38 Haftalık Hamilelik

38

Gebelikte 38. Hafta

Bebeğinizi artık sabırsızlıkla beklediğinizi az çok tahmin edebiliyorum. Neye benzediğini ,nasıl bir kişiliği olacağını ,esmer sarisin yoksa kumral mi olacağını ama tabi ki en önemlisi sağlıklı bir bebeğe kavuşmanın hayalini kuruyorsunuz. Biraz daha sabır sevgili anneler.

Sizin içinde bu son günler sabırsızlığın dışında yorucu da geçiyor onu da biliyorum. Nefes almanız, hareketleriniz oturup kalkmanız her şeyiniz ağırlaştı. Özellikle geceleri bebeğinizin hareketleri sizi rahatsız edip uyandırıyor ya da uyutmuyor olabilir. Evet artık çok büyüdüğü için hareketleri önceye nazaran biraz azalmış olabilir ama kaslarda iyice geliştiği için tekmelerini yumruklarını ve ayni zamanda ritmik hıçkırıklarının daha güçlü hissediyorsunuz. Nerdeyse ortalama 3 kilo oldu. Doğum sonrasında ki uykusuz gecelere hazırlık yapıyorsunuz aslında öyle düşünebilirsiniz.

Bu arada bu kilo ve boy ölçümleri doktorunuz için artık biraz daha zorlaşmış olabilir. Doktorunuz 3 kilo dedi diye tam 3 kilo doğacak diye birse yok. Çünkü artık bebeğiniz doğum kanalına yerleşmiştir ve bunu hesaplaması eskiye göre biraz zor. Tabi ki artısı eksisi olacaktır. Ayrıca her bebek ve genetiği farklıdır. Normal sınırların dışındaysa zaten doktorunuz bunun hakkında sizi bilgilendirecektir.

Evet sevgili anne adayları eğer normal doğumunuzu beklemeye bir engel varsa doktorunuz sizi bu hafta da belki sezer yana almak isteyebilir. Bebeğiniz artık prematüre sınıfından çıkmıştır. Eğer doğuma alınsanız bile korkmanızı gerektirecek herhangi bir durum olmaz. Anne karnındayken kilo almaya, boyu uzamaya ve beyin hücreleri gelişmeye devam edecektir ama organları sistemleri tamamen oluştuğu için dışarıda onu bekleyen hayata hazırdır. Siz sadece bebeğinize ve onu emzirmeye odaklanın. Anne sütü vermenizin hem size hem de bebeğinize o kadar çok faydası var ki. 

gebelik uzmana sor

Sevgili anne adayları özellikle ilk gebeliğinizse doğumun başladığını nasıl anlayabilirim telaşına girmiş olabilirsiniz. Çünkü artık son demlerde yalancı doğum sancılarınız sıklaşabilir ve bu da sizde doğumum başladı mı acaba hissiyatını uyandırabilir. Bu hissiyatla hastaneye giderseniz eğer rahim ağzı acilliğiniz yoksa sizi tekrar eve yönlendirirler. Bu şekilde hastaneye gidip gelmek sizi telaşa sokabilir .Çok hâkli bir korkudur aslında. Bu nedenle yasadığınız bu arinin yalancı mı yoksa gerçek doğum ağrılarınız mı olduğunu ayırt edebilmeniz önemlidir.

Bunun içinde ağrılarınız başladığında ilik bir duş alın sonrasında sol yan pozisyonda uzanın ve dinlenin kendinizi takip edin. Ağrılarınız için zaman tutun. Su için ve dikkatinizi başka herhangi bir şeye yöneltmeye çalışın. Eğer yalancı doğum sancısıysa zaten dinlenmenizle geçecektir ama yok değilse bu ağrılar aksine zaman aralığı gittikçe düşecek ve şiddetlenmeye başlayacak. Bu takibi yapıp hastaneye başvurursanız sizin için daha iyi olacaktır.

Ayrıca bu ağrılara doğum belirtilerinden biri olan nisan gelmesinde eklendiyse yani rahim ağzı tıkacı aslında bu Kırmızı ,kahverengi sümüksü bir lekelenme seklinde olabilir zaman da doğumunuzun başladığını anlayabilirsiniz. Ama tabi bu kanamanız fazla ise parçalı ya da pıhtılı ise hemen doktorunuza haber verin.

Bu son haftalarda yapacağınız kısa yürüyüşler, plates ya da yoga hareketleri de doğumunuzu kolaylaştırabilir. Ayrıca normal doğum yapacaksanız kesinlikle birebir ebe desteği almanızı öneririm. Çünkü doğum boyunca sizi destekler .Evet yapabilirsin başarabilirsin telkinlerinde bulunur. Size duş aldırabilir masaj yapabilir aromaterapiler uygulanabilir. Ayni şekilde doğumdan önce esinizde kasılmalarınız başladığında başı bölgelerini öğrenip oralara masaj yapabilir hem esinizin desteğini de hissedersiniz ve bu sizi biraz daha rahatlatır.

Bunun dışınsa doğum zamanında hastaneye kalabalık gitmemeye çalışın. Biliyorum anane babaanne dede teyze hala hepsi size destek olmak isteyecektir yanınızda olmak isteyecektir ama ne kadar az kalabalık olursanız kendinizi o kadar rahat hissedeceksiniz. Yani mümkünse odanız kalabalık olmasın loş ışıkta hafif bir müzik eşliğinde sadece bebeğinize odaklanarak bu kasılmaları daha rahat atlatabilirsiniz.

 

Leave a Reply