Hamilelik maratonunda ailenin bir parçası olan evcil hayvan bakımının doğru olup olmadığı ebeveynlerin merak ettiği konuların başında gelir. Evde bulunan kedi, köpek, kuş veya evcil hayvanların anne ya da karnındaki bebeğe zararı dokunur mu?
Hayvanların insanlarla olan iyi ilişkileri ve sağladıkları faydalar herkes tarafından bilinir. Yakınlaşma esnasında hayvanlar insanlara bazı hastalıklar bulaştırabilir. Mikropların kirli su veya yiyeceklerden geçme ihtimalinin hayvanlardan geçme ihtimalinden daha yüksek olduğu unutulmamalıdır!
Hamilelik ve Evcil Hayvanlar
Evcil hayvanlarla aynı hayatı paylaşırken bulaşıcı hastalıklara karşı nasıl korunacağı hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Hamilelik boyunca vahşi hayvanlardan korunmak önemlidir. Aşı ve kontrolleri düzenli olarak yapılamayan kedi ve köpek tırmalaması ya da ısırmasından;
- Tetanos
- Yara enfeksiyonu
- Toksoplazma veya
- Kuduz bulaşabilirken
- Evde nadiren de olsa beslenen kaplumbağa, kurbağa, kertenkele, iguana ve diğer sürüngenlerden salmonella bakterisi bulaşabilir.
Kuşun sağlıklı olması halinde kendisine ya da kafesine dokunmak bir sorun teşkil etmez. Yine de kafes temizliği anne adayı tarafından yapılmamalıdır.
Hamilelikte Köpek Beslenir mi?
Hamilelikte köpek beslemekle ilgili en doğru tavsiye gebeliği takip eden hekimden alınmalıdır. Sevimli dostundan vazgeçmek istemeyen anne adayları yaşayacakları zorlukları biraz yardım ve teknik bilgilerle kolay bir şekilde atlatabilirler.
- Aşı ve kontrollerin düzenli olarak yapılması
- Varsa köpeğin ısırma alışkanlığının terbiye edilmesi
- Anne adayının karnına sıçrama gibi hareketlerden korunması
- Dışarıdan eve herhangi bir hastalık taşınmaması için sokakla temasın kesilmesi
- Çiğ etle beslenme düzeninin kuru mamayla değiştirilmesi son derece önemlidir.
Baba adayının köpekle daha çok zaman geçirmesi ve sevimli dostu evdeki değişikliklere hazırlaması son derece önemlidir.
Hamilelikte Kedi Beslenir mi?
Hamilelikte kedi beslemekle ilgili en doğru tavsiye gebeliği takip eden hekimden alınmalıdır. Bebek beklenen evde kedi yaşıyorsa olabilecek en büyük sorun toksoplazma riskidir. Kedilerin dışkılarıyla salgıladıkları bir enfeksiyon olan tokoplazmaya karşı bağışıklık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Hamilelik süresince;
- Kedi kumunu başka birinin temizlemesi
- Kedinin sokak kedileriyle temasının kesilmesi
- Kedinin az pişmiş etle beslenmemesi önerilir.
Teknik detayları öğrenerek kurallara uygun bir yaşam sürmek anne adayını ve bebeğini olası risklere karşı korur.
Hamilelikte Kemirgen Beslenir mi?
Hamilelikte kemirgen hayvan beslemekle ilgili en doğru tavsiye gebeliği takip eden hekimden alınmalıdır. Son derece hayati öneme sahip lenfositik koriomeningitis virüsü kemirgen idrarı, dışkısı ya da tükürüğüyle temas eden kişilere bulaşabilir. Bu virüs anne adayının düşük yapmasına ya da erken doğuma neden olabilir.
Hamilelikte Kuş Beslenir mi?
Hamilelikte kuş beslemekle ilgili en doğru tavsiye gebeliği takip eden hekimden alınmalıdır. Buna rağmen kuşların enfeksiyon taşıma riskinin son derece düşük olduğu bilinmelidir. Beslenen kuşun güvercin ya da yabani bir tür olması halinde mantar enfeksiyonuna karşı kafes temizliği yapıldıktan sonra eller mutlaka sabunlu suyla yıkanmalıdır.
