Gebelikte Diyabet

Gebelik şekeri olarak da adlandırılan gebelikte diyabet, pek çok hamilenin karşılaştığı bir durumdur. Hamilelikte şeker hastalığı anne adayları için...

Hamilelik dönemindeyseniz şeker sizin için biraz problem yaratabilir. Eğer hamileyseniz, bu hem sizi hem de karnınızdaki bebeğinizi olumsuz etkileyebilecek bir sorun haline gelebilir. Gebelik diyabeti olarak da bilinen bu durum artık her zamankinden daha yaygın bir haldedir. Bu sebeple özellikle hamilelik döneminiz içerisinde konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak sizlere yardımcı olabilir. Gebelikte diyabet, anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan biri olmaktadır.

Gebelik Diyabeti Nedir?

Gebelik diyabeti, hamileliğiniz sırasında kan şekerinizin yükseldiği duruma verilen isimdir.

Hamilelikte şeker hastalığı iki sınıfa ayrılır: A1 ve A2.  A1 sınıfındaysanız bunu diyet ve egzersiz yaparak halledebilirsiniz. Eğer, A2 sınıfındaysanız insülin veya diğer ilaçları kullanmanız gerekebilir.

Gebelik şekeri doğumunuzu yaptıktan sonra ortadan kalkan bir durumdur. Ancak bu duruma müdahale edilmezse, doğumdan sonra bebeğinizin sağlığını etkileyebilir. Sizin de ilerleyen yıllarda A2 sınıfına girebileceğiniz diyabet tipine yakalanmanıza yol açabilir. Kendinizin ve bebeğinizin sağlıklı kalması için gereken adımları uygulamanız önemlidir.

 

Hamilelikte Şeker Belirtileri Nelerdir?

Gebelik diyabeti olan kadınlar şeker semptomlarını fark etmeyebilirler. Çünkü bu semptomlar hamilelik belirtileriyle çok benzerdir. Hamileliğinizde şekeriniz olup olmadığını, doktorunuza rutin bir kontrole gittiğinizde öğrenebilirsiniz.

Şunları fark edebilirsiniz:

  • Her zamankinden daha fazla susuzluk,
  • Açlık ve normalden daha fazla yemek yemek,
  • Her zamankinden daha fazla tuvalete gitme ihtiyacı hissetmek.

gebelik uzmana sor

Hamilelikte Şekerin Erken Belirtileri:

Genellikle 24. haftada trimesterde ikinci kez gebelik diyabeti gelişebilir. Ama unutmamalısınız ki gebelik diyabeti erken belirtileri, tipik gebelik semptomları ile örtüşme eğilimindedir. Bu nedenle haftalarca fark etmeyebilirsiniz. Hamilelikte şekerin belirtileri genel olarak şunlardır:

  • Aşırı yorgunluk ve uyuşukluk:

Hamilelik sırasında kendinizi yorgun hissetmeniz alışılmadık bir durum olmasa da yönetilmeyen diyabet, son derece zayıf ve uykulu hissetmenize neden olabilir.

Bu neden olur? Gebelikte diyabet geliştiğinde vücuttaki şeker, enerji sağlamak için hücrelere girmek yerine kanda kalır. Sonuç olarak, kelimenin tam anlamıyla daha az enerjiye sahip olursunuz.

  • Son derece kuru ağız ve sürekli susama:

Gün içinde ağız kuruluğu, gebelik şekeri için göze çarpan bir belirti olabilir. Sonuç olarak, her gün 5 litre veya daha fazla olmak üzere aşırı miktarda su içme eğiliminde olabilirsiniz. Bu alışkanlık, aşırı idrara çıkma döngüsünü geri besler. Ne kadar çok sıvı tüketirseniz, o kadar çok tuvalete gitme ihtiyacı hissedersiniz.

Bu neden olur? Bu durum vücudunuzda sıvı kaybı arttığı zaman, vücudunuzun doğal olarak verdiği bir tepkidir. Aşırı idrara çıkma da vücudu aşırı derecede kuru ve susuz bırakabilir.

  • Aşırı derecede idrara çıkma dürtüsü:

Bireye bağlı olarak büyük değişkenlik olsa da çoğu anne adayının sık sık tuvalete çıkması gerekir. İdrar yapma sıklığınızın (Poliüri olarak bilinir) çarpıcı bir şekilde artması da yüksek kan şekerinin bir işareti olabilir.

Gece de dahil olmak üzere günün her saatinde idrar yapmak yaygın bir işarettir.

