Emzirmenin ilk günlerinde ve ilerleyen dönemlerde göğüs uçlarında çatlaklar çok yaygındır ancak bunları iyileştirmenin ve hatta önlemenin birçok yöntemi vardır. Emzirme zarar vermemeli veya göğüs ucunu çatlatmamalıdır. Emzirme hem bebek hem de anne için keyifli bir dönem olmalıdır fakat bu sorun ile karşılaşılması durumunda bazı ürünler sayesinde göğüs ucu çatlağından kurtulmak mümkündür.
Göğüs Ucu Çatlağının Nedenleri
Göğüs ucu çatlağının nedenleri bilinmeli ve buna uygun hareket edilmelidir. Göğüs ucu çatlağının sebepleri şunları içerir:
- Göğüste yetersiz kavrama: İlk günlerde oluşan çatlakların en yaygın nedenidir. Başlangıçta bebeğin her zaman göğüs ucunu iyi kavramaması normaldir. Bu da ağrı ve çatlaklara neden olabilir.
- Meme mayası enfeksiyonu: Emzirmeden sonra meme başı ağrısı kötüleşirse ve bir saat sonra devam ederse, nedeni bir mantar enfeksiyonu olabilir. 20 yenidoğandan biri, emzirme yoluyla bulaşmış olabilecek bir oral kandidiyazis geliştirir. Bu durumda meme başı rengini kaybedebilir veya iltihaplanabilir.
- Bakteriyel enfeksiyonlar: Vakaların üçte birinde ağrı ve çatlaklar ciltte zararsız bir şekilde yaşayan Staphylococcus aureus bakterisinden kaynaklanır ancak çatlaklardan kanamaya geçerse semptomları ağrı, kaşıntı, ateş, iltihaplanma olan bir enfeksiyona neden olabilir.
- Kısa frenulum: Çatlakların nedeni bebekte olabilir; kısa frenulumlu bebekler emzirmeyi gerçekleştirmekte zorlanabilirler. Frenulum kısa veya çok büyükse dilin areolanın altına girmesine izin vermez. Bu da meme ucunun sürekli olarak çocuğun diline ve diş etlerine sürtünerek çatlamasına yol açar.
Göğüs Ucu Çatlağı Nasıl Tedavi Edilir?
Göğüs ucu çatlağı tedavisi için bazı yardımcı ürünler kullanmak, bu problemden kurtulmanıza destek olacaktır. Genel olarak göğüs ucu çatlağının tedavisi için şu detaylara dikkat edilmelidir:
- Her emzirmeden sonra yaralara birkaç damla anne sütü damlatın ve kuruyana kadar sütyen takmadan havayla kurumaya bırakın. Anne sütü, iltihap önleyici ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bu nedenle çatlakların iyileşmesine yardımcı olur.
- Çatlaklar için göğüs ucu çatlak kremi kullanın. Çatlak oluşumunu engelleyen ve tedavi eden birçok krem bulunmaktadır. Bebeği emzirmek için yıkanması gerekmeyen ve doğal bileşen barındıran kremleri seçin.
- Sebep bir maya enfeksiyonu ise enfeksiyonu tedavi etmek için meme uçlarına ve bebeğin ağzına bir antifungal krem uygulanması gerekecektir. Bunun için hekiminize danışmalısınız.
- Sorun bakteriyel bir enfeksiyon ise antibiyotik krem veya hatta oral tabletler gerekli olacaktır. Mastite yol açabilecekleri için bakteriyel enfeksiyonları uygun şekilde tedavi etmek önemlidir.
- Çatlaklar çok acıyorsa ve giysileriniz size sürtüyorsa, nemin çatlakları artırmasını veya enfeksiyon oluşturmasını da önleyecek göğüs pedleri kullanabilirsiniz.
- Cildi temiz ve kuru tutun. Günlük duş ve serum fizyolojik ile yıkama önerilir. Bölgeyi ıslak bırakmamak için areolaları ve göğüs uçlarını iyice kurulayın.
- Daha çabuk kuruması ve iyileşmesi için yarayı olabildiğince hava ile temas ettirmeye çalışın. Bunun için sürtünmeyi önleyen ve beslemeler arasında süzülen sütü toplayan göğüs kalkanları uygundur.
[products ids=”16820,16803,16794″]
Göğüs Ucu Çatlağını Yok Etmek İçin Kullanılması Gereken Ürünler
Göğüs ucu çatlağının tedavisi için bazı ürünleri deneyebilir ve bu sorun ile kolayca başa çıkabilirsiniz. Bu ürünler:
-
Göğüs Kalkanı
Emzirme döneminde sütün toplanmasına ve göğüs uçlarının korunmasına yardımcı olan, giysilerin altında göze çarpmayan bir üründür. En önemli özelliği de göğüs ucunun hava almasını sağlayarak, yaranın hızlı bir şekilde iyileşmesine olanak sağlamasıdır. Göğüs kalkanı, çatlamış ve tahriş olmuş göğüs uçlarını korur ve iyileşmeyi destekler. Kıyafetlerle beraber kullanılabilir ve kıyafetten belli olmaz. Göğüs kalkanlarının temizliği oldukça kolaydır. Göğüs kalkanını elde yıkayabileceğiniz gibi aynı zamanda bulaşık makinesinde de yıkatabilirsiniz. Üstelik bebeğin sağlığı için herhangi bir risk teşkil etmez. Çünkü BPA gibi zararlı bileşenler barındırmaz. Aradığınız göğüs kalkanlarına buradan ulaşabilirsiniz.
-
Göğüs Pedi
Göğüs pedleri sayesinde göğüsün ucu kuru kalır. Ayrıca göğüs pedi giysilerinizin üzerinden belli olmaz. Göğüs ucu çatlağı bulunan kadınların da ilk tercihlerinden biri olan göğüs pedi, tahrişi engeller. Bu da iyileşme sürecine optimal anlamda katkı sağlar. Aradığınız göğüs pedlerine buradan ulaşabilirsiniz.
-
Göğüs Ucu Çatlak Kremi
Göğüs ucu çatlayan ve hassaslaşan kadınlar için en iyi seçimlerden biri de şüphesiz ki göğüs ucu kremi olur. Meme uçlarındaki rahatsızlık hissini gideren bu kremler, göğüs ucunda koruyucu bir nem bariyeri meydana getirir. Böylece cildiniz emzirme sırasında rahat olur. Bebekler için zararlı bileşen içermeyen ve hatta emzirme öncesinde silinmesi gerekmeyen göğüs ucu kremlerinden tercih edebilirsiniz. Aradığınız göğüs ucu çatlağı kremlerine buradan ulaşabilirsiniz.
-
Silikon Göğüs Ucu Koruyucu
Ultra yumuşak dokusu ile silikon göğüs ucu koruyucu, göğüs ucunuzu en iyi şekilde korurken diğer yandan bebeğinizin sağlıklı bir şekilde beslenmesine destek olur. Göğüs ucunun boyutuna göre farklı türleri bulunan göğüs ucu koruyucu, çatlaklar iyileşene kadar bebeğinizi güvenle beslemenize yardımcıdır.
-
Göğüs Ucu Koruyucu Gümüş Kapak
Saf gümüşten imal edilen gümüş kapak, emziren ve hamile kişiler için özel olarak geliştirilmiştir. Sürtünmeye duyarlı ve hassas hale gelen göğüs uçlarının korunmasını destekler. Göğüs ucu koruyucu gümüş kapak sayesinde kolay bir emzirme dönemi elde etmeniz mümkündür.