Çocuğum ateşlendi sorusunun cevabını arıyorsanız doğru adrestesiniz. Ebeveynler neredeyse her zaman bu açıklamayı yapar. Onu hemen hastaneye götürmeli miyim, ateş düşürücü ilaç mı vermeliyim, ılık bir duş almasına izin vermeli miyim, yoksa nöbet geçirirse doktorunu aramalı mıyım? Birkaç saniye içinde kendinize benzer binlerce soru soruyorsunuz.
Yürümeye başlayan çocuğum neden ateşli?
Vücut ısısı normal günlük dalgalanmaları aştığında buna ateş denir. Pediatrik bozukluklarda, özellikle enfeksiyonlarda görülen bir özelliktir ve vücudun hastalıkla mücadele ettiğinin, ancak kendi başına bir hastalık olmadığının bir işaretidir. Enfeksiyonlar ateşin en yaygın nedenlerinden biri olsa da, diğer bulaşıcı olmayan hastalıklar da ateşin yükselmesine neden olabilir (inflamatuar, neoplastik ve bağışıklık sistemi hastalıkları). Grip enfeksiyonları, rotavirüs ve boğaz kaynaklı streptokoklar, her yaştan insanı etkileyen, ancak 2 ila 5 yaş arasındaki anaokullarında (halk arasında beta olarak bilinir) daha yaygın olan ateşin en yaygın nedenleridir.
Yürümeye başlayan çocuğumun ateşli olup olmadığını nasıl anlarım?
Ateşini ölçerek, bebeğinizin normalden daha ateşli olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Ateş, ağızda 37.5 derecenin, rektumdan 38,5 derecenin ve kulaklardan 38 derecenin üzerinde okumalardır. Yine de bir şeyi daha unutmamalısın. Bir gencin cildi ısındığı için ateşi olduğu her zaman doğru değildir. Çocukların vücut sıcaklıkları yetişkinlerden daha yüksektir. Her çocuğun vücut ısısı farklıdır; yaşa, hastalıklara, aktiviteye ve günün saatine göre değişir. Çocuğunuzdaki ateşi doğru bir şekilde değerlendirmek için, onun özel vücut ısısının farkında olmalısınız. Çocuğun vücut ısısı yaşa, hastalıklara, aktivite düzeyine, günün saatine, ortam sıcaklığına ve giysilere göre değişir. Ancak hastalığın sergilediği ateş benzeri duruma ulaşmaz.
Doktora Gitmeden Önce Yapabilecekleriniz
Ateşin vücudun enfeksiyonla savaştığının bir işareti olduğunu fark ettikten hemen sonra harekete geçmeniz en iyisi olacaktır. Bir çocuğun enfeksiyonu, ateşini düşürdünüz diye tedavi edilmemiştir. Genç ateşli nöbet geçirmeye yatkınsa, sadece çocuğun iyileşmesini ve nöbet geçirmesini durdurabilirsiniz. Bu durumda
Doktorunuzun reçete ettiği ateş düşürücüleri kullanın.
Dehidrasyonu önlemek için çocuğunuzun normalden daha fazla sıvı içtiğinden emin olun.
Ateş çok yüksek değilse ve çocuğunuz hasta hissetmiyorsa ilacı uygulamadan önce ılık bir duş (29–32 °C) alın.
Odayı soğuk tutun (21 ile 22°C arasında olmalıdır) ve mümkün olduğunca hafif pamuklu giysiler giyin.
Onu kaldır; ellerinizi ve ayaklarınızı sıcak tutun.
Genellikle ateş düşürücüler uygulanır. Öte yandan viral enfeksiyonlar dışındaki durumların neden olduğu ateşler aspirin ile tedavi edilebilir.
Ateşi Olsa da Endişelenmene Gerek Yok!
Ateşi olan bir çocuğu değerlendirirken, ateşin şiddetinden ziyade çocuğun genel sağlığını referans alırız. Ateşin seviyesi hastalığın şiddetini belirlemez. Çocuklarda ateşin en sık nedeni, çocuğun sıcaklığını 39-40 dereceye çıkarabilen yüzeysel bir viral enfeksiyondur. Öte yandan, bazı ölümcül hastalıklar yüksek ateşle sonuçlanmayabilir. Ancak, okuma ne olursa olsun, 0-3 aylık bir bebekte vücut ısınız normalden yüksekse hemen bir doktora görünmelisiniz. Daha büyük çocuklarda, çocuğun genel sağlığına dikkat etmek önemlidir.
Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz doktorunuzu aramaktan çekinmeyin!
- Özellikle iki yaşın altındaki bebeklerde görülüyorsa,
- Bebeklerde ve gençlerde 40 °C’nin üzerinde gözlemlenirse,
- Dokunulduğunda hıçkırık, inleme veya huzursuzluk varsa,
- Ememiyorsa veya bir şey yemeyi reddediyorsa
- Birisi ateşi olan birinin yanında sık sık uyuyorsa,
- Bilinçte değişiklikler fark ederseniz,
- Mor deri döküntüleri ortaya çıkarsa,
- Nefes almak zorlaştığında,
- Yutma sorunları yaşıyorsanız,
- Daha önce bir “havale” aldıysanız,
- Görünüşü genel olarak kötüyse,
- Boyun kısmı sertleşirse,
- Sık kusma ve ishal yaşıyorsanız,
- Ateş üç günden fazla sürerse derhal doktorunuzu arayın.
Bilinen Hatalar
- Vücudu temizlemek için sirke ve alkol kullanmak
- Üşüme endişesiyle kıyafetlerinizi çıkarmaktan kaçınmak ve daha fazlasını giymek,
- Son derece sıcak veya soğuk olan sıvılar servis etmek.
- Soğuk bir duş (Ilık bir duş gereklidir).