Hamilelikte Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?

Hazımsızlık veya şişkinlik olarak tanımlanan gaz sancısı hamilelikte çok sık görülür. Geçici bir şişkinlik hali yaratan gaz, ağız ya da bağırsak yoluyla dışarı atılır. Gaz sancısına neden olan durumun belirlenmesi tedavi ihtimalini de kolaylaştırır.

Erken ya da geç hamilelik döneminde görülebilen gaz sancısı, karın bölgesinde ağrı ve rahatsızlık şeklinde kendini belli eder. Rahmin genişlemesiyle birlikte mide ve bağırsak üzerinde oluşan baskı kabızlık, sindirim sorunları, şişkinlik ve gaza neden olur. Peki, hamilelikte gaz sancısına ne iyi gelir?

Hamilelikte Gaz Sancısı Ne Zaman Başlar?

Gaz sancısı normal zamanda bile oldukça zorlayıcı bir durumdur. Hamilelikte günlük hayatı olumsuz etkileyebilecek önemli sorunlar arasında yer alan gaz, 40 haftalık sürecin herhangi bir diliminde görülebilir. Anne adayına gaz sancısının nedenini bilmesi halinde endişe duymaması ve gaza neden olan alışkanlıklardan uzak durması önerilir.

Hamilelikte Gaz Sancısı Nasıl Olur?

Hamilelikte gaz sancısı nasıl olur sorusunun cevabını bilmek küçük değişikliklerle önlem almayı kolaylaştırır. Gaz ve şişkinliğin en temel nedeni gaz yapıcı besinlerin tüketilmesidir. Kalın bağırsakta besinlerin parçalanması esnasında gaz açığa çıkar. Artan progesteron hormonu ve büyüyen rahim de bir diğer gaz sancısı nedenidir. Bu aşamada organlar görevlerini tam olarak yerine getiremez ve gaz sancısı ortaya çıkar.

Gaz Yapan Besin Grupları Hangileridir?

Gaz yaptığı bilinen besin grupları daha az tüketilerek şişkinliğe bağlı gaz sancısı hafifletilebilir. Pişirme şekilleri de gazı tetikler. Gaz yapan besinler arasında ilk akla gelenler;

  • Turp
  • Lahana
  • Brokoli
  • Bezelye
  • Karnabahar
  • Gazlı içecekler
  • Kuru baklagiller
  • Yapay tatlandırıcılar
  • Kavun, karpuz
  • Süt ve süt ürünleridir.

Gaz ve şişkinlik yapan yiyecekler doğru şekilde pişirilerek gaz oluşum ihtimali en düşük seviyeye çekilebilir. Kuru baklagiller pişirilmeden önce suda bekletilmeli, glüten intoleransı olanlar glütensiz ürünler tercih etmeli, kök bitkiler iyi pişirilerek tüketilmelidir.

Gaz yapan sebzeler çiğ tüketilecekse kimyon veya rezene gibi baharatlarla birlikte hazırlanmalıdır. Sütün gaz yaptığı anne adayları laktozsuz süt tercih edebilecekleri gibi sütü biraz ılıtarak veya içine bir miktar kakao ekleyerek daha lezzetli bir alternatif yaratabilirler.

Hamilelikte Gaz Sancısı Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte yaşanan fiziksel ve hormonal değişiklikler anne adayında bazı değişiklikler meydana gelmesine neden olur. Bunlardan birisi de şişkinlik ve gaz problemidir. Çoğu anne adayında hafif sıkıntılar yaratan gaz sancısı bazı durumlarda karından sırta hatta göğse kadar yayılan orta şiddette ağrıya neden olabilir. Şişkinlik sancı ve krampa da yol açabilir.

Hamilelikte yaşanan gaz sancısının bebek üzerinde herhangi bir olumsuz etki yaratmayacağı bilinmelidir. Sadece anneyi etkileyen durum, farklı bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Gaz sancısı ve şişkinliğe bulantı, kusma, rahimde kasılma, lekelenme veya kanama, yüksek ateş, kanlı ishal ya da olağan dışı vajinal akıntı eşlik ediyorsa zaman kaybedilmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Hamilelikte Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?

