Gebelikte Akıntı Hakkında Merak Edilenler

top view of white sanitary napkin with blood on pu 2022 12 16 15 18 57 utc scaled

Gebelik… Anne adayları için yaklaşık 40 hafta sürecek müthiş bir deneyim. Fiziksel açıdan pek çok değişimin yaşandığı bu sürece endişeler eşlik eder. 

“Hamilelikte vajinal akıntı normal mi?” 

Hemen hemen her anne adayının kafasını meşgul eden durum, genellikle hamilelikte artan östrojen hormonunun etkisinden görülür. Her vajinal akıntının gebeliğe bağlı normal bir akıntı olmayacağı unutulmamalıdır!

Hamilelik Döneminde Vajinal Akıntı

Vajenden gelen salgının yani vajinal akıntının şekli ve rengi son derece önemlidir. Farklı nedenlere bağlı olarak akıntının rengi pembe ya da kahverengidir. Çok sık görülen akıntı, genellikle normal kabul edilir. 

  • Anne adaylarının dikkat etmesi gereken durum; varsa değişikliklerin doğru değerlendirilmesidir. 

Normal vajinal akıntı;

  • İnce
  • Şeffaf
  • Beyaz ve
  • Hafif kokulu olabilir.

Vajenden gelen salgı bu özelliklere sahipse endişe edilecek herhangi bir sorun yoktur. Bu durumda anne adaylarının kaçınması gereken uygulamalar arasında;

  • Tampon kullanımı
  • Vajinal duş alımı ve
  • Çeşitli kulaktan dolma tedaviler uygulamaktır.

Vajinal duş bölgedeki normal dengeyi bozarak enfeksiyon riskini beraberinde getirir. Doğal akıntıyı enfeksiyon zannederek tedaviye çalışmaksa beklenmeyen riskler taşır. Rutin kontrollerin aksatılmadan yapılması ve yaşanan her türlü değişimin gebeliği takip eden hekimle paylaşılması olası tehlikeleri ortadan kaldıracaktır. 

  • Akıntı yaşanan günlerde pamuk içeren günlük pedler güvenle kullanılabilir. 

Vajen salgısına kaşıntı ve rahatsız edici koku eşlik ediyorsa vakit kaybedilmeden doktora danışılmalıdır.

gebelik uzmana sor

Vajinal Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

Akıntının; yeşil veya koyu sarı renk, keskin kokulu olması ya da bölgede kaşıntı ve kızarıklık yaratması akıllara enfeksiyon ihtimalini getirir. Mantar, hamilelikte en sık rastlanan enfeksiyondur. Tedavisi son derece basittir. Sorunun ne olduğuna ve tedavi şekline mutlaka hekim karar vermelidir.

Gebelikte lekelenme ve tuvalet kâğıdına bulaşan kan normal sayılsa da doktora danışmak anne adayını rahatlatır. 2 günden uzun süren lekelenmeye kramplar ve kasık ağrısı eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden hekim aranmalıdır. 

Yerleşme Kanaması Nedir?

Döllenmiş yumurtanın rahim içine yerleşmesine “implantasyon” denir. Bu durum hafif lekelenme veya pembe akıntıya neden olur. İmplantasyon sırasında pelvikte hafif ağrı ve kramplar görülmesi doğaldır. Döllenen yumurtanın rahme yerleşmesi adet kanamasıyla eş zamanlı olacağından kanama varlığı endişe yaratabilir. İmplantasyon kanamasına erken gebelik bulguları da eşlik eder. Bunlar arasında en sık görülenler;

  • Baş ağrısı
  • Sırtta ağrı
  • Mide bulantısı
  • İştahsızlık
  • Memede hassasiyet
  • Halsizlik
  • Yorgunluk ve 
  • Kokulara tahammülsüzlüktür.

Pembe veya kahverengi akıntı dış gebeliğin belirtisi sayılabileceği için kanamaya keskin ağrı, baygınlık veya şiddetli karın ağrısının eşlik etmesi halinde acil tıbbi müdahale için hekimle temasa geçmek gerekir. Gebeliğin erken dönemlerinde görülen düşük riskinde bebeğin kalp atışları durur ve renkli akıntı görülür. 

  • Normal akıntı vajinayı nemlendirir ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. 

Gebelikle başlayan akıntı adet dönemlerinde artış gösterebilir. Adet görmeyen anne adayları artan hormon baskısı nedeniyle vajen salgısıyla karşılaşabilirler. Gebelikte pembe akıntı hakkında detaylı bilgiye Gebelikte Pembe Akıntı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Hamilelikte Akıntı Varsa Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Değişen hormon düzeyi hamilelikte akıntının başlıca nedenidir. Bu aşamada enfeksiyon riskini artıracak kimyasal içerikli temizlik ürünlerinin kullanımından kaçınılmalıdır. Bölgenin her tuvalet sonrasında kuru bırakılmasına özen gösterilmelidir.

  • Dar kıyafetler giymekten kaçınmak ve
  • Pamuklu iç çamaşır tercih etmek hamilelikte akıntı varsa dikkat edilmesi gereken alışkanlıklar arasında sayılabilir.

