Hamilelikte Halsizlik Neden Olur?

asian pregnant woman has a headache while lying on 2022 12 16 03 19 25 utc scaled

 

Hamilelikte halsizlik anne ile bebeğin ilk paylaşımları anne karnında başlar. Hamilelik süreci, bebek için hayata tutunup gelişim gösterdiği bir serüvendir. Anne içinse kendisi ve bebeğinin fiziksel ve ruhsal gelişimi için faydalı olacak şekilde geçirdiği bir süreçtir. Bu süreç kimi zaman keyifli, kimi zaman heyecanlı kimi zaman ise yorucu olur. Gebelikte yorgunluk ve halsizlik neredeyse her anne adayının yaşadığı olağan bir durumdur. Yazımızda sizler için hamilelikte halsizliğin sebepleri, neyin iyi geleceği ve aylar içerisinde nasıl ilerleyeceği hakkında bilgiler verdik. Siz de süreç hakkında daha fazla bilgi sahibi olarak endişelerinizi azaltabilirsiniz.

Hamilelikte Halsizlik Neden Olur?

Hamilelikte halsizlik oluşmasının pek çok psikolojik ve fiziksel nedenleri olabilir. Psikolojik olarak ilk aylarda değişen hormonlarla birlikte duygu durum değişimleri, son aylarda ise doğum heyecanı ve stresi görülür. Anne adaylarındaki duygu durum değişimleri ve stres, hem zihinsel hem de bedensel yorgunluğa neden olabilir. Vücuttaki fiziksel ve kimyasal değişimlerden kaynaklı halsizlik görülmesinin temel sebebi ise kana dayanır. Bebeği ve plasentayı besleyebilmek için vücutta daha çok kan üretildiğinden kan hacmi artar. Kan hacminin artmasıyla birlikte kalp daha hızlı çalışır ve nabız yükselir. Daha fazla efor ve enerji sarf edilmesi sonucu yorgunluk ve halsizlik görülür. Harcanan enerji arttığı için kan şekeri düşmesi ve fazla kan üretildiğinden demir eksikliği görülmesi de oldukça normaldir. Hamilelikte görülen kan şekeri düşüklüğü ve kansızlık olarak adlandırılan anemi hastalığı da halsizliğin önemli nedenleri arasında yer alır.

gebelik uzmana sor

Hamilelikte Halsizlik Ne Zaman Başlar?

Hamilelik sürecinde halsizlik yaşanması anne adaylarının en sık karşılaştığı gebelik belirtilerinden biri olur. Halsizliği, hamilelik sürecinde her zaman görmek mümkün olsa da özellikle hamileliğin ilk aylarında ve son aylarında ciddi derecede kendini hissettirir. Hamileliğin ilk ayları ile başlayan halsizlik ve yorgunluk, fazla uyku ihtiyacına neden olur. İlk trimesterda plasentanın oluşum süreci ile birlikte halsizlik ön plana çıkar. Bebek ve plasenta için daha fazla enerji sarf edilmesi sonucu halsizlik görülür. Son trimesterda ise büyüyen karın ile birlikte anne adayının hareket kabiliyeti kısıtlanır ve taşıdığı ağırlık sonucu halsizliği ve yorgunluğu artar. Bu sebeple halsizliği azaltacak önlemler almak gebelik sürecinin seyri için önemlidir.

Hamilelikte Halsizliğe Ne İyi Gelir?

Gebelikte halsizlik olması kaçınılmaz durumlardan biri olduğu için ne kadar önlem alınırsa o kadar yararlı olacaktır. Halsizliğe iyi gelen ve halsizliği azaltan önlemler almak gebelik sürecini daha kolay geçirmenizi sağlar. Halsizliğe iyi gelen öneriler şöyle sıralanabilir:

    • Dinlenme: Hamilelikte halsizliği azaltmanın en basit ve etkili yollarından biri dinlenmedir. Gün içerisinde kendinize zaman ayırarak uzanmak ve arada şekerlemeler yapmak, günün yorgunluğunu atmanıza yardımcı olur. Dinlendiğiniz için kendinizi tembel veya suçlu hissetmeyin, fiziksel ve ruhsal bir değişim yaşadığınız için halsizlik olması çok normal bir durumdur. Dinlenmeye ihtiyacınız olduğunda çekinmeden kendinize zaman ayırın. Eğer çalışıyorsanız ve molalarda uzanma gibi bir imkanınız olmuyorsa o zaman en azından ayaklarınızı bir tabure yardımıyla yukarı kaldırarak dinlenebilirsiniz.
    • Hafif Egzersizler: Egzersiz yapmak hem sağlık açısından hem de bedenin dinç olmasına katkı sağladığından önem taşır. Doktorunuzun önerdiği ağır olmayan egzersizler yaparak halsizliği azaltabilirsiniz. Özellikle gebeliğin son aylarında büyüyen karınla birlikte hareket kabiliyeti önemli derecede kısıtlanır. Bu aylarda yapılan hafif egzersizler, daha çok oturarak yapılan ve doğuma hazırlık amaçlı egzersizlerdir. Hamileliğin ilk aylarında ise yürüyüş, yüzme, hamilelik yogası ve pilates gibi egzersizler tercih edilir. Eğer erken doğum riski yoksa son aylarda egzersiz yapmak doğumu kolaylaştırdığı için tercih edilebilir. Hamilelik yogası gibi hafif egzersizleri ilk aydan son aya kadar doktor kontrolünde yapmak mümkündür.
  • Bol Su Tüketme: Dehidratasyon yani sıvı kaybı, halsizliğe neden olmasının yanında sağlık açısından da tehlikeli bir durumdur. Hamilelik sürecinde bulantı ve kusma sonucu dehidratasyon yaşanabilir. Bu sebeple günlük en az 2-2,5 litre su tüketmek daha önemli hale gelir. Su oranı yüksek sebze ve meyveler tüketmek, vitamin içeriği zengin meyve suları içmek de sıvı kaybını önlemede yardımcı olur. Böylece susuzluk yaşamaz ve kendinizi daha dinç hissedersiniz.
    • Sağlıklı ve Dengeli Beslenme: Gebelikte sağlıklı beslenmenin yanı sıra dengeli ve düzenli beslenmek de önemlidir. Bedeninizde bir canlıya daha enerji sağlamanız gerektiği için kan şekeri düşmeleri görülebilir. Bu sebeple az ama sık beslenerek ana ve ara öğünleri atlamamak önemli olur. Ara öğünler, meyve, sebze, yoğurt veya kuruyemişler gibi sağlıklı besinlerle yapılırsa dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzeni oturtulabilir. Ayrıca uykunuzu kaçıracak kafein içeren kahve ve gazlı içecekler tüketmemeniz tavsiye edilir. Çünkü uyku da halsizliği etkileyen önemli konulardan biridir. Hamilelikte halsizliğin bir diğer nedeni olan anemi demir eksikliğinden kaynaklanır. Demir, magnezyum gibi mineraller ve vitaminler içeren gıda takviyeleri veya besinler ile doktor kontrolünde beslenirseniz vücudunuzun ihtiyaçlarını karşılayarak halsizliği azaltabilirsiniz.
    • Düzenli Uyku: Hamilelikte uyku düzenine dikkat etmek büyük ölçüde halsizliği etkiler. Az uyumak veya aşırı uyumak halsiz hissettireceğinden doğru zamanlarda yeteri kadar uyumak önemlidir. Gebelik döneminde, gece uykusu için normal şartlarda yattığınız saatten daha erken uyumanız önerilir. Çünkü hamilelerde tuvalet ihtiyacı sıklaştığından gece tuvalete kalmanız veya bebeğinizin tekmeleri ile sizi uyandırması söz konusu olabilir. Gece uykunuz bölüneceğinden bunu erken yatarak telafi edebilirsiniz. Ayrıca öğle arasında mümkünse küçük şekerlemeler yapmak da iyi olacaktır.
  • Kendinize Zaman Ayırma: Normal hayatınızda yoğun bir tempoya sahip olsanız da hamilelik sürecinde mutlaka kendinize zaman ayırmalısınız. Yoğun bir programınız varsa boşluklar ayırarak programınızı rahatlatmak hem çok yorulmanızı önler hem de kendi isteklerinize zaman ayırmanızı sağlar. Müzik dinlemek, resim yapmak, film izlemek gibi kendi sevdiğiniz aktiviteleri yapmanız keyifli vakit geçirerek stresinizi azaltmaya fırsat tanır. Stres, hem ruhsal hem de fiziksel olarak yorucu bir etken olduğundan halsizliğe neden olabilir. Kendinize, sevdiğiniz aktivitelere zaman ayırarak stresinizi azaltabilir ve daha rahat bir hamilelik süreci geçirebilirsiniz.

Hamilelikte Halsizlik Ne Zaman Geçer?

Hamilelikte halsizlik özellikle ilk aylarda yoğun olarak görülürken 4. ay itibarıyla ise azalmaya başlar. İlk trimesterda yani üç aylık süreçte plasenta oluşumu ve bebeğin gelişiminden kaynaklı vücut daha fazla kan üretir ve efor sarf eder. Sarf edilen efor yorgunluk ve halsizliğe neden olurken 4. aydan sonra vücut rutini yakalar. Yani 4. ay itibarıyla halsizliğin geçebileceğini söylemek mümkündür. Elbette bu süreç kişiden kişiye farklılık gösterebileceği için herkeste tamamen geçmeyebilir. İkinci trimesterda az da olsa halsizlik görülmesi söz konusu olabilir. Ama görülen bu halsizliğin seviyesi yüksek olursa o zaman bir terslik olabileceği için mutlaka doktora danışarak sebebini tespit etmek gerekir. 

Hamilelik semptomları herkeste benzer olsa da yoğunluk dereceleri kişiden kişiye değişiklik gösterir. Hamilelik süreci her kadın için ayrı bir eşsiz deneyim sunar. Siz de bu eşsiz deneyim hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve hazırlıklı olmak isterseniz içeriklerimizi takip etmeye devam edebilirsiniz.

Kaynakça:

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/symptoms-and-solutions/pregnancy-fatigue.aspx

Leave a Reply