Astım ve Alerji Problemleri
Evde evcil hayvan bakımı dendiğinde akla ilk olarak kediler ve köpekler gelir. Astım ve alerji problemlerini tetikleyen evde evcil hayvan bakımı hamilelikte sorun olabilir. Yaptırılacak basit bir testle olası sorunlar öncesinde aşı tedavisiyle önlem alınabilir.
Kedilerden insana bulaşan en önemli hastalık toksoplazmadır. Bir parazitin yol açtığı enfeksiyon anne adayının ve bebeğinin sağlığı için tehlike oluşturur. Düşük, erken doğum veya kusurlu doğuma neden olabilecek sorun öncesinde test yaptırılarak gerekli önlemler alınabilir.
Köpeklerde Kist
Köpeklerden insana bulaşabilen iki enfeksiyon bulunur. Bunlar; hidatik kist ve kuduzdur. Akciğerden karaciğere, beyinden pelvise kadar farklı yerlerde probleme yol açan kist gebelikte ilave risk oluşturmaz. Hamilelikte köpeği aşıları ve düzenli kontrolleri asla ihmal edilmemelidir.
Kedi Kumuyla Temas Etmeyin!
Hamilelikte kedi kumuyla temas edilmemelidir. Hayvanın dışkısıyla ne kadar az temas kurulursa o kadar iyidir. Mecbur kalınması halinde mutlaka eldiven kullanılmalıdır. 40 haftalık süreçte evcil kedi ve köpekle el temasında bulunan anne adaylarının ellerini ağızlarına götürmeden önce mutlaka yıkaması önerilir. Hamilelik kedi bakımına kısa bir mola vermek için ideal zamandır.
Bebek ve Evcil Hayvan Tanışması Ne Zaman Yapılır?
Evcil hayvanınız ve bebeğiniz dost olarak büyüsün istiyorsanız doğum öncesinde basit uygulamalarla hayatı kolaylaştırabilirsiniz.
- Doğumdan hemen önce bebek yağı, bebek kremi gibi ürünleri kullanarak evcil hayvanın bebeğin kokusuna alışması kolaylaştırılabilir.
- Bebek eve gelmeden battaniyesi evcil dosta koklatılarak erken tanışma sağlanabilir.
- Evcil hayvanın bebekten kaçması halinde anlayışlı olmalı ve yeterli zaman tanınmalıdır.
- Emeklemeye ve adım atmaya başlayan bebeklerle birlikte evcil hayvan beslenmesi yapılabilir.
Bebek ve evcil hayvanın tanışmasının ardından küçük kıskançlık krizleri yaşanması son derece doğaldır. Bu süreçte görülen hayvan tepkileri arasında; mama yememek, tuvaletini farklı bir yere yapmak, hırlamak, pençeleme ve tırnak çıkartma hareketi yapmak sayılabilir. Bu durumda ebeveynin ihtiyaç duyması halinde evcil hayvan ev içinde bir müddet tasmayla dolaştırılabilir.
Evde Evcil Hayvan ve Çocuk Sağlığı
Evcil hayvanların dışarı çıkması ve sokak hayvanlarıyla temas halinde olması genç annelerin aklına sorular gelmesine neden olur. Yapılan tüm klinik çalışmalar evcil hayvanlarla erken temas eden bebeklerin gayet sağlıklı olduğunu ortaya koymuştur.
- Kedi ve köpeklerin taşıdıkları bakteri türlerine erken yaşta maruz kalanlarda bağışıklık kuvvetli olacaktır.
Aşıları düzenli olarak yaptırılan ve bakımları aksatılmayan evcil hayvanlarla yaşayan çocuklar hayata hazırlanır ve bağışıklık sistemleri güçlenir.
Evcil Hayvan Olan Evde Yaşayan Bebeklerde Alerji Riski
Anne ve babada alerji olması halinde bebekte alerji görülme riski %70 seviyesindedir. Bu nedenle evde evcil hayvan olması bebekte alerji görüleceği anlamına gelmez. Bebeğin bağışıklık sistemi ne kadar güçlüyse yeni ev arkadaşıyla o oranda sağlıklı iletişim kurabilir.
Bebeklerde evcil hayvana bağlı olarak alerji görülmemesi için beslenme planında probiyotik ve probiyotik içeren besinlere daha fazla yer verilmelidir. Bebeğin gelişimine uygun takviye hekim ve eczacılar tarafından verilebilir.