Annelik eğlenceli bir deneyim olabilir, ancak birçok zorluğu da beraberinde getirir. Bu zorluklardan biri anne kaygısıdır. Bir anne olarak kaygı yaşamak tamamen normal olsa da bu, hayatınızı yönetmek isteyeceğiniz bir şey değildir. Evhamlı anne sendromu, hem anne hem de çocuk açısından sorunlara neden olabilir.
Anne Kaygısı Nedir?
Anne kaygısı, özellikle çocuklara bakmakla ilgili sorumluluklar tarafından tetiklenir. Ek olarak, annelik içgüdünüzü bebeğinize bakma ve koruma yönünde ilerleten karmaşık genetik, hormonlar ve toplumsal etkiler bileşenleriyle de bağlantılıdır. Anneler şu gibi zor sorularla karşı karşıyadır:
- Ben iyi bir anne miyim?
- Evde kalmalı mıyım?
- İşe geri dönmeli miyim?
- Çok mu dikkatim dağıldı?
- Çocuğum yeterince sağlıklı mı?
- Bebeğim yeterince aktif mi?
- Bebeğimin karnı doydu mu?
- Bebeğime yeterince ilgi gösteriyor muyum?
- Diğer anneler benden daha mı iyi?
- İyi ebeveynlik yapıyor muyum?
- Çocuğum şımartılıyor mu?
- Çocuğuma karşı çok mu katıyım?
- Bir bebeğim daha olmalı mı?
Evhamlı Anne Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Anne kaygısının belirtileri, normal kaygıda olduğu gibi, ancak birkaç benzersiz eklemeyle ortaya çıkabilir. Evhamlı anne sendromu şunları içerebilir:
- Çocuğunuzun iyiliği hakkında sürekli endişe
- Sürekli iyi bir anne olup olmadığınızı sorgulamak
- Kronik uyku sorunları
- İştah ve yeme ile ilgili sorunlar
- Sürekli suçluluk, üzüntü ve korku gibi olumsuz duygular yaşamak
- Sosyal durumlardan kaçınmak
- Sürekli “yeterince iyi değil” hissi
- Düzenli olarak bunalmış hissetmek
Anne Kaygısı Türleri Nelerdir?
Anne kaygısı birçok farklı biçimde ortaya çıkabilir. Bazı anneler çocuk sahibi olmadan önce kaygı yaşarken, birçoğu durumu daha da kötüleştiren belirli annelik stres faktörlerine işaret edebilir. Çevresel ve durumsal stres kaynakları, anneler için annelik yolculukları boyunca yeni kaygı seviyeleri getirebilir. İlk çocuğunuza sahip olmak, evde oturan bir anne olmak veya doğum izninden sonra işe geri dönmek gibi tetikleyicilerin tümü artan kaygıya yol açabilir.
1. Yeni Anne Kaygısı
Yeni anne kaygısı, ilk kez anne olduğunuzda gelişen bir tür anne kaygısıdır. Yalnızca kendinize bakma konusunda endişelenmekten başka bir insandan sorumlu olmaya geçmek, büyük bir yaşam geçişidir. Bu geçiş, ilişkilerden rutinlere ve hatta inanç sistemlerine kadar her şeyi değiştirebilir. Böylesine büyük bir geçiş, bazı ciddi büyüme sancılarını da beraberinde getirebilir.
Doğum Sonrası Anksiyete Bozukluğu
Yeni anne kaygısı, bir tür Doğum Sonrası Ruh Hali ve Anksiyete Bozukluğu olan doğum sonrası kaygı bozukluğunu da içerebilir. Doğum sonrası kaygı, doğumdan sonra ortaya çıkan aşırı endişe hali olarak tanımlanabilir. Doğum sonrası kaygısı olan kişiler, endişeyle tüketilmiş ve sürekli gergin ya da panik halinde hissedebilirler. Doğum sonrası ebeveynleri her zaman yorgun hissettirebilen doğum sonrası depresyonu gibi, doğum sonrası kaygı da fiziksel belirtiler içerebilir. Doğum sonrası anksiyete bozukluğunun bazı yaygın belirtileri şunlardır:
- Aşırı endişe
- Yeme ve uyku düzeninde değişiklikler
- Baş dönmesi
- Sıcak basmaları
- Konsantrasyon eksikliği
- Mide bulantısı
- Hızlı kalp atımı
2. Evde Kalan Anne Kaygısı
Evde kalmanın pek çok olumlu noktası bulunur. Çocuklarınıza göz kulak olacak kişi siz olursunuz ve çok sayıda kaliteli bağ kurma süresi elde edebilirsiniz. Anne olmak tam zamanlı bir iştir, ancak evde oturan anneler için tam anlamıyla kesintisizdir. İster kendi seçiminizle ister zorunlu olarak evde oturan bir anne olun, evde oturan annelik, zihinsel sağlığınızı ciddi şekilde etkileyebilecek, günün her saati devam eden bir iştir.
Endişe ve Korku Arasındaki Fark Nedir?
Korku somut bir durumla ilgilidir. Çocuğunuzun yakın bir tehlikede olduğunu düşünüyorsanız korku duygusu ortaya çıkabilir. Korku, vücudunuzun tam olarak saptayabildiği bir duruma verdiği tepkidir. Sürekli korku hissetmek ise kaygıya yol açabilir. Çünkü korku stres hormonlarını serbest bırakır ve zamanla bunlar aşırı uyarılmış bir duruma katkıda bulunur. Endişeli anneler daha belirsiz bir duyguya veya kronik bir endişe duygusuna sahiptir.
Doğum sonrası ebeveynlerin aşırı üzüntü yaşamalarına ve hatta yeni doğan bebeklerine karşı ilgisizlik yaşamalarına neden olabilen doğum sonrası depresyonun aksine, doğum sonrası kaygı belirtileri çoğunlukla endişe şeklinde kendini gösterir. Endişe durumundan bunalmış hissediyorsanız, kadın doğum uzmanınızdan veya çocuk doktorunuzdan yardım isteyebilirsiniz. Evhamlı anne sendromu ve doğum sonrası tüm kaygı sorunları için gerektiğinde bir uzmana danışmaktan çekinmeyin.