Bebeklerde Obezite Belirtileri Nelerdir?

caucasian blonde baby six months old lying on cozy 2022 11 12 02 42 26 utc scaled

Bebekler ve küçük yaştaki çocuklar hafif kilolu olduklarında biz yetişkinlere daha sevimli gelirler. Hatta tombul duran bir bebek için sağlıklı bile diyebiliriz dışarıdan bakıldığında ama unutulan bir nokta vardır ki yanlış beslenme ile kilo alan bebekler ve küçük yaş grubu çocuklar yarının şişman ve Obezite ile mücadele eden yetişkinleri olmaları büyük olasılıkladır. Bu sebeple sevimliliklerine aldanıp ‘Büyüyünce ne de olsa verir kilosunu’ veya ‘Zaten yürümeye başlayınca zayıflar’ diyerekten bebeklik dönemindeki fazla kiloları göz ardı etmemede fayda var. Sağlıklı çocuklar kilolu ve tombul duranlar değil vücutlarına oranla orantılı bir kiloya sahip olan çocuklardır. Kilo sorunu göz ardı edilen bir problem olursa ileride obeziteye kadar ulaşabilen sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple bebeğinizin koruyucu meleği olarak siz değerli annelerinin Obezite konusunda bilinçli olması ve Obezite riskine karşı dikkatli olması büyük bir önem arz etmektedir. Bu yazımızda ise sizlerle Obezite hakkında bilmeniz gereken bazı bilgileri paylaşacağız. Yazımızın devamından detaylara ulaşabilirsiniz.

bebklerde obezite nedenleri 1

Obezite Nedir?

Öncelikle obezitenin tanımını yapmak ile işe başlayalım. Obezite, vücutta haddinden fazla yağ birikmesi ile ortaya çıkan ve mutlaka tedavi edilerek kontrol altına alınması gereken bir hastalıktır. Tedavi edilmez ise yaşamsal fonksiyonları kısıtlayarak hayat kalitesini düşürmesi ile birlikte ciddi hastalıklara da sebebiyet verebilmektedir. Günümüzde yetişen nesil ise metropol şehirlerin içerisindeki yeme alışkanlıkları ile obeziteye yatkın bir biçimde yetişmektedir.

gebelik uzmana sor

Anne Sütü Yine Çok Önemli

Bebeklik çağında veya ileri yaşlarda karşılaşılan obezite hastalığının genel bir nedeni olarak anne sütünün yeteri kadar alınmaması olarak gösterilebilmektedir. Her alanda olduğu gibi obezite ile savaşta da anne sütü en büyük silahımızdır. Anne sütü içerisinde bulunan besin değerleri sayesinde vücuda gerekli ihtiyaçlarını sağlamaktadır. Bebeğinizin sağlığı için özellikle ilk altı aylık süre zarfında anne sütü ile bebeğinizi beslemeniz çok önemlidir. Özellikle ilk kez anne olmuş iseniz bebeğinizi emzirirken ilk günler fazlaca zorlanabilirsiniz ama pes etmemeli ve kendinizden emin olmalısınız. Nasıl emzirmeniz ile ilgili gerekli bilgileri hemşireniz veya ebenizden alabilirsiniz. Size seve seve yardımcı olacaklardır. Unutulmamalıdır ki ilk tercih daima anne sütü olmalıdır. Anne sütü bebeğinizin hem büyüyüp gelişmesini hem de bu süre zarfında ve ileri zamandaki yaşamının kalitesini etkileyecek bir etkendir.

Obezite ile İlgili Neler Yapılabilir?bebklerde obezite nedenleri 2

Bebeğinizin sağlığı için obezite ile ilgili alacağınız birkaç önlemler küçük olabilir fakat ileride büyük fayda sağlayacaklardır. Bu önlemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Öncelikle ilk yapmanız gereken şey bebeğinizin ilk ek gıdaya geçiş zamanından itibaren bebeğinizi şekerli ve hazır gıdalardan olabildiğince uzak tutmanız olacaktır. Dışarıda satılan hazır ve şekerli gıdalar çocuklar üzerinde görülen obezite hastalığının başlıca sebepleridir.
  • Bebeğinizin atıştırmalık diye adlandırdığımız ara öğünlerini şekerli, yağ ve tuz oranı yüksek besinlerle geçirmemesini sağlamalısınız.
  • Olabildiğince fast-food gıdadan uzak durmak obezite ile savaşta atılacak önemli adımlardandır.
  • İlerleyen zamanlarda elbette çocuğunuzun şeker veya diğer besinlerden yemek isteyecektir. Her çocuk ister ve bu gayet normal bir durumdur. Sizler sadece bu durumu kontrol altında tutmalı ve kontrollü bir biçimde tüketmesine yardımcı olmalısınız. Elbette tadına bakacak fakat her şeyin fazlası zarardır.
  • Çocuklarınızın yeme alışkanlıkları sizin yeme alışkanlığınız ile paralel şekilde belirlendiğini unutmamalısınız ve çocuğunuza en büyük örneği siz olmalısınız. Evinizde sağlıklı gıdaların pişmesi ve tüketilmesi obezite ile savaşmanız adına atacağınız en güzel adımlardandır.
  • Çocuklarınızın televizyon ve diğer mecralarda reklamlar yolu ile maruz kaldığı mesajlara dikkat etmelisiniz. Bu mesajlarda çoğu abur cubur sağlıklı birer atıştırmalıkmış gibi gösterilerek bilinç altına işlenir. İlk mesajı çocuğunuza siz vermeli ve meyve gibi sağlıklı atıştırmalıklara yönlendirmelisiniz.

Unutulmamalıdır ki sizlere en doğru ve net bilgiyi doktorunuz verecektir. Bu sebeple bebeğinizin ilk aylarından itibaren sağlık kontrollerini aksatmamanız bebeğinizin sağlık ve mutluluğu için oldukça önemlidir. Bebeğinizde hızlı bir kilo artışı görüyorsanız Covid-19 pandemisi dolayısı ile maske ve sosyal mesafe gibi tedbirlerinizi alarak doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz. Mutlu ve sağlıklı günler.

Leave a Reply