Bağırsaklarda gaz birikimine neden olan sorunların tedavisi için öncelikle beslenme düzeni gözden geçirilmelidir. Hatalı beslenme var olan sorunların daha da kötüye gitmesine neden olur.

  • Düzenli egzersiz
  • Lokmaları iyi çiğnemek
  • Hızlı yemekten kaçınmak
  • Günde en az 3 litre su tüketmek
  • Gün boyu az az ve sık aralıklarla beslenmek
  • Hareketli bir yaşam sindirim düzelmesine ve krampların azalmasına yardımcı olur.

Sınırlandırılan öğün miktarı ve küçük porsiyonlarla karın doyurmak sindirimi rahatlatacaktır. Gaz sancısında ilaç reçetesi mutlaka hekim tarafından yazılmalı, doz ve süre ayarlaması yine gebeliği takip eden kadın doğum doktoru tarafından yapılmalıdır.

Hamilelikte gaz problemleri tamamen ortadan kaldırılamasa da sancıların şiddetini azaltmak mümkündür. Sancı geldiğinde düz bir zemine oturarak ayakları havaya dikmek, rahat kıyafetler tercih etmek, stres ve sigaradan uzak durmak şikâyetleri minimum seviyelere çeker.

Hamilelikte Gaz Sancısını Hafifletmek İçin Doğal Tavsiyeler

Hamilelikte gaz sancısını hafifletmek için bitkisel çözüm önerileri kullanılmadan önce mutlaka hekim onayı alınmalıdır!

Kuru erik

Kuru erik içinde yer alan “sorbitol poliol” doğal bir müshildir. Hamileleri önce kabızlıktan ve daha sonra gaz sancılarından kurtaran kuru erik, günde maksimum 7 adet tüketilebilir. Gece yatarken su içine konan erik sabaha kadar yumuşar ve aç karna tüketilebilir. Sindirim sistemini hareketlendirecek etkiye sahip olan kuru eriğin çayı da demlenebilir.

Maydanoz

İdeal bir ödem söktürücü olan maydanoz, sindirim sistemini rahatlatmakla kalmaz böbrek ağrılarında da etkilidir. Sabah kahvaltısına 3-4 sap maydanoz ekleyen anne adayları gün boyu gaz sancısı yaşamaz.

Tarçın

Gaz sancısını engellemek için değil sancının şiddetini azaltmak için önerilir. Toz veya kabuk tarçın ılık süte eklenebileceği gibi tatlıların üstüne de serpilebilir. Mideyi rahatlatıcı etkiye sahip olan tarçın gaz sancısının verdiği rahatsızlığı azaltır.

Sirke

Sindirim sorunları üzerinde tedavi edici etkiye sahip olan sirke aynı zamanda gaz sancısına karşı etkili bir çözümdür. Sirke hamilelikte salata veya çorbalara eklenerek tüketilmelidir. Sirke direkt içilemeyeceği gibi suya karıştırılması da önerilmez.

Probiyotik ürünler

Bağırsak florasında bulunan probiyotikler, gaz ve sindirim sorunlarını önlemede etkilidir. Probiyotikli yoğurt, kefir veya doğal takviyeler sindirime bağlı gaz problemlerinin düzelmesine yardımcıdır.

Hamilelikte gaz sancısına ne iyi gelir sorusuna cevap olarak anne adaylarının rafinozdan uzak durması, aşırı früktoz tüketiminde kaçınması, besinleri yağda kızartmaması, doğru zamanda yeterli su tüketmesi, düzenli egzersiz ve meditasyon yapması tavsiye edilebilir.

Hamilelikte Gaz Sancısında Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir? 

Hamilelikte gaz sancısı ile doğum sancılarını karıştırmaktan korkan anne adayları için süren son derece zorlayıcı olabilir. Gaz yapan yiyecekler tüketildikten sonra sıkıntı yaşanıyorsa sebebi belli demektir. Gaz sancısına şişkinlik de eşlik edebilir. 1 haftadan daha uzun süredir kabızlık yaşanıyorsa, sancıların şiddeti artıyorsa veya dışkıdan kan geliyorsa hemen doktora danışmak gerekir.

Leave a Reply