Hamilelikte Kilo Alımı Nasıl Olmalıdır?

Anne karnındaki bebeğin gelişimi ve anne adayının süreci sağlıklı bir şekilde tamamlaması için hamilelikte yeterli kilo alımı gerçekleşmelidir. Gebeliğe normal kiloda başlayan bir anne adayının 11 ila 13 kilo alması idealdir. Toplamda 9 kilodan daha az alan anne adaylarının bebeklerinde gelişme geriliği yaşanma riski olabilir. 

Sürecin 15 kilodan fazla kiloyla tamamlanması tansiyon, zehirlenme ve şeker risklerini artırır. Hamilelikte kimi adaylar fazla kilo almaktan şikâyet ederken bazı adaylar kilo alamamaktan yakınır. Sağlıklı ve keyifli bir hamilelik için ideal kilo alımı doktor kontrolünde ve tavsiyelere uygun şekilde tamamlanmalıdır.

Hamilelikte İdeal Kilo Alımı

Düzenli yaşam tarzını benimseyen anne adayları kilo alımlarını kontrol ederken bebeklerinin sağlıklı gelişimini destekleyebilir ve doğum sonrası fazla kilolarından kolayca kurtulabilirler. Süreç içinde ne kadar kilo alınması gerektiği hamilelik öncesindeki kilo ve vücut kitle endeksine göre değişiklik gösterebilir. En ideal kilo kontroller esnasında doktorla takip edilendir. 

  • Normalden daha zayıfken hamile kalan bir anne adayı için tavsiye edilen kilo alımı 13 ila 18 arasında değişirken
  • Normal kiloda hamile kalan bir anne adayı için tavsiye edilen kilo alımı 11 ila 16 arasındadır.
  • Normalden daha kiloluyken hamile kalan bir anne adayı için tavsiye edilen kilo alımı 7 ila 11 arasında tutulurken
  • Aşırı kiloyla hamile kalan bir anne adayı için tavsiye edilen kilo alımı 5 ila 8 arasında sınırlandırılmalıdır. 

İkiz veya çoğul gebelik yaşanan durumlarda;

  • Normal kiloda hamile kalan bir anne adayı için tavsiye edilen kilo alımı 17 ila 26 arasında değişir
  • Normalden daha kiloluyken hamile kalan bir anne adayı için tavsiye edilen kilo alımı 14 ila 23 arasında tutulurken
  • Aşırı kiloyla hamile kalan bir anne adayı için tavsiye edilen kilo alımı 11 ila 18 arasında sınırlandırılmalıdır. 

Yaş, fiziksel özellikler, beslenme alışkanlıkları, hareketli yaşam tarzı ve metabolizmanın çalışması anne adayları arasında hamileliğin farklı kilolarla tamamlanmasında etkili kriterlerdir. 

Hamileler İçin Günlük Örnek Menü

Sabah

1 yumurta

1 bardak ılık ballı süt

1 dilim beyaz ve kaşar peynir

4-5 zeytin

Domates, salatalık, biber, mevsim yeşillikleri

1 dilim ekmek

Kuru yemiş karışımı

Ara Öğün

Kuru yemiş, süt veya süt ürünleri ya da sütlü tatlı

Öğlen

1 kâse çorba

1 kâse yoğurt yulaf ilave edilebilir

1 tabak etli sebze yemeği ya da ızgara et

Ara Öğün

1 porsiyon mevsim meyvesi, simit peynir ve çay

Akşam 

1 kâse çorba

1 kâse yoğurt

1 tabak etli sebze yemeği ya da ızgara et veya balık, salata 

Hamilelikte düzenli ve sağlıklı beslenme için kilonun kontrollü artışı sağlanmalıdır. İdeal beslenme listesi mevsim meyve ve sebzelerinden zengin olmak şartıyla tüm gıdaları kapsamalıdır. 

