Hamilelikte Halsizliğe Ne İyi Gelir?

Hamilelikte halsizliğe bağlı sorunlar özellikle ilk ve son üç aylık dönemde yaşanır. Anne adayının hormon seviyesindeki artış, kalp atışlarının hızlanması, kan şekerinin düşmesi ve metabolizmanın daha fazla enerji yakması halsizliğin en temel sebepleri arasında yer alır.

  • Özellikle doğum yaklaştıkça artan endişeler ve psikolojik değişim de endişe kaynağıdır.

Hamilelikte halsizliğe ne iyi gelir sorusuna verilecek ilk cevap kuşkusuz anne adayının vücudunun sesini dinlemesi olacaktır. İhtiyaç duyulduğunda dinlenmek, hafif egzersizler yapmak, düzenli ve sağlıklı beslenmek halsizlik ve yorgunluk için en basit önerilerdir.

Hamilelikte Halsizliğin Nedenleri

Gebelik, anne adayları için hayatlarının en özel dönemi olduğu kadar da en zor dönemidir. Kendini hem fizyolojik hem de psikolojik olarak yorgun hisseden anne adayları depresyona sürüklenebilir.

  • Gebeliğin ilk üç ayında halsizliğin nedeni hormonlardaki dalgalanma olurken
  • Son üç ayında büyüyen karın, bebeğin hareketleri ve yaklaşan doğumun korkusudur.

Düşen motivasyonu hızlı bir şekilde toparlamak için yeni yollar aranmalıdır. Vücudunda başka bir insan büyüten anne adayları, ihtiyaç duydukları vitamin ve proteinleri alarak kendilerini daha iyi hissedebilirler.

Hamilelikte Halsizlik Ne Zaman Hissedilir?

İlk üç aylık dönemde halsizlik belirtileri kendini göstermeye başlar. Hızla yükselen progesteron seviyesi anne adayının kendini sürekli uykulu hissetmesine neden olur. Sabah bulantıları ve diğer gebelik sendromları yorgunluk sebebidir.

  • İkinci üç aylık dönemde anne adayı durumuna alışır ve kendini daha az yorgun hisseder. Bu süreçte vücudun sesine kulak vermek ve dinlenme ihtiyacında tempoyu düşürmek en doğru karar olacaktır.

Son üç ayda büyüyen bebek anne adayının kendini yeniden yorgun hissetmesine neden olur. Sırt ağrısı, artan uykusuzluk, doğum stresi, gece sık tuvalete gitme ve benzer sebepler halsizlik belirtilerine ilave olur.

Hamilelikte Halsizliğe İyi Gelecek Öneriler

Besin takviyeleri, çeşitli egzersizler ve günlük düzende yapılacak basit değişiklikler hamilelikte halsizliğe ne iyi gelir sorusuna cevap niteliğindedir. Enerji seviyesini artıracak tavsiyeler aynı zamanda anne adayının kendini daha iyi hissetmesine de yardımcıdır.

Bol sıvı alımı

Her türlü günlük sorunu çözme becerisine sahip yeterli sıvı alımı, gebelikte halsizlik ve yorgunluğa en iyi gelecek öneriler arasında ilk sırada yer alır. Kusma ve mide bulantısı dehidrasyona neden olur. Günlük 2 litre su tüketerek vücudun susuz kalmasına bağlı yorgunluk hali giderilebilir. Taze sıkılmış meyve suları hem içerdikleri vitamin hem de bol su oranıyla bu süreçte en önemli yardımcılar arasındadır. Gece uykusunun sık bölünmemesi için akşam yemeğinden sonra su tüketimi azaltılarak kesilebilir.

İhtiyaç halinde dinlenme

Günün sonunda bitkin düşen anne adayları dinlenmek için geceyi beklemek zorunda değildir. Öğlen molasında ayaklar yüksek bir yere konarak dinlenmek için fırsat yaratılabilir. Akşamları yatağa normalden daha erken girmek, gün içinde şekerleme yapmak, hamile yogası veya meditasyonla zihni sakinleştirmek günün kalanına daha enerjik bir şekilde devam etmeyi sağlar.