Bu neden olur? Böbrekler, kan dolaşımında kalan fazla şekeri dışarı atmak için çalışır.

  • Yemek yedikten sonra aşırı mide bulantısı (belki kusma) hissetmek:

Bu genellikle uzun bir süre kan şekeri seviyelerinin yükselmesi durumunda ortaya çıkan bir semptomdur. Normal büyüklükte bir öğün yemek, acıkmış olsanız bile, neredeyse her zaman sizi hasta hissettirir.

Bu neden olur? Vücut enerji için şekeri kullanamadığından (şekerin kan dolaşımında kalmasının nedeni budur), bunun yerine enerji kaynağı olarak kullanmak için yağı parçalar.

  • Tatlı yiyecekler ve içecekler için alışılmadık derecede güçlü istek:

Büyük öğünler sizi hasta hissettirirken, şekerli atıştırmalıklar tam tersi etkiye sahip olabilir. Diyabet hastaları, tatlılar için amansız bir iştah gibi görünen bir duyguya sahip olabilirler.

Bu neden olur? Gebelikte diyabet, vücut kendi kendini düzenleme yeteneğinin çoğunu kaybettiği için kan şekerinde dramatik dalgalanmalara yol açar. Bu seviyeler düştüğünde, beyin açlıktan öldüğünü düşünür, hızlı ve kolay kalori ister.

  • Ellerde veya ayaklarda karıncalanma:

Ellerde ve ayaklarda karıncalanma hissi gebelik diyabetinin bir başka belirtisidir.

Bu neden olur? Kandaki fazla şeker, sinirlere ve sinir uçlarına zarar vermeye başlayabilir. Ellerdeki ve ayaklardaki sinirler en çok kalpten uzak oldukları için karıncalanarak vücudun ulaşmasını ve onarımını zorlaştırır.

Diyabetik Gebelik Teşhisi Nasıl Yapılır?

Erken teşhis tüm hastalıklar için çok önemlidir. Hamileler, şeker kontrolüne erken yaşta başlarlarsa açlık kan şekeri değerlerini öğrenebilirler. Yumurtalık diyabeti, açlık plazma glikozu (AKG) 126 mg/dl’den daha önemli olan veya açlık kan şekeri 200 mg/dl’den daha önemli olan kişileri etkiler. Gebelikte şeker yükleme testi 24 ila 26 haftalık hamilelikte gerçekleştirilebilir. Diyabeti kontrol etmek için 50 g glikoz testi kullanılmalıdır. Bu test, ailede diyabet öyküsü varsa veya ilk birkaç hafta içinde FAC dalgalanırsa daha erken yapılabilir.

Gebelikte Diyabet Tedavileri Nelerdir?

Diyet: Hamilelikte şeker hastalığının ilk ve en iyi tedavisi sağlıklı bir diyettir. Bu diyet %20 protein, %30 yağ ve %55 karbonhidrat içermelidir. Bununla birlikte, bu ilacın hedefleri, insülin direncini dengelemek ve annenin hamilelik boyunca kilo alımını azaltmaktır.

Egzersiz: Yürümek, hafif esneme hareketleri ve kişiyi yormayacak ağırlıklarla çalışmak, kan şekerini yaklaşık dört hafta içinde düşürebilir. Bu da gebelikte diyabet kontrolü açısından önem taşımaktadır.

İnsülin Tedavisi: Gebelikte diyabet diyet ve egzersizle kontrol edilemiyorsa insülin tedavisine başlamak çok önemlidir. Doğmamış çocuğa zarar verebilecekleri için hamilelik sırasında oral ilaçlar tavsiye edilmese de, insülinin önemli bir moleküler ağırlığı vardır ve plasenta bariyerini geçemez.

Ne zaman Doktora Başvurmalısınız?

Doktorunuz doğum öncesi kontrollerinizin bir parçası olarak sizde gebelik diyabeti olup olmadığını kontrol edecektir. Bu süreçte sık kontrollere genellikle 28. haftadan gitmeye başlarsınız.

Bir kişinin gebelikte diyabet geliştirebileceği zaman, bireyler arasında büyük farklılıklar gösterir ve hatta ilk hafta içinde gerçekleşebilir. Bu nedenle doğum öncesi kontroller arasında herhangi bir yeni semptomla karşılaşırsanız, mümkün olan en kısa sürede test yaptırmak için doktorunuzla görüşmelisiniz.

Leave a Reply