Hamileler İçin En İyi Besinler

hamileler icin en iyi besinler scaled

Hamilelikte, annelerin en büyük korkuların biri hamilelik döneminde beslenmenin nasıl olması gerektiğidir. Hamilelikte protein eksikliğini ortadan kaldırmak için beyaz et ve kırmızı et , süt ürünleri, kuru baklagiller, balık, yumurta gibi besinleri tüketmeye önem vermek gerekir. Hamilelere belli bir diyet listesi dahilinde sevmeyecekleri gıdaları almaları gibi zorunlulukların konulması doğru olmamaktadır. Hamileler için diyet listesi çok gerekli durumlarda diyetisyenleri tarafından özel bir şekilde hazırlanıp uygulamaları için verilebilir. Hamilelik boyunca beslenmenin önemli olması kadar , hamilelik sürecinden önce de beslenme çok önemlidir, çünkü vücudun hamilelik için kendini hazır hale getirmesi de oldukça önemlidir. Yani hamilelik besin depolarının yeterince sağlam ve sağlıklı olması gerekmektedir. Çünkü hamilelikte bebek besinini, annenin besin depolarından sağlayacaktır. 

Hamilelikte alınacak kilo annenin ilk kilosuna bağlı olarak değişir. Hamilelikte anne normal kilosundaysa 20 gr protein, 500 mg kalsiyum (Ca) , 300 kalori ve 15-20 mg demir (fe) olarak günlük almaları gerekiyor. Dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de bol çeşitli besin gruplarından besinler tüketmektir, çünkü besin gruplarının işlevleri ve sağladıkları değerler farklılık gösterir. 

Besinlerin taze olması besin değeri için oldukça önemlidir. Ayrıca hamilelikte besin değeri taze olan besinlere göre daha düşük değerde olan konserve ve katkı maddeli gıdalar tüketilmemelidir.

gebelik uzmana sor

Hamilelik için gereken besin öğeleri;

  • Kalsiyum (Ca): Bir insan vücudu normal halde ihtiyaç duyduğu kalsiyuma hamileyken neredeyse iki katı kadar ihtiyaç duyar. Çünkü bebek kemik gelişimi için anne vücudundan kalsiyum alır. Kalsiyumun bulunduğu besinlere; süt, yoğurt ve yeşil sebzeler örnek olarak verilebilir.
  • Protein: Hamilelikte aşırı derecede protein eksikliği yaşanır. Bunu önlemek için kırmızı ve beyaz et, süt ve süt ürünleri, baklagiller gibi zengin kaynaklardan proteinler alınabilir.
  • C Vitamini: Demir emiliminde ve patojen mikroorganizmalara karşı bağışıklık kazandırmada ve daha birçok biyokimyasal olayda yardımcıdır. Hamilelik nedeniyle metabolizma hızı artmaktadır ve buna bağlı olarak da C vitamini ihtiyacı artar. Portakal, yeşil biber, limon, domates, karnabahar ve lahana gibi meyve ve sebzelerden temin edilebilir. Hamileler uzun süre beklemiş meyve ve sebze konservelerini değil taze olanları tüketmelidir.
  • Demir (Fe) : Hamilelikte 3 ile 4 ay sonrasında demir ilaçları kullanılmaya başlanmaktadır. Çünkü bu aylarlardan sonra demir eksikliğine bağlı anemi yani kansızlık oluşabilir.Hamilelikte ilk aylarda kusma ve mide bulantısı aşırı olduğu için demir takviyesi ilaçlar üçüncü aylardan sonra alınmaya başlanmalıdır. Eksikliğinde halsizlik, nefes darlığı, uyku isteği, çarpıntı tarzında şikayetler görülebilir, ayrıca erken doğum ve bebeğin gelişmemesi ya da ölü doğumlar da içeren sıkıntılar oluşabilir. Bunları azaltmak için, kırmızı ve beyaz et, yumurta, baklagiller gibi kan yapıcı gıdalar tüketilmelidir. Ek şekilde C vitamini takviyesi demir emilimine yardımcıdır.
  • Lifli Gıdalar: Hamilelikte oluşan kabızlık ve bağırsak tembelliğini önlemek için lifli gıdalar tüketmek son derece önemlidir. Çoğu sebze ve meyve lif bakımından oldukça zengindir. Buna örnek olarak, barbunya, kayısı bezelye, kuru üzüm ve ahududu gibi meyve ve sebzeleri verebiliriz.
  • Folik Asit : B9 vitamini şeklinde bebeğin merkezi sinir sistemi gelişimi için verilir. Bu vitamin hamileliğin ilk zamanlarında verilmelidir. Hamilelikte her gün alınmalıdır, çünkü vücutta depo edilemeyen bir vitamindir.  Taze ve yeşil sebzeler folik asit kaynağıdır.  Ispanak, fındık, karnabahar ve yer fıstığı örnek olarak verilebilir. Folik asit eksikliği olan ve hamileliği planlayan biri en az 3 ay öncesinden folik asit almaya başlamalıdır.

Hamilelikte nelerden uzak durmalıyız diye düşünürsek;  kafein içerikli sıvılardan, çay , kolalı içeceklerden uzak durulmalıdır. ‘Tein’ adlı bir madde içinde barındıran çay hamilelikte aşırı tüketilmesiyle demir eksikliğine yol açmaktadır. Benzer şekilde alkol tüketimi de bebeğe zarar verdiği için hamilelikte tüketilmemesi gerekmektedir.Ayrıca yüksek kalori alımı olmaması gerekir. Aksi takdirde aşırı kilo ile diyabetik hastalıklarr ve hipertansiyon, doğum zorluğu gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır.

Leave a Reply