Bebekler İçin Alerjik Gıdalar

allergy on the baby s face lifestyle 2022 11 16 10 06 52 utc scaled

Bir yaşından itibaren çocuklar hemen hemen her şeyi yiyebilir: et, balık, sebze, meyve… Ancak, bir yaşın altındaki bebekler için önerilmeyen, takip etmemiz ve ölçülü olmamız gereken bazı yiyecekler vardır. Bazıları sadece yutulması veya sindirilmesi zor olduğu için bazıları ise bebeğin henüz olgunlaşmamış olan sindirim sistemi onları iyi kabul etmediği ve alerjik reaksiyona neden olduğu için zararlı kabul edilir. Bir yaş altı bebekler için alerjik gıdalar olarak kabul edilen besinlerin hangileri olduğunu açıkladık.

1 Yaşından Önce Süt Verilir Mi?

Bir yaşından önce süt tavsiye edilmemektedir. Bebek için en mükemmel besin şüphesiz anne sütüdür. Sadece çocuğun ihtiyaç duyduğu tüm besinleri ve malzemeleri içerdiği için değil, aynı zamanda bileşimi çocuğun gelişimine eşlik edecek şekilde zamanla değiştiği için: bebeğe ihtiyacı olan şeyi, ihtiyaç duyduğu anda verir. 

Bir yaşın altındaki çocuk herhangi bir nedenle anne sütü içemiyorsa, ona formül mama verilmelidir. Bir yaş altındaki çocuklara normal süt verilmesi, onlar için zararlıdır. Bu durum alerjiye, karın ağrısına, mide bulantısına, kusmaya ve ishale neden olabilir. Hatta şiddetli bir alerji, bağırsaklarda kanamaya neden olabilir.  

1 Yaşından Önce İnek Sütü

1 yaşından küçük çocuklara inek sütü verilmemesi gerektiğini duymuşsunuzdur. Bunun nedeni, inek sütünün belirli besin maddelerini yeterince sağlamamasıdır. Ayrıca bebeğiniz inek sütündeki protein ve yağı sindirmekte zorlanır. Ancak 1 yaşından büyük çocuklara inek sütü vermek güvenlidir.

1 Yaşından Önce Yumurta Beyazı

Yumurta beyazı, yüksek albümin ve diğer protein içeriği nedeniyle hassas çocuklarda alerjiye neden olabilir. Bu yüzden ancak bir yaş sonrasında bebeklere sunulması önerilir.

1 Yaşından Önce Neden Bal Verilmez?

Bal, elbette doğanın en sağlıklı gıdalarından biridir. Ancak bir yaşın altındaki çocuklar bunu denememeliler bile. Çünkü Clostridium botulinum tarafından üretilen bir toksinin etkisinin neden olduğu ciddi bir nörolojik hastalık olan botulizme neden olabilir. 

Bal, bebeğin henüz olgunlaşmamış bağırsağına girdikten sonra hastalığı tetikleyen toksini serbest bırakan bu mikroorganizmanın sporlarını içerebilir. Bebek botulizminin şiddeti, hafif ila şiddetli ve ölümcül formlar arasında değişir. Bu nedenle emzikte bile olsa asla bebeğinize bal vermemelisiniz. En az bir yaşına gelene kadar beklemelisiniz.

1 Yaşından Önce Domates

Su, potasyum, magnezyum, C, B1, B2 ve B5 vitaminleri ve likopen gibi karotenoidler açısından zengin olan domates, hassas çocuklarda alerjiye neden olabilecek gıda grubuna aittir. Bu nedenle, çocuğunuz bir yaşına gelene kadar ona domates vermemelisiniz.

1 Yaşından Önce Fındık

Kuru yemişler enerji, yağ asitleri, B vitaminleri, fosfor, demir, bakır, potasyum ve protein açısından zengindir. Fakat bunları bebeğinize 3 veya 4 yaşına gelene kadar yedirmemelisiniz. Çünkü boğulma tehlikesi oluşturmasının yanı sıra alerjiye ve koliklere de neden olabilir.

1 Yaşından Önce Çikolata

Çikolata, yoğun miktarda enerji, yağ ve protein sağlar. Ama bebeğinizin çikolatanın tadını çıkarması için bir yıl beklemesi gerekecek. Çünkü yatkınsa alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

gebelik uzmana sor

1 Yaşından Önce Yenmemesi Gerekenler

Bebeğinizin farklı nedenlerle belli bir yaşa gelene kadar yememesi gereken pek çok besin vardır. Bazıları alerjiye neden olabilir. Kimi gıdalar ise boğulma riski oluşturur. 1 yaş öncesi tüketilmemesi gereken gıdalar:

  • Tuz: Bebek, damak tadına alışık olmadığı için yemeklerinde tuza ihtiyaç duymaz. Çok fazla tuz böbrekleri aşırı yorar.
  • Şeker: Bebeğe gerçekten ihtiyacı olmayan ve ona faydası bulunmayan çok şekerli besinler vermek doğru değildir. Süt ve meyve suları zaten doğal olarak şeker içerir ve daha fazlasına gerek yoktur.
  • Süt ve süt ürünleri: Bir yaşına kadar bebeğin anne sütü veya devam mamasına ihtiyacı vardır. İnek ya da keçi sütü, bebeğin yaşamının ilk yılında ihtiyaç duyduğu besinleri içermez. Ayrıca inek sütünün yapısındaki yağlar ve proteinler, sindirimi ve emilmesi daha zor olduğundan mide için zararlıdır.
  • Bal: Bal bir yaşından küçük bebeklere önerilmez. Mideyi tahriş edebilir ve hatta ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
  • Yumurta: Bir yaşından önce yumurta bazı bebeklerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. İlk etapta (9 ayını doldurduktan sonra) yumurtanın sarısı bebeklere verilse de, yumurtanın akı bebeklerde alerjik reaksiyona yol açabilir. Bundan dolayı bebeğe yumurta vermek için onun bir yaşını doldurmasını beklemenizde yarar var.
  • Deniz ürünleri: Deniz mahsulleri kusma, ishal veya ciltte lekelerle kendini gösteren alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
  • Baklagiller: Bebekte ishali teşvik eden peristaltizmi artırır. 10. aydan itibaren bebeğe baklagiller sadece ölçülü miktarlarda ve püre şeklinde verilebilir. Yine de bebeğe baklagiller yedirmek için bir yaşını doldurmasını beklemeniz önerilir.
  • Kırmızı meyveler: Çilek, ahududu ve yaban mersini, bazı durumlarda alerjik reaksiyonları destekleyebilen meyvelerdir.
  • Kuru yemişler: Ceviz, badem, yer fıstığı ve diğer sert kabuklu yemişler olası alerjik reaksiyonlar nedeniyle 1 yaşından önce önerilmemektedir. Bebeğin ailesinde fındık alerjisi varsa, 2 yaşına kadar beklemek önemlidir.
  • Bebeğin boğulmasına neden olabilecek besinler: Bunlar bebeğe verilmesi çok riskli olan besinlerdir. Örneğin üzüm, kiraz, şekerleme, patlamış mısır, zeytin ve kuru yemiş bu grupta yer alır. Bebeğin boğulma ihtimali olduğu için bunlardan kaçınılmalıdır.

 

Leave a Reply