Hamilelikte Gaz ve Şişkinliğe Ne İyi Gelir?

Hamilelikte pek çok anne adayının karşılaştığı şişkinlik farklı nedenlere bağlı ortaya çıkar. Hormonal ve fizyolojik değişimler başta olmak üzere hamilelikte şişkinlik nedenleri anneden anneye değişiklik gösterir.

  • Şişkinlik genellikle ciddi bir sağlık sorununun habercisi sayılmaz.

Giderek büyüyen karın vücutta gaz artışına neden olurken bu da şişkinlik hissi yaratır. Özellikle hamileliğin ilk haftalarında mide bulantısı ve kusmaya eşlik eden şişkinlik anne adayına zor zamanlar yaşatır.

Hamilelikte Şişkinlik Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Alınan kilolar, gaz, kabızlık ve rahmin büyümesi hamilelikte şişkinlik nedenleri arasında sayılabilir. Alınan gıdaların sindirim kanalından geçişi yavaşladıkça ağrı ve şişkinlik sorunu ortaya çıkar. Hamilelikte şişkinlik belirtileri arasında;

  1. Karın ağrısı
  2. Geğirme
  3. Kramplar
  4. Hazımsızlık
  5. Şişkinlik ve
  6. Gaz çıkarma sayılabilir.

Şişkinlik genel olarak hafif belirtiler verse de bazı anne adaylarında karından sırta yayılan ve göğüs bölgesini de etkisi altına alan orta dereceli ağrılara neden olabilir. Anne adayları hamilelikte şişkinliğe ne iyi gelir sorusunun cevabı için hekimlerine başvurmalıdır.

Hamilelikte yaşanan fiziksel değişiklikler dışarıdan bakanlar için son derece sevimli görünse de aynı şey anne adayı için geçerli değildir. Tat ve koku alma duygularından yeme içme alışkanlıklarına kadar pek çok şeyde değişime neden olan hamilelik sindirim sistem kaynaklı sorunların da en temel sebebidir. 

Hamilelikte Gaz Sancısı Nasıl Geçer?

Gaz sancısını hafifletmek ve geçirmek için alınması gereken ilk önlem beslenme düzeninde değişiklik yapmaktır. Hatalı beslenme alışkanlıkları mevcut durumun daha zorlaşmasına neden olabilir. Hamilelikte;

  • Küçük öğünlerle beslenmek
  • Hızlı yemekten kaçınmak
  • Günde en az 3 litre su içmek sindirimi düzenlerken kas kramplarının ortadan kalkmasında da etkilidir.

Egzersiz ve hareketli bir yaşam da gaz ve şişkinlik şikâyetlerini azaltır. Yiyeceklerin hızlı tüketilmesi midede hava kabarcıklarının oluşmasına neden olur. İyi çiğnenmeden yutulan besinler kolay sindirilemez. Aşırı gaza neden olduğu bilinen yiyecekler arasında;

  • Kızarmış besinler
  • Yağlar ve soslar
  • Süt ve süt ürünleri
  • Yapay tatlandırıcılar
  • Kepekli tahıllar
  • İşlenmiş gıdalar
  • Gazlı içecekler
  • Yeşil soğan, enginar, pırasa, elma
  • Fasulye, lahana ve bakla sayılabilir.

Früktoz ve rafinoz içerikli besinler gaz oluşumunu tetikler. Kişinin kendine gaz yapan yiyecek ve içecekleri bilmesi ve beslenme planında bu ürünlere daha az yer vermesi gaz kaynaklı sıkıntıları en aza indirir. Mide ve bağırsakta dolaşarak rahatsızlık veren gazın tedavisi için gebeliği takip eden hekimin ilaç reçete etmesi mümkündür. 

Hamilelikte Yaşanan Sindirim Sistemi Kaynaklı Sorunlar

Sindirim sisteminde yaşanan değişiklikler gebeliğin ilk haftasından itibaren kendini belli eder. Mide ve bağırsak düzeninin bozulmasıyla ortaya can sıkıcı sağlık sorunları çıkar. Bunlar arasında en sık görülenler şu şekilde listelenebilir.

  • Kabızlık

Değişen hormon seviyeleri kabızlığa neden olur. Gevşeyen bağırsaklar ve mide, rahmin büyümesiyle ince ve kalın bağırsaklara uygulanan baskı önce sindirim sisteminin yavaşlamasına bu da kabızlığa neden olur. Bol sıvı alımı ve lifli gıda tüketiminin artmasıyla hamilelikte kabızlık sorununun etkileri azaltılabilir.