  • Et, süt ürünleri, balık, meyve, sebze, baklagiller, lifli gıdalar ve tam tahıllar listede yeterli derecede bulunmalıdır.

Her gün üç ana öğün, iki veya üç ara öğün yapmak, en az 2-3 litre su içmek hamilelikte düzenli ve sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezidir. Şeker ve yağdan zengin besinlerin fazla tüketimi 40 haftalık maratonda anne adayının olması gerekenden fazla kilo almasına neden olabilir.

İlk Üç Ayda Kilo Alımı

Hamileliğine normal kiloda başlayan anne adaylarının ilk üç ayda kilo alması beklenmez. Normalden daha fazla kiloyla hamile kalanların kalori alımını artıracak yeni bir beslenme düzenine geçmesi önerilmez. Sabah bulantıları ve kusma olduğu için ilk üç ayda kilo kaybının yaşanabileceği unutulmamalı ve bebeğin gelişimini destekleyen kilo alımı konusunda hassas davranılmalıdır.

İkinci Üç Ayda Kilo Alımı

Bu süreçte enerji artışının eksiksiz karşılanabilmesi için günlük enerji alımı artırılmalıdır. Bebek hızla büyüdüğü için vücudun gereksinimleri artar ve vitaminler emzirme döneminde harcanmak üzere depolanır. İkinci üç aylık süreçte haftada 500 grama yakın ayda 2 kilo alınması normal kabul edilir. 

Üçüncü Üç Ayda Kilo Alımı

Kilo alımının hızlandığı son dönem, bebeğin en fazla büyüdüğü ve geliştiği dönemdir. İlk altı ayda kilo kontrolü sağlamış olan anne adaylarının kilo alımı hızlanabilir. Bu dönemi etkisi altına alan şikâyetler arasında; ödem, kabızlık, sık idrara çıkma ve doğum korkusu ilk akla gelenlerdir. Bu şikâyetleri hafifletmek için doğru, dengeli, düzenli, yeterli ve sağlıklı beslenmek gerekir.

Çoğul Gebelikte Kilo Alımı

Anne karnında birden fazla bebek olması halinde kilo alımı hamileliğin ilk ayından itibaren daha fazla olacaktır. Ancak çoğul gebelik normal gebelikten iki kat fazla kilo almayı gerektirmez. Tek bebeğe göre ilave enerji ve kalori ihtiyacı için %50 artış yeterlidir.

Hamilelikte Dengeli Kilo Alımı İçin Tavsiyeler

Anne adayının yeme alışkanlıklarına abur cubur ilave etmesi kalori alımını yakalamak için yeterli görünse de bebeğin beslenmesi için gereken ihtiyacı karşılamayacaktır. Besin zengini ürünler tercih edilerek aşırı yemekten kaçınılabilir. Hamilelikte dengeli kilo alımı için tavsiyeler; 

  1. Beyaz ekmek ve makarnada tam tahıllı olanlara yönelmek
  2. Hamburger ve patates kızartması yerine az yağlı salata sosu tercih etmek
  3. Hamur işi ve kurabiye yerine dilimlenmiş mevsim meyvesi yemek
  4. Yeterli kalsiyum için taze sıkılmış meyve suyu içmektir.

Hamilelikte sağlıklı beslenme planı oluşturmak için gebeliği takip eden hekim veya diyetisyenle çalışılabilir.

Doğumdan Sonra Alınan Kilolar Ne Kadar Sürede Verilir?

Doğumdan sonra sıra alınan kiloların verilmesine gelir. Hamilelik boyunca alınan fazla kiloların 8-9 ay içinde planlı bir şekilde verilmesi önerilir. Metabolizması hızlı çalışan anneler daha kolay kilo verirken ideal kilodan fazla alanlar için süre biraz uzayabilir. Emzirme, annelerin bebeklerini sağlıklı beslemelerini sağlarken kilo kaybını da hızlandırır. 

Leave a Reply