Hamilelik sürecinde artan hormonlar ve bebeğinizin aylar içerisinde gelişim göstermesi ile birlikte fazla kilo alımı, vücudunuzun belli sebeplerden ötürü su tutması sebebi ile el ve ayaklarda şişmeler yani ödem gibi sorunlar ile karşılaşabilme ihtimaliniz muhtemeldir. Bu dönem içerisinde kimi gebenin yakınları gebeyi özellikle hareketsiz bir yaşam biçimine yönlendirirler. Tamamen hareketsiz daima yatarak geçen hamilelik sürecini sağlıklı bir süreç olarak adlandırmamız mümkün değildir. Hamilelik döneminde yapılan doğru ve yerinde egzersizler vücudun zorlanacağı doğum olayı için de vücuda dayanıklılık kazandırmakta ve doğumun daha kolay geçmesini sağlamaktadır. Bu sebeple gebelik döneminde doktorunuz önermemişse yani herhangi bir düşük tehlikesi gibi bir durumunuz söz konusu değilse hamilelikte hareketsizlik değil bilinçli hareket etmek önemlidir.
Doğru ve bilinçli hareketler hamilelik sürecinizde konforunuzu olumsuz etkileyecek birçok faktörü ortadan kaldıracak ve bu tarz sorunları en az seviyede yaşamanıza yardımcı olacaktır. Hayatımızın her yerinde bizlere sağlık ve dinçlik kazandıran spor, hamilelik döneminizde de doğru bir şekilde yapılırsa en yakın dostunuz olacaktır.
Yazımızın devamında Hamilelik sürecinde yapılan egzersizlerin faydaları, nasıl yapılmalıdır, nelere dikkat edilmelidir? Gibi soruları sizler için cevapladık.
Hamilelikte Yapılan Egzersizin Faydaları
Hamilelik sürecinde düzenli ve bilinçli olarak yapılan egzersizlerin sizlere birçok yararı olacaktır. Bu faydaları sizlere şu şekilde sıralayabiliriz:
- Hamilelik döneminde düzenli egzersiz yapan anne adaylarının yapmayanlara göre 7 kilo daha az aldığı bilinmektedir. Bu dönem içerisinde yapacağınız düzenli egzersizler kilo sorunları ile baş etmenizde yardımcı olacaktır.
- Spor ve egzersizler psikolojik olarak bizleri daha iyi etkileyerek aynaya baktığımızda kendimiz ile barışık olmamızı sağlar. Psikolojik olarak oldukça hassas olduğunuz bu dönemde spor ve egzersizler sizlere büyük fayda sağlayacaktır.
- Bebeğinizin hızlıca kilo almaya başladığı ve geliştiği son dönemlerde özellikle karşılaşabileceğiniz ayak ve bacaklarda ödeme bağlı olarak şişmeleri de düzenli hareket etme ve egzersiz sonucunda engelleyebilmeniz mümkündür. Hem görünüm açısından sizlere fayda sağlayacak hem de bu dönem içerisinde yaşamanız muhtemel olan bacak ağrılarını hafifletecek olan egzersizleri aksatmadan yapmanızı tavsiye ederiz.
- Hormonların artış gösterdiği gebelik döneminde sıklıkla karşılaşılan durumlar arasında yer alan kabızlık sorunları için de birebir olan egzersiz ve sporlar hayatınızı oldukça kolaylaştıracaktır.
Hamilelikte Egzersiz Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Hamilelik döneminde yapacağınız egzersizler için ilk önce dikkat etmeniz gereken husus daha öncesinden spor geçmişinizin olup olmadığıdır. Eğer daha öncesinde yani gebelik dönemi öncesinde düzenli egzersiz yapmıyorsanız gebelik döneminizde seçeceğiniz egzersizleri de sizi fazla yormayacak başlangıç seviyesinde olmasına özen göstermelisiniz.
- Bu dönem içerisinde yapacağınız egzersizleri için profesyonel bilgili kişilerden yardım almanız oldukça faydalı olacaktır.
- Ağırlık kaldırma gibi egzersizlerin yerine gün içerisinde yapacağınız kısa tempolu yürüyüşler sizler için daha uygun olacaktır.
- Bebeğinizin kilo alımının hızlandığı dönemlerde bel ve sırt ağrıları sizleri oldukça zorlayabilir. Bu dönemlerde bir uzmana danışarak yapacağınız omurga egzersizleri sizlerin kurtarıcısı olacaktır.
Hamilelik Döneminde Hangi Egzersizler Uygundur?
Hamilelik döneminde özellikle 3-6 ay arasında kısa ve düzenli yürüyüşler, yoga, pilates gibi egzersizler önerilen ve sizlere yarar sağlayabilecek egzersizler arasında yer almaktadır. Bu tarz egzersizleri yaparken en çok dikkat edilmesi gereken husus anne adayının fazla zorlanmaması ve yorulmamasıdır. Bu hususa dikkat edilmesi gerekmektedir.
Suda yapacağınız egzersizlerde suyun kaldırma kuvvetinden yararlanacağınız için fazla yorulmadan iyi sonuçlar alabilirsiniz. Bu egzersizleri yapacağınız suyun temizlik ve hijyeninden emin olup kayma düşme gibi riskleri önlemeniz elbette oldukça önemlidir.