kilosu artan ve boyu uzayan bebeğin kendine yeterli alan bulamamasıdır.

Bebek Hareketleriyle Ne Anlatmak İster?

Bebek hareketleri fetüsün genel sağlığı hakkında bilgi verir. Hareketli bir vücut ve uzuvlar sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde hareket ettiğinin göstergesidir. Hıçkırık hissedildiğinde bebeğin yeterli amniyon sıvısı yuttuğu ve çişini yaptığı söylenebilir.

Gebelik ilerledikçe azalan hareketler yerin daraldığının habercisi olmakla birlikte aniden kesilen hareketler gelişme geriliği veya amniyon sıvısında azalmanın göstergesi olabilir. Genel durumda değişiklik hisseden anne adaylarının durumu hekimlerine bildirmesi çok önemlidir.

  • Ultrason kontrollerinde ses dalgası ve ışığa maruz kalan bebekler kaçmaya hatta yüzlerini elleriyle kapatmaya çalışır.

Heyecan, korku ve stres seviyesinin artması halinde bebek hareketlerinde artış olması normaldir.

Bebeğin Az Veya Çok Hareketli Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Anne karnında çok hareketli olan bebeklerin doğumdan sonra da çok haraketli olduğu söylenir. Ancak bu yorumun bilimsel bir karşılığı yoktur. Aynı şekilde anne karnında sakin olan bir bebek doğumdan sonra da sakin kalmak zorunda değildir.

  • Bebek hareketlerinin cinsiyet tespitiyle bir ilgisi olduğu da sadece söylentiden ibarettir.

Anne karnındaki bebeğin cenin pozisyonu kişilik özellikleriyle ilgili bilgi verebilir. Bebeklerin biyolojik ritmini doğrudan etkileyen şey annenin hareketliliğidir. Annenin stresli olması halinde bebeğin daha aktif olabileceği söylenebilir.

  • Bir başka çalışma iyi beslenen, sakin, bebeğiyle kaliteli iletişim kuran annelerin çocuklarının daha zeki, yetenekli ve sosyal olduğunu ortaya koymuştur.

Gününün yaklaşık olarak %80’ini uyuyarak geçiren anne karnındaki bebekler 32.haftada gelişen göz hareketleri sayesinde rüya görür. Anne karnındaki uyku NST esnasında tespit edilebilir. Yeni nesil teknolojilerle desteklenen ultrason cihazları sayesinde rutin kontrollerde bebeğin gülümsemesi, mimikleri, ağız ve göz hareketleri detaylı olarak takip edilebilir.

Bebeklerde Hareketsizlik Ne Zaman Sorun Teşkil Eder?

Bebekler 28.haftanın sonuna kadar en hareketli dönemlerini yaşasalar da bu hareketlilik bazen anne adayı tarafından hissedilmez. 32.haftaya kadar düzenli ve sürekli olan hareketler dışarıdan da fark edilir. 33.haftadan itibaren bebek hareketlerinin anne tokken ve dinlenme pozisyonundayken 2-3 kere hissedilmesi beklenir. Bu tarihten sonra 12 saat boyunca hiç bebek hareketi olmamışsa doktor kontrolü gerekebilir.

Bebek hareketlerini sayarken; önce saat not edilir. Takip eden 2 saat boyunca 10 ve daha fazla hareket hissedildiğinde her şey yolunda demektir. Bu süre boyunca 10’dan daha az hareket hissedilirse işleme bir süre ara vermek ve yemek yedikten sonra sayma işlemine devam etmek önerilir.

Leave a Reply