Hamilelik Döneminde Enfeksiyon Neden Olur?

pregnancy and childbirth during infections pregna 2022 10 18 00 38 15 utc scaled

Bebeğin büyüme ve gelişme için her zamankinden çok daha fazla annesine ihtiyaç duyduğu gebelik dönemi hem anne hem de bebek için oldukça hassas bir dönemdir. Bebeklerin anne karnındaki gelişimlerinin özellikle ilk 3 ayında herhangi bir koruma mekanizmasına sahip olmadıkları için dışarıdan gelebilecek tüm tehlikelere karşı açık durumda oluyorlar. Bu sebeple anne adayına bu dönem içerisinde önemli bir görev düşüyor. Anne adayı kendisi ve bebeğinin sağlığı için tüm risklere karşı kendini koruması gereklidir. Özellikle de dışarıdan gelebilecek herhangi bir enfeksiyon beraberinde ciddi sorunlar doğurabilir. Bu enfeksiyonlara yakalanmamak için de bazı hususlara dikkat edilmesi gereklidir. Yazımızın devamında hamilelik süreci boyunca her zamankinden çok daha fazla dikkat etmeniz gereken hususlar hakkında sizlere tavsiyeler vereceğiz.

Unutulmamalıdır ki sağlıklı anne bebek için ilk olarak bilinçli ebeveyn gereklidir. Bu sebeple bilgiye doğru kaynaklar üzerinden ulaşmanız oldukça fazla önem arz etmektedir.gebelik uzmana sor

Hamilelikte Enfeksiyon Riskine Karşı Nelere Dikkat Edilmelidir?

Enfeksiyondan korunabilmek adına ilk olarak yapmanız gereken şey hijyeninize dikkat etmektedir. Bunun için de dikkat etmeniz gereken başlıkları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Su ve Sabunla Normalden Daha Fazla Temas Halinde Olun: Hamilelik süreci dışında da gün içerisinde hijyen açısından ellerimizi sık sık yıkamalıyız. Fakat hamilelik sürecinde dışarıda temas ettiğiniz yüzeylerdeki mikrop ve bakterilerin enfeksiyon bulaştırma olasılığı daha fazla olduğundan bu duruma ayrıca dikkat etmeli ve bol bol ellerinizi yıkamalısınız. Bunun yanında dışarıdan alınan et, tavuk, yumurta gibi ürünlerde bakterilerin daha fazla bulunabileceğini unutmamalı ve temizliklerinden ve hijyenlerinden emin olduktan sonra tüketmelisiniz.
  • İyi Pişmiş Etler Tüketmelisiniz: Hamilelik dışında et tercihinizi az pişmiş veya orta tercih etseniz de çiğ ette bakterinin daha fazla bulunduğunu unutmamalı ve bu riske karşı protein bakımından mutlaka tüketmeniz gereken kırmızı etlerin oldukça iyi pişmiş ve kanlı, pembemsi bir görüntüye sahip olmadığından emin olmalısınız.
  • Pastörize Edilmemiş Sütlere Dikkat: Dışarıda çiğ olarak satılan pastörize edilmemiş sütler veya bu sütlerden üretilmiş krema gibi ürünler anne ve bebeğe zararlı bakterilerin bulaşmasına sebep olabiliyor. Bu sebeple sağlığınız için pastörize olmuş ve zararlı bakterilerden arınmış sütleri tüketmelisiniz.
  • Kedi Kumuna Dokunmamalısınız: Eğer evinizde kedi besliyorsanız özellikle gebelik döneminde kedinizin kumunu değiştirmeyi başka birine bırakmalısınız. Kirli kedi kumunun içerisinde bulunan zararlı bakteriler sizin ve bebeğinizin sağlığı için tehlikeli olabilir.
  • Vahşi Kemirgen Hayvanlara Dikkat Etmelisiniz: Gebelik döneminiz öncesinde evinizde hamster gibi kemirgen bir hayvan besliyorsanız gebelik süreciniz boyunca evcil hayvanınızı başka bir eve teslim etmeniz gerekmektedir. Hamster gibi kemirgen hayvanlarda (LCMW) denilen bir virüs türü bulunabiliyor. Genellikle dışarıdaki vahşi kemirgen farelerden evde beslenen hamster türüne geçebilen bu virüs hayvanları da insanları da hasta edebilme etkisine sahiptir. Gebelik döneminizde özellikle bu kadar hassas olduğunuz bu dönem içerisinde bu tarz virüslerden daha fazla uzak durmalısınız.
  • Aşılarınızın Tam Olması Önemli: Kızamık, kızamıkçık, kabakulak gibi aşılarınızın gebeliğinizden en az bir ay öncesinde yapılmış olması oldukça önemlidir. Bunun yanında diğer enfeksiyonlara karşı önlem almanız açısından gerekli aşılar gebelik süresi boyunca, gebelik sonrasında da doktorunuzun takibi ile yapılabiliyor. Eğer daha öncesinden anne adayı Tdap (Tetanoz, difteri, asüller boğmaca) aşılarını yaptırmamış ise hamileliğinin 27-36. Haftaları arasında bu aşıları da yaptırabilmektedir.
  • Enfeksiyon Taşıyan Kişilerden Uzak Durmalısınız: Bu dönem içerisinde bebeğinizin de sizin de oldukça hassas olduğunuzu unutmamalı ve buna göre davranarak enfeksiyon taşıyan veya taşıma riski olan kişilerden ve alanlardan uzak durmanız yararınıza olacaktır.

Hamilelikte karşılaşabileceğiniz diğer problemler

Leave a Reply