Hamilelik ve Nefes Darlığı

pregnant woman in lotus posture 2021 08 27 09 41 01 utc scaled

Gebelik döneminin ilk aylarında sık rastlanılmasa da doğuma yaklaşıldıkça anne adayında nefes açlığı gibi durumlar ortaya çıkar. Bu hissi anne adayları genelde alınan nefesin yetmemesi, tıkanıyormuş veya nefesi daralıyormuş şeklinde tarif eder. 2. trimesterde yaşanmaya başlayan ve 3. trimesterinde daha sık görülmeye başlanan nefes darlıklarının önemli nedenlerinden birisi rahmin, karın ve göğüs boşluklarını birbirinden ayıran diyafram kasını yukarı doğru iterek sıkıştırmasıdır.

Nefes darlığı çok fazla efor harcamaya gerek olmayan birkaç basamak merdiven çıkmak, kısa bir mesafe yürümek gibi hafif fiziksel aktivitelerde bile ortaya çıkabilir. Anne adayı nabız yükselmesi, nefes darlığı veya nefes nefese kalma gibi sorunlar yaşasa da anne karnında bulunan bebek bu durumdan etkilenmeyebilir. Çünkü bebek plasenta sayesinde oksijen ihtiyacını karşılamaya devam eder.

Nefes Darlığını Ortaya Çıkarabilecek Durumlar

Hamilelik dönemi devam ederken vücut daha fazla oksijen seviyesine ihtiyaç duyar. Vücut bu oksijen ihtiyacını karşılamak için birçok yola başvurur ve yaşanılan bu duruma adaptasyon sağlamaya çalışır. Bu süreçte ortaya çıkan nefes darlıklarının birkaç temel nedeni bulunur. Bunlar,

  • Değişen anatomik yapı ile rahmin diyafram kasına baskı yapması temel sebeplerden birisi olabilir.
  • İri bir bebek veya çoğul gebeliklerde nefes darlığına sebep olabilmektedir.
  • Rahim içinde bulunan amniyon sıvısının fazla olması da kimi zaman nefes darlıklarını ortaya çıkarabilmektedir.
  • Hormonlardaki yükselme özellikle progesteron hormonunda yaşanılan yükselme ilk olarak akciğerleri etkiler. Bu etki ile beyinde bulunan solunum merkezi uyarılır ve her bir dakikaya karşılık gelen nefes sayısında artış gözlemlenebilir.

gebelik uzmana sor

Nefes Darlığı Çeken Anne Adayları Neler Yapabilir?

Hamilelik döneminin son aylarında ortaya çıkan nefes darlığı birçok uzman tarafından normal bir süreç olarak kabul edilmektedir. Hamilelik dönemi normal yaşantımızdan daha hassas zaman dilimleri olduğu için yaşadığınız sıkıntıları ve problemleri mutlaka doktorunuzla paylaşarak yönlendirmelerine uyum sağlamanızı tavsiye ederiz. Bizler de anne adayları için doğuma yaklaşılan bu zamanları için nefes darlığı yaşadıklarında onları rahatlatacak birkaç öneri hazırladık.

  • Vücudunuzun günlük su ihtiyacınızı karşılamaya özen gösterebilirsiniz. Özellikle çoğul gebelik yaşanılıyorsa uzmanlar bol sıvı tüketimine ekstra önem verilmesi gerektiğini belirtir.
  • Hamilelikte nefes darlığı yaşadığınız zamanlar nefes egzersizleri yaparak vücudunuza daha fazla oksijen gitmesini sağlayabilirsiniz.
  • Çok fazla terlemek vücudunuzun oksijen kaybetmesine neden olabilir.
  • Hamileliğiniz esnasında karın çevrenizi çok fazla sıkan kıyafetler yerine daha bol sizi rahat ettirecek kıyafet seçimleri yapabilirsiniz. Çünkü dar kıyafetler göğüs bölgenizde baskı oluşturarak nefes darlığı çekmenize neden olabilir.
  • Kişinin duruş şekli de nefes alma biçimi üzerinde son derece etkilidir. Normal yaşantımızda da dikkat etmemiz gereken bir diğer hususta omurgamızın dik olduğundan emin olmak olabilir.
  • İşlerinizi yaparken sık sık küçük aralar vermeniz vücudunuzun rahatlamasına yardımcı olarak nefes darlığı yaşama ihtimalinizi azaltacaktır.
  • Belirli aralıklarla oturma veya yatma pozisyonunuzu değiştirmeniz daha rahat nefes almanıza yardımcı olabilir.
  • Hamileliğiniz devam ederken bir danışman yardımıyla hafif egzersizler yapmanız da sizi rahatlatabilir.
  • Uyurken başınızın altına alacağınız ekstra bir yastık ile omurganızın yatar vaziyette de dik olmasını sağlayabilirsiniz. Böylece sizi uykunuzdan uyandıran nefes darlığını bir nebze de olsa hafifletebilirsiniz.
  • Doktorunuzun teşhisi ile kandaki demir miktarı azalmış ise demir açısından zengin bir diyet programı takip edebilirsiniz.
  • Doğum öncesinde yapılan düzenli yoga ve nefes egzersizleri nefes darlığı şikayetlerinin azalmasına yardımcı olacaktır.

Hatırlatmak isteriz ki, Covid-19 döneminde doktorunuza veya danışmanınıza başvurmanız gereken durumlarda maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak kendinizin ve bebeğinizin sağlığı başta olmak üzere çevrenizdeki diğer insanlarında sağlıklarını korumuş olursunuz.

Leave a Reply