Hamilelikte Kaşıntıya Ne İyi Gelir?

Hamilelik, kadın hayatının en özel dönemidir. Daha önce yaşamadıkları pek çok farklı durumla karşılaşan anne adayları, bebeklerinin sağlığı konusunda endişe yaşar. Genellikle keyifli geçen süreçte kimi zaman sıkıntılı durumlar yaşanabilir. Hamilelikte sık karşılaşılan sorunlardan birisi kaşıntıdır. 

Genellikle beklenen fizyolojik bir sıkıntı olan kaşıntı, önemli hastalıkların belirtisi olabilir. Kilo alımı, büyüyen karın, halsizlik, bulantı, kusma, memelerde hassasiyet gibi yeni durumlara eklenen hamile kadının kaşıntısına ne iyi gelir sorusunun cevabı kaşıntının yeri ve şiddetine göre değişebilir.

Hamilelikte Kaşıntı

Hamilelikte kaşıntı genellikle vajina ve cilt geneli olmak üzere hemen her yerde görülebilir. Yapılan araştırmalar her 5 anne adayının en az 1’inde gebelik kaşıntısı görüldüğünü ortaya koymuştur. Sebep genellikle değişen hormonlardır. 

Süreç içinde dönemsel olarak ortaya çıkan hafif kaşıntılar her ne kadar normal karşılansa da sıklık ve şiddeti artan kaşıntılar endişe vericidir. Hem anne adayı hem de bebek için çeşitli riskler taşıyan hamilelikte kaşıntı çoğul ve 35 yaş üzeri gebeliklerde daha sık görülür. Karında yaşanan şişme ve gerginliğin yarattığı kaşıntı çok sık rastlanan bir türdür. 

Hamilelikte Kaşıntının Nedenleri

Hamileliğin başından itibaren cilt kuruluğu ve pullanma görülmesi doğaldır. İlk üç ayda en üst seviyeye ulaşan progesteron hormonunun etkisi doğuma kadar sürebilir. Kaşıntı yayılıyor, şiddeti artıyor ve günlük hayatı zora sokuyorsa mutlaka hekime danışılmalıdır. Sürekli gerilen ciltte karıncalanmayla başlayan kaşınma şikâyetleri, gebelik çatlağına neden olabilir. 

Fazla çalışan ter bezleri de cildin nemli ve ıslak kalmasından sorumludur. Kasık ve kıvrımlarda çok sık görülen terlemeye bağlı kaşıntı mantar oluşumuna sebebiyet verebilir. Anüs bölgesine yerleşen parazitler de kaşıntı nedenidir. Hassas cilde sahip anne adaylarında deterjan, duş jeli, şampuan, parfüm ve aşırı sıcak banyo kaşıntıyı tetikleyebilir. Hamilelikte kaşıntı nedenleri arasında;

  • Hormonal değişiklikler
  • Viral hepatitler
  • Deri çatlakları
  • Besin alerjisi
  • Cilt hastalıkları
  • İlaç kullanımı
  • Sedef ve
  • Egzama sayılabilir.

Kaşıntı bölgesine göre kaşıntı nedeni belirlenebilir. Ancak göbek, bel ve memeler en çok sorun yaşanan bölgeler arasında sayılabilir.

Hamilelikte Cilt Kaşıntısı

Hamileliğin herhangi bir döneminde cilt kaşıntısı yaşanması doğaldır. Karında yaşanan kaşıntının sebebi esnemeye bağlı olan kuruluktur. Kızarıklığın eşlik ettiği cilt kaşıntısı göğüsleri kalça ve üst kolları etkisi altına alır. Çatlak oluşan cildin daha fazla kaşınacağı unutulmamalıdır!

Hamilelikte cilt kaşıntısının hafiflemesi için; sağlıklı beslenme, yeterli sıvı alımı ve egzersiz önerilir. Cilt tipine uygun nemlendiriciler ve pH nötr ürünler kullanılarak kaşıntının günlük hayatı olumsuz etkilememesi sağlanabilir.

Hamilelikte Göğüs Kaşıntısı

Ciltte genişleyen, esneyen ve kuruyan bölgelerde kaşıntı görülmesi normaldir. İlk trimesterden sonra memelerde yağ birikimi ve süt bezlerinin artışı bebeği beslemeye hazırlarken anne adayını da kaşıntıya mahkûm eder. Hamilelikte göğüs kaşıntısı meme uçlarında da görülebilir.