Bu dönemin daha konforlu geçirilmesi için hekim tavsiyelerine harfiyen uyulmalıdır. Beyaz renk ve normal kokuda olan akıntı gebeliğin ilerleyen haftalarında daha sıvı olabilir. Gebelikte akıntı ile ilgili merak edilenleri uzmana sorabilirsiniz.

  • Akıntının renk ve kokusundaki farklılıklarda mutlaka hekim bilgilendirilmelidir.

Akıntının özellikleri takip edilerek şüpheli durumlar kontrol altına alınabilir. Gebeliğin sonuna yaklaşırken yaşanacak fışkırma şeklindeki su sızıntısı erken doğuma işaret edebilir. Doğumun başlayıp başlamadığına gebeliği takip eden doktor karar verebilir.

  • Enfeksiyona bağlı olan akıntı rahatsız edici seviyede kaşıntılı, peynir kıvamında ve kokuludur. 

Kötü kokan, köpüklü, yeşil, sarı, kahverengi, pembe veya kırmızı akıntı varlığına kaşıntı eşlik ediyorsa enfeksiyon teşhis ve tedavisi için vakit geçirmeden hekime danışılmalıdır.

Gebelikte Normal Akıntının Özellikleri

Gebelikte artan östrojen ve progesteron hormonları beyaz ve sarıya yakın renkte, yapışkan formda ve kokusuz akıntıya neden olabilir. İç çamaşırı ve günlük pedlerde görülen akıntı, gebeliğin özellikle ilk 3 ayında artış gösterebilir. Vajen salgısı, vücudu ölü hücrelerden arındırarak enfeksiyona karşı korur. Gebeliğin son haftalarında mukus benzeri görülen akıntıysa “mukus tıkacı” olarak adlandırılır. 

Gebelikte Anormal Akıntının Özellikleri

Bakteriyel vajen salgısı renk, koku ve kıvam olarak normal akıntıdan farklıdır. Ağır kokulu, kalın ve beyaz görünümlü, gri ya da yeşil renkli akıntılar enfeksiyon ihtimalini akla getirir. Gebelikte vajinal enfeksiyon tedavi edilmezse rahme yayılır ve bebek sağlığını tehlikeye atabilir.

Gebeliği Takip Eden Doktora Ne Zaman Haber Verilmeli?

Gebelik sürecinde meydana gelen değişimler özen ve dikkatle takip edilmelidir. Akıntının renk, kıvam ve kokusundaki değişiklikler gebeliği takip eden doktora haber verilmesi gereken önemli bir konudur. 

Akıntının sıvı ve kanlı olması halinde mukus tıkacı düşmüş olabilir. Gebeliğin sonuna yaklaşmadan önce ortaya çıkan bu durum erken doğum ihtimali yaratır. Arada bir görülen lekelenmeler dışındaki her türlü akıntıda mutlaka doktor görüşü alınmalıdır.

Vajinal Enfeksiyonu Önlemek İçin Alınması Gereken Basit Tedbirler

Vajinanın dışkı bakterilerinden korunması için bölge temizliğinin “önden arkaya doğru” yapılması alışkanlık haline getirilmelidir. Duş yaparken sadece su ve tahriş yapmayan doğal kozmetik ürünler kullanılmalıdır. 

Pamuklu ve cilde nefes aldıran iç çamaşırları tercih edilmelidir. Dar kıyafetlerden kaçınılmalıdır. Akıntının kötü kokması halinde hoş kokulu kozmetik ürünlerden destek almak yerine hekime başvurulmalıdır.

Gebelik Öncesinde, Sırasında ve Sonrasında Görülebilen Vajinal Akıntılar

Yumurtlama akıntısı; “lökore” adı verilen yumurtlama akıntısı, adet döngüsüne bağlı olarak değişir. İnce ve kaygan kıvamdaki akıntı, yumurtlamadan hemen sonra azalır, kalınlaşır ve fark edilmez. 

Mukus tıkacı; rahim ağzını doldurur ve girişi engeller. Bebeği enfeksiyonlara karşı korur. Doğumdan hemen önce ya da doğum sırasında gevşer ve dışarı akar. Rengi hafif kanlı, pembemsi ya da berrak olabilir.

Suyun gelmesi; doğumdan kısa süre ince amniyotik kese yırtılır ve sıvı vajinadan akar. Kimi kadında sızıntı şeklinde olan su gelmesi sızıntı şeklinde de olabilir.

Löşi; bebek ve plesantanın vücuttan alınmasından sonra mukus ve kandan oluşan ve rengi kırmızıdan pembeye, sarıdan beyaza dönen akıntı 4 ila 6 hafta kadar devam edebilir. Sezaryenle yapılan doğumlarda löşi miktarı normal doğuma nazaran çok daha azdır.

Keyifli bir gebelik süreci geçirerek bebeğini sağlıklı bir şekilde kucağına almak isteyen anne adayları, yaşadıkları fiziksel ve ruhsal değişimleri kayıt altına alarak hekimlerinden alacakları tavsiyelerle doğuma adım adım yaklaşabilirler. 

Hafta hafta gebelikte yaşanan değişimler, hamilelikte beslenme, hamilelik ve enfeksiyonlar, hamilelikte spor ve seyahat gibi merak ettiğiniz konularda en önemli yardımcınız telefonun diğer ucundaki doktorunuz olacaktır. 

 

Leave a Reply