Bebek Neden Ağlar?

parents trying to calm down crying infant daughter 2022 12 16 18 44 40 utc scaled

Bebekler dünyaya ilk geldikleri anda ağlayarak gelir. Biliyoruz ki bebeklerimiz aç olduklarını, uyku ihtiyaçlarını herhangi bir yerleri acıdığında acılarını, bir şeylerden korktuklarını da bize ağlayarak anlatmaya çalışırlar.
Bu nedenleri kısaca şöyle sıralayabiliriz;

  • Acıktıklarında ağlamaları
  • Kıyafet etiketlerinin rahatsız etmesi sonucu ağlamaları
  • Bulundukları ortamın ısısından dolayı ağlamaları
  • Bulundukları ortamın havasız olmasından dolayı ağlamaları
  • Tıkanık burundan dolayı ağlamaları
  • Gaz sıkışıklığı sonucu ağlamaları
  • İdrar yolu enfeksiyonlarının neden olduğu acılar sonucu ağlamaları
  • Kabızlıktan dolayı ağlamaları
  • Diş çıkarma döneminde kaşıntı ve ağrıların sonucu olarak ağlamaları
  • Kulak enfeksiyonları sonucu ağlamaları
  • Alerjik nedenlerden dolayı ağlamaları

Muhtemelen bebek neden ağlar sorusu ilk akla geldiğinde çoğumuz aç olabileceklerinden dolayı ağladıklarını düşünürüz. Aslında iyi bir gözlem ile açken nasıl bir hareketlilik içinde olduğunu bilirsek ağlamaya başlamalarını beklemeden onları doyurabilir ağlamalarına engel olabiliriz. Aç olduğu için ağlayan bebekler yeni doğmuş olanlarda, ağız şapırtısı ve dudak yalama ya da ellerini ağızlarına götürme gibi küçük sinyaller verirler. Anne elini bebeğe uzatınca, bebek başını annenin eline doğru yöneltir, yaklaşmak ister. Bir diğer ağlama nedeni kirli bezdir. Bebekler ıslak bezden bir süre sonra rahatsızlık duyup kıpırdanmaya başlar ve ağlamaya başlarlar. Anne bebeğin altını belli aralıklarda ağlamasını beklemeden kontrol ederek bu sebepten dolayı ağlamalarına engel olabilir.

gebelik uzmana sor

Peki uyku ihtiyacı için ağlamalarını nasıl anlarız dersek, istedikleri yerde, zaman farketmeksizin uyuyabilir bebekler, aslında yorulduklarından dolayı uyku öncesi uykuya dalmada yorgunluktan zorluk çıkarırlar ve ağlarlar. Bazen de mide ağrısından dolayı ağlarlar. Bebek yemek sonrası hemen ağlarsa mide ağrısı çekiyor diyebiliriz. Gün içinde 3 saat kadar süren ağlamalar varsa doktora danışılmalıdır. Ama her yemek ardından ağlamıyorsa mide ağrısı çekiyor diyemeyiz. Gazdan kaynaklı ağrılar şeklinde tanımlayabiliriz. Gaz ağrısı yemek yiyen bebekte daha sonra da ortaya çıkıp ağrı yapabilir. Çeşitli masajla bebekte gaz çıkartma yapılabilir. Bu süreçte gaz çıkarma istediği ile ağlamalar oluşabilir. Bu durum aslında şöyle açıklanabilir; bebekler süt emerken biberon ve ya meme farketmeksizin hava yutabilirler, bu havayı dışarı çıkaramayınca ağlarlar. Bebekler kucaktayken annelerinin kollarında, annelerine yakın olarak daha huzurlu ve güvende hissederler. Kucakta olmadıklarında belli güven ortamı olmadığını düşündüklerinden dolayı ağlayabilirler. Başka faktörler de bebeklerin ağlamalarına neden olabilir, bunlardan birisi de sıcak soğuk ortamlardır. Bebeklerin altını temizlerken ortam onlara göre soğuk olunca ağlayabilirler. Yeni doğmuş bir bebek sıcak ortamı daha çok sever, bu yüzden sarmak iyi gelebilir onun için, ama aşırısı ağlamaya neden olabilir. Bundan yola çıkarak bebeğinize kendi giyiminizin bir kat üstü şeklinde giysi giydirebilirsiniz. Başka faktörlerden bir diğeri de diş çıkarma dönemleridir. Bebeklerin diş çıkartma dönemi oldukça ağrılı bir dönemdir. Sonuçta dişler ilk çıkarken, diş etini kesip belli bir ağrı ve kaşıntıya neden olarak çıkar. Bebeğin diş etine dokunup anlayabilirsiniz yeni çıkmaya başlayan diş biraz sertlik ve sivrilik ile kendini belli eder. Bu dönem genelde 4 ile 7 aylık bebeklerde gerçekleşmeye başlar. Tabi ki daha erken ve ya daha geç şekilde de olabilmektedir.
Ani ağlamaların başlaması iltihap habercisi olabilmektedir. Erkek bebeklerde çığlık şeklindeki ağlamalar sünnet deri darlığından (fimozis) kaynaklı olabiliyor. Bebekte idrar sırasında şiddetli ağrı yaptığı için bu durumda enfeksiyona yol açmasın diye sünnet edilmelidirler.

Bebekler ilgi istediklerinde de ağlayabilmektedirler. Yeterince meşgul olmadıklarında ağlarlar. Bu duruma çözüm olarak bebekli ortamlar olabilir. Onları iletişim kurabilmeleri için bebekli ortamlara götürünce etrafı izlemekten ve keşfetmekten gerekli meşguliyetleri olur bu sayede ağlamazlar. Ayrıca bu ortamlar onlara adapte olmada da yardımcı olmaktadır. Anlıyoruz ki bebeklerin bulunduğu ortam onlar için oldukça önemli bir faktördür.

Leave a Reply