Bebekler henüz anne karnındayken emme içgüdüsüne sahiplerdir ve dünyaya bu içgüdü ile gelirler. Anne karnındayken plasenta ve göbek kordonu yardımıyla beslenen bebeğin, dünyaya geldiğinde tek besin kaynağı annesinin sütüdür. Anne, bebeğini emzirmeye başladığı anda memelerden beyne süt üretimi için sinyal gider. Bu nedenle bebeği doğru pozisyonda emzirmesi, memelerinde onu besleyebilecek yeterli miktarda süt üretiminin olması açısından da önemlidir. Bebekler doğdukları anda annenin göğüs ucunu kavrayabilecek özelliğe sahip değillerdir. Bu nedenle bebeğin emmesine yardımcı olunması gerekir. Aksi takdirde hem bebek beslenemez hem de annenin göğsünün ucu daha fazla zarar görebilir.
Emzirme Pozisyonları Nelerdir?
Beşik tutuşu: Anne bu pozisyonda kucağına veya koluna bir yastık alarak bebeği bu yastığa yatırabilir. Özellikle sezaryen doğumlardan sonra annenin karnına baskı yapılmaması gerektiğinden sırtına ve kollarının yanlarına bir yastık konularak rahat etmesi sağlanabilir. Anne, bebeği kucağındaki yastığa yatırdıktan sonra emzirmeye başlayabilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi bebeğin başının annenin göğsüne yakın olması ve vücudu ile başının aynı çizgide olmasıdır. Anne bebeği, emzireceği memenin olduğu taraftaki kolunun üzerine yatırır, aynı kolu yardımıyla da bebeğin sırtını destekleyerek onun güvende olmasını sağlar.
Çapraz beşik tutuşu: Çapraz beşik pozisyonunun, normal beşik pozisyonundan farkı, annenin bebeği desteklediği kolun farklı oluşudur. Çapraz beşik pozisyonunda anne bebeği emzireceği kolunun üzerine yatırır ve bebeğin sırtını diğer kolu ile destekler. Her iki pozisyonda da bebek memeye değil meme bebeğe yaklaştırılmalı ve bebeğin çenesinin altı desteklenmelidir. Aksi takdirde bebekler annesini emerken yorulabilir ve beslenmeyi istemeyebilir.
Yana yatarak emzirme: Bebekle yüz yüze olacak şekilde yatağa yatılır. Ancak bu pozisyon sırasında bebeğin nefes alacak yeterli alana sahip olduğundan ve bebeğin üzerine eğilmediğinden emin olmak gerekir. Yana yatarak emzirme pozisyonunda annenin ve bebeğin altına bir yastık konulması bebeğin nefes alacak yeterli alana sahip olmasına yardımcı olabilir.
Çanta tutuşu emzirme pozisyonu: Annenin bebeği koltuk altında çanta gibi tuttuğu bu pozisyon özellikle göğüsleri büyük olan anneler için iyi bir alternatiftir. Çanta tutuşu emzirme pozisyonunda anne bebeği koltuğunun altına alır, bebeğin başı önde, ayakları ise arkada olur. Bu pozisyon ayrıca karındaki baskıyı azaltığı için sezeryan yöntemi ile doğum yapan anneler için de uygundur. Ayrıca iki bebeği aynı anda emzirmeyede olanak sağlar. İki bebek aynı anda emzirildiği zaman dirsekler bükülü olacak şekilde her iki kolda da bir bebek tutulabilir.
Ayakta emzirme pozisyonu: Bebekler huzursuz olduğu zamanlarda, anneler bebeğini ayakta emzirmeyi de tercih edebilir. Ayakta emzirme pozisyonunda, bebek vücudu yatay olacak şekilde annenin koluna yerleştirilebilir. Ayrıca bebek ayakta emzirilirken, bacakları aşağı sarkacak şekilde de tutulabilir. Ancak bebeğin ayakları aşağıda olacak şekilde emzirmek bebekte kalça problemlerine neden olabileceğinden çok sık tekrarlanması önerilmez.
Emzirme Teknikleri Nelerdir?
“C” tutuşu emzirme tekniği: Anne baş parmağını meme başının çevresindeki koyu renkli halkanın, tıp literatüründeki adıyla areolanın üst kısmına, geri kalan parmaklarını ise koyu halkanın alt kısmına yerleştirir. Dışarıdan bakıldığında parmakların görüntüsü “C” harfine benzediği için bu emzirme şekli “C” tutuşu emzirme olarak adlandırılır. C tutuşu sırasında bebeğin ağzının parmaklardan uzak olduğundan ve bebeğin nefes almasını sağlayacak yeterli alanın bulunduğundan emin olmak gerekir.
“U” tutuşu emzirme tekniği: “U” tutuşu emzirme tekniğinde annenin baş parmağı memenin yanına diğer dört parmağı ise memenin iç kısmına yerleştirilir ve anne memesini dışarıdan bakıldığında ‘’U’’ harfine benzer şekilde tutar. Her iki emzirme tekniğide farklı anneler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.