Düzenli ve yeterli beslenme

Halsizliği gidererek enerjiyi yükseltmenin en temel yolu düzenli ve yeterli beslenmedir. Günlük mineral, protein ve karbonhidrat ihtiyacı karşılandığında uzun süreli enerji açığı karşılanır. Az ve sık yiyerek, aralarda sağlıklı atıştırmalıklar tüketerek özellikle mide bulantısının yoğun olduğu dönemlerde de düzenli ve yeterli beslenme sağlanabilir.

Demirden zengin gıdalarla beslenme

Bazen yorgunluk sebebi demir eksikliği olabilir. Yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, pekmez ve kuru yemiş bol bol tüketilmelidir. Enerji, vitamin ve minerallerin yeteri kadar alınamadığı durumlarda gebeliği takip eden hekimin onayı ve doz planıyla güvenli takviyeler kullanılabilir.

Şeker ve kafein tüketiminin sınırlandırılması

Şekerli gıdalar kısa süreliğine de olsa enerji verir. Ani şeker ve kafein yüklemesi halsizliğe neden olacaktır. Kafein aynı zamanda uyku düzenini bozar ve stres seviyesini artırarak anne adayının modunu olumsuz yönde etkiler. Kafein ve şeker hamilelikte mutlaka sınırlandırılmalıdır. Günlük kafein tüketimi 200 mg olmalıdır. Buna göre;

  • 1 fincan Türk kahvesinde 50 mg
  • 1 fincan filtre kahvede 150 mg
  • 1 fincan cappucinoda 100 mg
  • 1 fincan yeşil çayda 20 mg
  • 100 gram çikolatada 20 mg ve
  • 1 kutu kolada 50 mg kafein olduğu unutulmamalıdır!

Hamilelikte tüketilen her şeyin dozunda olması, hiçbir şeyde aşırıya kaçılmaması sağlıklı davranışlar arasında gösterilebilir.

Yeterli ve kaliteli uyku

Yetersiz uyku halsizliğin en önemli sebebidir. Gece 1 saatlik ilave uyku güne dinç bir başlangıç sağlar. Aşırı uyumak da hamilelikte halsizlik nedenleri arasında gösterilebilir. Gece aynı saatte yatma ve sabah aynı saatte kalkma alışkanlığı edinilmelidir. Gün içi ufak şekerlemeler uyku ihtiyacını karşılar.

Egzersiz

Anne adayları gün içinde kendilerini yormadan hareketli bir yaşam sürmelidir. Ufak yürüyüşler, hamile yogası ve doktorun tavsiye ettiği sporlar enerjik hissettirmekle kalmaz sağlıklı bir hamilelik için de fayda sağlar. Hafif egzersizler kilo alımını da sınırlar.

Kendinizi şımartın

Hamileliğin tadını çıkartmaktan kimseye bir zarar gelmez. Bulaşıklar bekleyebilir, ev temizliği ertesi güne kalabilir veya yemek masası baba adayı tarafından toplanabilir. Doğumdan sonraki uykusuz ve yoğun günlerin öncesinde anne adayının kendine zaman ayırması ve biraz olsun şımartması halsizlik belirtilerini de ortadan kaldıracaktır.

Hamilelikte Enerji Veren Besinler Hangileridir?

Hamilelikte halsizlikle baş edebilmenin en iyi yolu sağlıklı beslenmedir. Kivi, kırmızı et, yulaf ezmesi, ıspanak, yoğurt, mercimek, kabak çekirdeği, yumurta, kuru yemiş ve muz minerallerin yanı sıra çeşitli vitaminlerin deposudur.

Anne adayının yeterli, düzenli, dengeli ve çeşitli beslenmesi hem kendi hem de bebeğin sağlığı açısından son derece önemlidir. Gebelikte tüm besinlerden yeteri kadar tüketmek vücudun fizyolojik ihtiyaçlarının karşılanması, bebeğin gelişimi ve emzirme sürecine hazırlık açısından gereklidir.

Hamilelikte Halsizlik Ne Zaman Farklı Bir Soruna İşaret Eder?

Hamilelikte halsizlik normal karşılansa da bazen tıbbi müdahale gerektirebilir. Sürekli yorgunluğa üzüntü ve depresyon belirtileri eşlik ediyorsa zaman kaybetmeden yardım alınmalıdır. Yaşanan hormonal değişimin anne adaylarının %20’sini olumsuz yönde etkilediği yapılan klinik araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Leave a Reply