Hamilelikte Cinsel İsteksizlik Neden Olur?

man kissing pregnant woman in empty flat 2022 12 16 22 30 00 utc scaled

Gebelik döneminde anne adayının yaşadığı hormonlarının artışı ile birlikte vücutlarındaki, psikolojilerindeki değişimler özellikle de ilk kez anne olan anne adayları için oldukça zorlayıcı olabilir. Bu dönem içerisinde anne adayı ani kilo alımlarını olsun farklı çevresindeki olayları olsun çok fazla düşündüğü için kendisini olumsuz etkileyebilir. Bunlarla birlikte ani duygu değişimleri ve ağlamalarda beraberinde görülmesi muhtemel durumlar arasında yer almaktadır.

Anne adayı, özellikle hamileliğin ilk aylarında yani daha alışma sürecinde olduğu dönemlerde bebeğine zarar geleceği düşüncesi ile cinsel ilişkiye de pek sıcak bakmayabilir ve bu durum kendisinde cinsel isteksizlik yaşanmasına sebebiyet verebilir. Bu durumun çoğu anne adayında yaşanan bir durum olduğu ve bu alışma süreci sonrasında geçecek geçici bir durum olduğunun bilinmesi oldukça önemlidir. Bu dönem içerisinde anne adayına en büyük desteği ise şüphesiz partneri vermeli ve sabırlı olmalıdır.

Yazımızın devamında hamilelik sürecinde yaşanan cinsel isteksizlik hakkında merak edilen detayları sizler ile paylaştık.

Hamilelik Döneminde Cinsel İsteksizlik Yaşamak Normal mi?

Hormonların yüksek artış gösterdiği bu dönem içerisinde çoğu anne adayı bu durum ile karşılaşabilmektedir. Hamilelik döneminde yaşanan cinsel isteksizliğin sizin içi geçici bir süreç olduğunu bilmek her iki taraf için de önem arz etmektedir. Anne adayının değişim gösteren hormonları sonucunda bebeğine gelecek en ufak zarara karşı korumacı bir tavır sergileyecektir. Cinsel ilişkinin de bebeğe zarar vereceğini düşünmesi anne adayını cinsel ilişkiden uzaklaştıracak ve cinsel isteksizlik yaşatabilecek bir durumdur. Fakat bu dönemde bilinmesi gereken en önemli husus şudur ki; Hamilelik sürecinde yaşanan cinsel ilişkiler bebeğe hiçbir şekilde zarar vermemektedir. Bu sebeple hamileliğin son 4 haftasına kadar cinsel ilişkinin yaşanabileceğini doktorlar söylemektedir. Son 4 haftasında cinsel ilişkinin yaşanmamasının doktorlar tarafından tavsiye edilmesinin sebebi ise erkeğin sıvısının içerisinde kasılmaları başlatabilecek bileşenlerin yer almasıdır. Bu durumu bilmek ve dışarıdan gelecek olan herhangi bir bilimsel dayanağı olmayan bilgilere kulak asmamak oldukça önemlidir.

Hamilelikte Yaşanan Cinsel İsteksizlik Ne Zaman Son Bulur?

Gebelik döneminde karşılaşılan anne adaylarındaki cinsel isteksizlik anne adayının hamilelik sürecine ve vücudundaki değişimleri alışması ile ilerleyen zamanlarda etkisini kaybetmeye başlayacaktır. Bu dönem içerisinde özellikle de partnerlerin birbirine sabır ve anlayış göstermeleri oldukça önemlidir. Psikolojik olarak oldukça hassas olunan bu dönem içerisinde baba adayının yapabileceği en iyi yardım anne adayının daima yanında olduğunu göstermek ve bu süreç içerisinde onu herhangi bir ilişkiye zorlamamak olacaktır. Bu durum her iki taraf için de olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Ayrıca hamilelik döneminde yaşanacak cinsel ilişkilerde de anne adayının herhangi bir olumsuzluk hissetmesi durumunda partnerinin anlayışla karşılaması bu dönem içerisinde partneriz ile olan iletişiminizi de olumlu etkileyecektir.

gebelik uzmana sor

Hangi Durumlarda Cinsel İlişkiden Uzak Durulmalıdır?

Özellikle hamileliğinizin ilk 3 ayı içerisinde riskli bir hamilelik süreci geçiriyor ve düşük riski ile karşı karşıya kaldığınız bir durum söz konusu ise doktorunuz size büyük olasılıkla cinsel ilişkiyi yasaklayabilir. Bunun yanında bu durumun yalnızca 3 ay değil hamilelik süreciniz boyunca riskin devam etmesi halinde de cinsel ilişkiden uzak durulması gereklidir.

Bu sebeple en doğru bilgiyi almanız açısından bu konuda da doktorunuza danışabilir ve sizin için uygun olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Sizin açınızdan herhangi olumsuz bir durumun bulunmadığı ve cinsel ilişki yaşamanız için bir engelin olmadığını bizzat doktorunuzdan duymak hamilelik sürecinde yaşayabileceğiniz cinsel isteksizlik sorununuza da yardımcı olacaktır. Bu durumun hormonlarınızdan kaynaklı psikolojik bir durum olduğunu bilmek ve sabırlı olmak oldukça önemlidir.

Leave a Reply