Hamilelikte göğüs kaşıntısının hafiflemesi için; ılık duş ve duş sonrası meme bakımı için nemlendirici kullanımı düzenli olarak genişleyen, esneyen ve kuruyan bölgeyi rahatlatacaktır.

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı

Hamilelik ilerledikçe üretra etrafında yaşanan vajinal kaşıntı, yanma ve ağrıya neden olabilir. Bu semptomların tamamı doğumla birlikte yok olur. Hamilelikte vajinal kaşıntının en önemli nedeni mantarlardır. Endişeye gerek duyulmaması gereken mantar tedavisi hekim tarafından kolay ve güvenli bir şekilde planlanır.

Hamilelikte vajinal kaşıntının hafiflemesi için; bölgenin pH nötr ürünlerle temizlenmesi önerilir. Umumi tuvaletler, sıcak su banyosu veya sentetik iç çamaşır kullanımı vajinal mantarı tetikleyebilir.

Hamilelikte Anal Kaşıntı

Hamilelikte anal kaşıntı en sıkıntılı durumlardan biridir. Anne adayının kontrolü dışındaki hormonal değişim anal kaşıntının en temel nedenidir. Hamilelikte sık görülen ve kaşıntıya neden olan bir başka nedense hemoroittir. Anüs ve rektumda kan damarlarının şişmesi sonucu oluşan sağlık sorunu kabızlıkla iyice kötüleşir. Tıbbi tedavi önerisi mutlaka hekim tarafından planlanmalıdır.  

Hamilelikte anal kaşıntının hafiflemesi için; bölgenin hijyeni son derece önemlidir. Çok fazla oturmak ve yetersiz sıvı alımı yaşanması muhtemel sorunların şiddetini artırır. İç çamaşırı temizliğine ve pamuklu ürün kullanımına özen gösterilmelidir.

Hamilelikte Kaşıntıya Ne İyi Gelir?

Hamile kadının kaşıntısına ne iyi gelir sorusuna verilecek uygulanması basit tedbirler arasında;

  1. Sık ve ılık duş almak
  2. Kilo alımını kontrol etmek
  3. Doğal temizlik ürünleri kullanmak
  4. Dar kıyafetlerden uzak durmak
  5. Yeterli sıvı almak
  6. Pamuklu iç çamaşırı ve kıyafetler giymek sayılabilir.

Kaşıntı şiddetinin artması halinde bölgeye soğuk kompres uygulanabilir. Aleovera bitkisinin jeli bölgeye sürülerek rahatlama sağlanabilir. Öncelikle kaşıntının kaynağı doğru tespit edilmelidir.

  • Cildin gerilmesi ve kuruması kaynaklı kaşıntılarda acıbadem yağı, vazelin ve yoğunluğu fazla olan nemlendiriciler düzenli kullanılabilir. Parfüm ve parfümlü kozmetik ürünlerin durumun şiddetini daha da artıracağı unutulmamalıdır. 

Gebeliğin egzamayı artırıcı etkileri atopik ve alerjik ciltlerde daha fazla hissedilir. Egzamayı önlemenin tek çaresi cildin ihtiyacı olan nem dengesini muhafaza etmektir. Bol su, sebze ve meyve tüketimi önemlidir. Islak mendil ve anti bakteriyel sabun kullanımı egzamalı bölge için uygun değildir ve doğal içerikli ürünler tercih edilmelidir.

  • Gebelik sedef hastalığını da tetikleyebilir. Sedef hastalığının sadece gebelik sürecinde görülen tipi mevcuttur. Sedef belirtilerine yüksek ateş, genel durumda kötüleşme veya sivilceli lezyonlar görülmesi halinde zaman kaybetmeden hekime başvurmak gerekir. 

Gebelikte sık görülen ürtiker genellikle 35.haftadan sonra ortaya çıkar. Kaşıntılar göbek çevresinde başlar ve çatlama görülen bölgede yoğunlaşır. Doğumdan sonra kendiliğinden geçen gebelikte ürtikeryal döküntü, derinin genişlemesine bağlı olarak ortaya çıkar. 

Hamilelikte Kaşıntı Tehlikeli midir?

Hamilelikte kaşıntı çoğu zaman anne adayı ve bebek için risk teşkil etmez. Yine de anne adayını rahatlatmak ve günlük hayatını devam ettirebilmesi için uygun tedaviyi planlamak hekimin görevidir. 

Hamilelikte kaşıntıya neden olan veya mevcut durumu şiddetlendiren besinler arasında; çikolata, çilek, kabuklu kuruyemişler, deniz mahsulleri, yumurta, inek sütü, ketçap ve mayonez sayılabilir. 

Leave a Reply