Mastit genel olarak emziren annelerin sıklıkla yaşadıkları meme iltihaplanması olarak bilinmektedir. Bu durum emzirme döneminin sona erdiği dönemde yaşanmakta ve genel olarak sancılı bir süreç olarak şiddetli ağrıya aynı zamanda memede şişmelerin meydana gelmesine sebep olmaktadır. İki memede görülme olasılığı bulunmakla beraber bu durum genellikle tek memede görülmektedir. Bazı dönemlerde emzirme süreci içerisinde de uzun süre bebeğin emmemesi durumda yaşanma ihtimali bulunmaktadır. Oluşumu için birçok nedeni bulunan bu hastalık doğru zamanda tanısı konduğu ve en kısa sürede tedavisine başlanıldığı takdirde korkulduğu kadar zorlu bir sürece sebep olmamaktadır.
Mastit Yaşama Belirtileri Nelerdir?
Mastit belirtileri genel olarak emzirme sürecinin sona ermesinin ardından annelerin yaşadığı bir sorun olarak bilinmekte ve kısa sürede etkisi gözle görülmektedir. Bu belirtiler:
- Memede şişlik
- Memede hassasiyet
- Memede yara
- Memede dokunduğun da şiddetli ağrı
- Bitkinlik
- Vücutta ateş
- Memede kalınlaşma
Genel olarak bakıldığında bu tür durumlar mastitin yaşanma belirtileri olarak kabul edilmekte ve bu şartlarda ağrının önüne geçebilmek amacıyla kısa sürede gerekli müdahalelerin yapılması önemli olmaktadır.
Mastit Neden Olur?
Mastit nedenleri oldukça fazladır ve aslında nedenleri birçok kişi tarafından bilinmemekte tahmin edilememektedir. Emzirmenin sona ermesi ve göğüste biriken sütün memede iltihaba neden olması herkes tarafından bilinen bir neden olarak görülmektedir. Ancak bunun dışında birçok neden mevcuttur. Bunların içerisinde sigara tüketimi, dar kıyafet giyilmesi, kişinin bağışıklık sisteminin zayıf olması, meme implantı, yanlış sütyen kullanımı, emzirme döneminde göğüsteki sütün boşaltılmaması genel olarak mastitin nedenleri olarak sayılabilmektedir.
Mastit Tedavisi Nedir?
Mastit tedavisi için ilk adım olarak doktor tedavisi uygulanmakta ve bu şekilde antibiyotik tedavisi öngörülmektedir. Oluşma nedeni enfeksiyondan kaynaklı olan bu ağrı antibiyotik tedavisi sayesinde kısa sürede sona edebilmektedir. Gün içerisinde doktorların önerdiği ağrı kesiciler yine kullanılarak en kısa sürede ağrının geçmesini sağlamak mümkün olabilmektedir. Genel olarak mastitin meydana gelmesi durumunda anneler bebeği aynı göğüsle emzirmekten çekinmektedir ancak tam tersine aynı göğüs ile emzirmek ve sütün akışının devam etmesini sağlamak memede oluşan iltihabın sona ermesine etkili olacaktır. Kısa süre içerisinde tanısı konulan bu hastalık ile tedavi sürecinin başlaması ve antibiyotik tedavisi ile bir hafta gibi bir süreçte ağrıların sona ermesi gözlemlenmektedir.
Mastit Oluşumu Nasıl Engellenir?
Mastit neden olur ne yapılırsa bu oluşumun önüne geçilir bu oldukça önemlidir. Yaşanabilecek durumlar göz önüne alındığında doğru adımlar ile bu oluşumun önüne geçmek mümkün olacaktır. Bunun için:
- Sürekli aynı göğüs ile emzirmemek
- Emzirme pozisyonunu değiştirmek
- Emzirme sıklığını artırmak
- Emzirmeden önce memenin sütle dolmasını beklememek
- Emzirme anında bebeğin ağzına göğüs ucunun tamamen girdiğinden emin olmak
- Emzirmeye mastitin oluştuğu göğüsten başlayarak emzirmek
- Emzirme biriminde göğüste bulunan sütün bittiğinden emin olmak
Yaşanabilecek bu durumun önüne geçmek için mutlaka doğru yöntemlerin tercih edilmesi ya da bu şekilde ilerlemesinin önüne geçilmesi gerekmektedir. Çünkü emzirme döneminin sona ermesi anne ve bebek arasında zor bir süreci kapsarken bir de annenin meydana gelen bu rahatsızlık ile bebekten kopması bebek açısından çok daha ciddi sorunların yaşanmasına neden olacaktır.
Mastit Tedavisinde Evde Uygulanabilecek Doğal Yöntemler Nelerdir?
Mastit için doğal yöntemler olarak evde uygulanan seçenekler bulunmakta ve bunlar sayesinde de göğüste biriken sütün annede sancılı bir süreç yaşatmasının önüne geçilebilmektedir. Özellikle emzirme döneminin sona ermesi ile annenin göğsünün sütle dolması ağrıya sebep olacak bu aşamada çocuğunun zorlu bir süreç geçirmesi annenin ağrılarının artması sürecin olumsuz bir seyir içmesine neden olacaktır. Bunun önüne geçmek için sık duş almak ve göğsü rahatlatmak gerekmektedir. Banyo yaparken annenin göğsünü sabunla masaj yaparak daireler çizmesi göğsün şişmesinin ve ağrının oluşmasının önüne geçilmesinde etkili olacaktır.
Göğüse sık sık masaj yapmak ve en az üç gün boyunca sürekli banyo yapmak göğüsün rahatlamasına yardımcı olacaktır. Bununla birlikte sütün birikmesini önlemek amacıyla ara sıra göğüsün içerisinde yer alan sütü boşaltmakta ağrının önüne geçilmesinde etkilidir. Mastit tedavisinde doğal yöntemler denendikten sonra geçmeyen ağrıların bulunması durumunda acil doktora başvurmak gerekmektedir.
Hamilelik ve annelik ile ilgili pek çok bilgi için MobiBaby sizlerin yanında yer alır.