Bebeklerde Kusma Neden Olur?

close up of asian father is carring his baby to be 2022 11 04 02 45 29 utc 1 scaled

Bir bebek, annesinin gözünde bu hayattaki en büyük mucizedir. Onun ilk deneyimleri yanında yer almak ise bambaşka özel bir duygudur. Hayata adapte süreci aslında hem siz için hem de bebeğiniz için geçerlidir. Özellikle de ilk anneliğiniz ise bebeğiniz ile beraber sizin de adaptasyon süreci yaşamanız gayet doğal bir durumdur. Çünkü artık hayatınız boyunca kanatlarınızın altında olacak bir miniğe sahipsiniz. Anneliğinizin ilk zamanlarında özellikle bazı bilgileri bilmek bebeğinizin yaşayacağı deneyim ve sorunlar üzerinde sizler için büyük yarar sağlayacaktır. Birçok yeni anne bebeği kustuğunda aşırı telaş yapmaktadır. Oysa ki bebeğinizin kusmasının altındaki sebebi bilmek size ve bebeğinize daha büyük bir yarar sağlayacaktır. Bu yazımızda bebeklerde kusma neden olur, sebepleri nelerdir, bebeklerde kusma için neler yapılabilir? Gibi soruları sizler için yanıtlamaya çalıştık. Bu konuda bilgi sahibi olmak ve meraklarınızı gidermek istiyorsanız yazımızın devamında gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.

Bebeklerde Kusma Neden Olur?

Bebeğinizin kusmasının birçok farklı sebebi olabilir. Bu sebepleri keşfetmek amacı ile öncelikle sizin gözlem yapmanız gerekmektedir. Bebeğinizin kusma sebebi olabilecek durumları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bebeğiniz soğuk almış ve üşütmüş ise,
  • Mide sorunları yaşıyor ise,
  • Süt gibi bazı besinlere alerjisi var ise,
  • Beslenme sonrasında gaz çıkarılmayıp direkt yatırılır ise,
  • Beslenmeden hemen sonra sallanır, hoplatılır ise,
  • Yanlış pozisyonda bebek besleniyor ise (yatarak beslenme gibi),

Bebeğinizin kusmasına neden olabilecek nedenler arasında gösterilebilir. Ayrıca anne sütü ile beslenen bebekler, annelerinin yanlış beslenme, üşütmesinden kaynaklı olarak kusma yaşayabilirler.

gebelik uzmana sor

Bebeğinizin Tükürmesini Kusma ile Karıştırmayın

Her bebek bir kere bile olsa beslendikten sonra beyaz şekilde kusma yaşamıştır. Bu kusma olarak adlandırılan durum aslında kusma değildir. Bebeklerin tükürme refleksine bağlı olarak yedikleri besinlerden ufak miktarda dışarı atılmasıdır. Bebeğin bu tarz bir tükürme refleksi göstermesinin sebebi ise başlıca şu durumlar olabilir:

  • Hazımsızlık,
  • Gerektiğinden fazla miktarda beslenme,
  • Yanlış pozisyonda beslenmek,
  • Gazını çıkarmadan bebeği yatırmak,
  • Reflü,

Olarak sayılabilirler. Ancak bilinmelidir ki bebeklerde ilk 6 ay içerisinde kusma ve tükürme refleksi görülmesi gayet normal bir durumdur. Kusma aşırı şekilde kilo kaybı yaşatmıyor ve beraberinde farklı belirtiler de göstermiyor ise korkulacak bir durum söz konusu değildir. İlk 6 ayda görülen kusmanın sebebi olarak sindirim ve yutak sisteminin tam gelişememiş ve hala gelişmekte olduğu olarak gösterilebilir.

Kusma ile Hangi Belirtiler Görüldüğünde Doktora Başvurulmalı?

Bebeğinizin kusmasının yanında ek olarak farklı belirtiler görülüyor ise güvendiğiniz bir doktora danışmanızı tavsiye ederiz. Doktorunuza gitmeden önce mümkün ise Covid-19 pandemisi dolayısı ile telefon veya online olarak doktorunuzla iletişime geçmenizi, doktorunuzun daveti sonrasında maske ve sosyal mesafe gibi hijyen kurallarına uyarak sağlık merkezlerine başvurmanız sizin ve çevrenizdekilerin sağlığı için büyük önem arz etmektedir.

Bebeğinizin Kusmaması İçin Neler Yapılabilir?

Öncelikle yukarıda saymış olduğumuz kusmaya sebep olabilecek durumları ortadan kaldırmanız gerekmektedir. Bebeğinizin kusmaması için şunları yapabilirsiniz:

  • Bebeğini yatar pozisyonda iken yemek yedirmemelisiniz.
  • Bebeğinizin midesi sandığınızdan daha küçüktür. Bu yüzden yemediği taktirde onu zorlamamalısınız.
  • Bebeğinizi emzirdikten hemen sonra yatırmamalısınız.
  • Bebeğinizi emzirdikten hemen sonra sallamak gibi hareketlerden kaçınmalısınız.
  • Bebeğiniz çok fazla kusuyor diye katı gıdalara aşırı şekilde yüklenmemeli ve bebeğinizin dengeli bir şekilde beslenmesini sağlamalısınız.

Aynı zamanda emziren annelerin de bebeklerini emzirdikleri süre boyunca yeme içmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Çünkü anne ne yerse bebeğine besin olarak o geçer. Emziren bir annenin hem kendi sağlığı hem de bebeği için kendine iki kat fazla dikkat etmesi ve sağlıklı, dengeli beslenmesi gerekmektedir.

Leave a Reply