  • Hemoroit

Hormonal değişimin sindirim sistemine yaptığı baskının bir diğer sonucu hemoroittir. Doku zayıflamasına neden olan hastalık hekim kontrolünde tedavi edilmelidir.

  • Şişkinlik ve gaz

Bağırsak ve mide hareketleri yavaşlayınca gaz, şişkinlik, hazımsızlık ve kabızlık görülür. Uzman kontrolünde beslenme planında yapılacak önemli değişikliklerle şişkinlik ve gaza bağlı rahatsızlıklar azaltılabilir.

  • İshal

Kabızlık ne kadar zorsa ishal de aynı şekilde zor ve önemlidir. Vücudun savunma mekanizması olarak ortaya çıkan ishal riskini artıran faktörler arasında; son tüketim tarihi yaklaşmış besinleri tüketmek, arıtılmamış su içmek, çok fazla meyve yemek ve diyabet sayılabilir. 

  • Reflü

Reflü kaynaklı şikâyetler pek çok anne adayının kâbusudur. Midede bulunan ve eski hızlıyla hazmedilemeyen yiyecekler bazen yemek borusuna kaçar. Mide yanması ve ağza acı su gelmesi en tipik reflü belirtileri arasında sayılabilir. Özellikle hamileliğin ilk üç ayında çok sık karşılaşılan sorun ilerleyen dönemde etkinliğini azaltır ve doğumdan sonra kendiliğinden kaybolur.

Hamilelikte Sindirim Sistemi Kaynaklı Sorunlara Ne İyi Gelir?

Rahmin mide ve bağırsaklar üzerindeki baskısıyla ortaya çıkan sindirim sistemi kaynaklı sorunlarda;

  • Sıvı alımı azaltılmamalı
  • Mideyi rahatsız eden yiyeceklerden uzak durulmalı
  • Aşırı baharatlı, yağlı ve soslu gıdalardan kaçınmalı
  • Alkol ve sigara kesinlikle kullanılmamalı ve
  • Kafein tüketimi mutlaka sınırlandırılmalıdır.

Hareketsiz bir yaşam pek çok sağlık sorununa yol açabileceği gibi sindirim sistemi kaynaklı sorunlara da neden olur. Bu sorunları gidermek için beslenme planındaki değişikliklere ek olarak hekim onayıyla bir egzersiz programına dâhil olunabilir.  

Hamilelikte Gaz Sancısından Korunmak Mümkün mü?

Beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzında yapılacak her değişim anne adayını gaz sorunlarından korur. Uzun süren hareketsizlik gaza bağlı sıkıntıların daha yoğun görülmesi için ideal zemini hazırlar. 

  • Ana öğünlerden hemen sonra ve açık havada yapılacak düzenli yürüyüşler anne adayının şişkinliğini alırken aynı zamanda mental olarak rahatlamasını sağlar. 
  • Azalan stres seviyesi daha az sindirim sistemi sorununun yaşanmasına yardımcıdır.

Dar kıyafet tercih etmek sindirim sorunlarına neden olurken gaz sancılarının ve şişkinliğin artmasına yol açar. Anne adayının özellikle yemek saatlerinde bol kıyafetler giymesi tavsiye edilir. 

  • Gaz akışının rahat olması için ılık duş almak, mide, karın ve bağırsak bölgesini sıcak tutmak semptomların azalmasına yardımcı olur.

Yemekten hemen sonra yatar pozisyona geçmek gaz oluşumunu artırabileceği için oturur pozisyonda zaman geçirmek gazı azaltacaktır.

Hamilelikte Şişkinlik Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelikte şişkinliğe ne iyi gelir ve hamilelikte şişkinlik bebeğe zarar verir mi sorularının cevapları anne adayları için son derece önemlidir. Hamilelikte asla tüketilmemesi gerekenlere özen göstererek ve hareketliliği devam ettirerek gaza bağlı sorunlar azaltılabilir.

Gaz sancısı bebeği değil anne adayını rahatsız eder. Alışık olunan gaz sancısına vajinal kanama, rahimde kasılma, yüksek ateş, vajinal akıntı, kanlı ishal veya lekelenme gibi semptomların eklenmesi halinde zaman kaybedilmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. 

 

Leave a Reply